Τραπεζικό βαρομετρικό χαμηλό στη Σοφοκλέους

ΟΠΑΠ και ΟΤΕ κράτησαν σε περιορισμένες απώλειες τον ΓΔ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε σε επίπεδα Μαΐου 2003. Καθαρά στην τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του ΧΑ η ΕΤΕ, που απομακρύνθηκε από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ανεξαρτήτως διεθνούς κλίματος, το Χ.Α. για μία ακόμα συνεδρίαση κατέδειξε ότι στερείται εσωτερικών καταλυτών που θα μπορούσαν να δώσουν τουλάχιστον αξιόπιστη ανοδική αντίδραση, αφού για πολλοστή φορά ο Τραπεζικός κλάδος και πιο συγκεκριμένα οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι αποδεικνύονται το “μαλακό υπογάστριο” της Αγοράς και παρατεταμένα ευάλωτοι στις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις.

Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,12% κινούμενος σε επίπεδα Μαΐου 2003.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που προσπαθούν να εξηγήσουν το “Τραπεζικό φαινόμενο” στην Σοφοκλέους και να δώσουν τουλάχιστον λογικοφανή εξήγηση στην “κατολίσθηση” των Τραπεζικών αποτιμήσεων.

Αρκετοί επισημαίνουν την έκθεση των Ελληνικών Τραπεζών στην “ευαίσθητη”, οικονομικά, περιοχή των Βαλκανίων που στην αρχή πολυδιαφημίστηκε, αλλά στην επερχόμενη κρίση αποδεικνύεται “μπούμερανγκ”.

Άλλοι εντοπίζουν την προσοχή τους στον δυνητικό κίνδυνο από τις επισφάλειες. Τρανό παράδειγμα η σημερινή έκθεση της Euroxx Sec., που μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η αρνητική πορεία των μακροοικονομικών στοιχείων, αλλά και της ανεργίας, θα έχει αρνητική επίπτωση τόσο στην ποιότητα χαρτοφυλακίου των Ελληνικών Τραπεζών όσο και στις προβλέψεις τους.

Καθώς οι καταναλωτές που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους αυξάνουν, οι Τράπεζες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με αυξανόμενο αριθμό επισφαλειών.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα διαμορφώνονταν στο 4,7% τον Ιούνιο του 2008, ενώ αναμένεται ότι θα φθάσει στο 6% κατά τη διάρκεια του 2009.

Παράλληλα η Euroxx τονίζει ότι οι Ελληνικές Τράπεζες με υψηλή έκθεση σε καταναλωτικά δάνεια, αλλά και δανεισμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον ναυτιλιακό κλάδο θα «δουν» το ratio των μη εξυπηρετούμενων δανείων να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, στους ξένους επενδυτές ίσως την πλέον αρνητική εντύπωση έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι το Κράτος επέλεξε την ονομαστική ως προσδιοριστική αξία των Τραπεζικών μετοχών.

Με αυτά τα δεδομένα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μία Τραπεζοβαρής Αγορά όπως η Σοφοκλέους δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, ενώ αντίθετα θα χάνει χρόνο όσο οι διεθνείς Αγορές θα συνεχίζουν την όποια ανοδική τους αντίδραση.

Εκτός Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι συνεχίστηκαν οι όποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους Κυπριακών Τραπεζών (και κυρίως της Τρ. Κύπρου), τίτλους “μικρότερων” Τραπεζών όπως Αττικής και λιγότερο Γενική, ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη ξεχώρισαν ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, που δείχνουν να απομακρύνονται ακόμα περισσότερο στις δύο πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. αφήνοντας σε σχετική απόσταση και στην Τρίτη θέση την πάλαι ποτέ πρώτη Εθνική.

Μικτή η εικόνα από εκεί και χαμηλότερα, με τις ΓΕΚ και Τέρνα να ευνοούνται από την σημερινή ειδησεογραφία και την ανακοίνωση ενεργειακής συμφωνίας με την GDF Suez, συνεχίστηκε η αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά για Βωβό και Alapis, ενώ κάποιες λίγες και άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις έγιναν διακριτές και στην μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αντίθετα προβλημάτισαν Σφακιανάκης, ΕΥΔΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τηλέτυπος, ΕΧΑΕ, Ελβάλ, Ρόκας, ΚΑΕ και Autohellas.

Επιστρέφοντας στον FTSE που από πλευράς χρώματος παρουσίασε μεικτή εικόνα και ξεκινώντας από τους θετικούς πρωταγωνιστές ασφαλώς και ξεχωρίζει το +6,32% του ΟΠΑΠ.

Από εκεί και πέρα με κέρδη μεγαλύτερα του 2% η Κύπρου, αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, ΟΤΕ και απλά θετική μεταβολή για Intralot, Motor Oil, Μυτιληναίο και Τιτάνα.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 5 ποσοστιαίων μονάδων για Alpha Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, των 4 ποσοστιαίων μονάδων για Eurobank και Πειραιώς και των τριών για ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και MIG.

Επίσης, αξιοσημείωτες απώλειες για Coca Cola 3Ε και ΜΡΒ και αρνητικό τελικό πρόσημο για την Αγροτική.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις, προσπάθησε να δώσει ανοδική αντίδραση φτάνοντας μέχρι τις 1767,34 μονάδες, από εκεί και πέρα όμως, ακολούθησε εναλλαγή προσήμων και μάλλον πλαγιολισθητικές διαθέσεις που τον έφεραν μέχρι το χαμηλό των 1.733,12 μονάδων για να κλείσει τελικά στις 1.738,49 με απώλειες 0,46%, ενώ ο τζίρος στα 162 εκατομμύρια, με τα πακέτα στα 5,5 εκατομμύρια.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές έναντι 113 πτωτικών, ενώ 30 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 19,44%, αλλά και άλλοι 29 με κέρδη από 5% ως 17,65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v