Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αμείωτες οι πιέσεις στις τράπεζες

Αποφεύχθηκε το νέο χαμηλό έτους αλλά όχι και το αρνητικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη που, με αιχμή τις τράπεζες οι οποίες έχασαν ακόμη 10% στην εβδομάδα, συνεχίζει την κίνηση νοτιότερα. Κέρδη για ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
«Τραπεζική» αποκαθήλωση, που ίσως σηματοδοτεί αλλαγή εποχής σε μια ιδιαίτερα τραπεζοβαρή αγορά όπως η Σοφοκλέους. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η παρατεταμένη αδυναμία των δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων που συνεχίζουν να δίνουν την εντύπωση πως οι πωλήσεις μόλις ξεκίνησαν;

Είναι απόλυτα ενδεικτικό πως την εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 4,34%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 9,36%.

Επίσης, από την αρχή του χρόνου και ενώ ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 66,56%, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 77,12%. Εξίσου απογοητευτική η εικόνα και στις επιμέρους τραπεζικές μετοχές.

Η Alpha Bank στις τελευταίες 18 συνεδριάσεις καταγράφει 16 αρνητικές και 2 αμετάβλητες, ο τίτλος της Αγροτικής στις τελευταίες 9 συνεδριάσεις στις 8 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και στη μία αμετάβλητος, 7 αρνητικές και μια αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες 8 για την Πειραιώς, ενώ 6 στις 6 αρνητικές συμπλήρωσαν Eurobank, Εθνική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας μπορεί να αποφεύχθηκε το νέο χαμηλό για το τρέχον έτος όσον αφορά το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, όμως δεν αποφεύχθηκε το αρνητικό πρόσημο ενώ οι δημοπρασίες έστειλαν ΔΕΗ και Τιτάνα να κλείσουν στο χαμηλό ημέρας.

Οι λίγοι συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμούν ότι η πτώση αρχίζει να χάνει σε ταχύτητα και ότι το στοίχημα πιθανής αντίδρασης μετά την καταγραφή διπλού πυθμένα θεωρείται απόλυτα υπαρκτό.

Αντίθετα οι απαισιόδοξοι, που είναι και οι περισσότεροι επισημαίνουν την συνεχιζόμενη πτωτική αυτονόμηση της Σοφοκλέους, όπως και το γεγονός ότι από την ανοδική αντίδραση που προηγήθηκε στα ξένα χρηματιστήρια το ΧΑ δεν κέρδισε ουσιαστικά τίποτα και βέβαια τα σύννεφα ανησυχιών που συσσωρεύονται πάνω από την ελληνική οικονομία.

Επιστρέφοντας στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος σήμερα έκλεισε στις 1.669,26 μονάδες με απώλειες 1,21% (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί ως τις 1.612,95 μονάδες με απώλειες 4,54%), μείζονος σημασίας η στήριξη των 1655 μονάδων, καθοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη προς τη στήριξη των 1283 μονάδων.

Επιστρέφοντας στον 20αρη εντοπίζονται κάποια «πράσινα» σημάδια στο «κόκκινο» φόντο. Έτσι με θετικό πρόσημο έκλεισαν, Ελληνικά Πετρέλαια (+3,28%), ΟΠΑΠ(+1,51%) και ΟΤΕ (+1.25%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Μυτιληναίου.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 5 ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ και Αγροτική και των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Τιτάνα και Eurobank. Επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για Coca Cola, Intralot,Εθνική , Κύπρου και ΜΡΒ και αρνητική μεταβολή για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Πειραιώς, ΜΙG, Alpha Bank, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης εκ νέου ξεκίνησε ανοδικά, φτάνοντας μέχρι τις 1741,73 μονάδες, όμως αρχικά κέρδη και θετικό πρόσημο κράτησαν ελάχιστα , σταδιακή πλαγιολίσθηση μέχρι τις 1692,52 μονάδες, νέα αντίδραση που προς στιγμήν έφερε το θετικό πρόσημο έως τις 1739,07 μονάδες (16:00) και τελικό κλείσιμο στις 1731,63 μονάδες με απώλειες 0,39%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 216 εκατομμύρια από τα οποία τα 36,4 αφορούσαν πακέτα.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 82 ανοδικές μετοχές έναντι 110 πτωτικών, ενώ το σχετικό επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον επέτρεψε σε 28 τίτλους να κλείσουν κέρδη από 5 έως 16,13%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v