Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα χαμηλά έτους για τη Σοφοκλέους

Ο ΓΔ βρέθηκε σε νέα χαμηλά έτους στο κλείσιμο και ο τζίρος σε συνεδριάσεις Ιουλίου 2002.. Νέα πτώση για ΕΤΕ στα 11,62 ευρώ. Αντίθετα στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Alpha Bank (5,32%) και ΜΙG (2,53%). Απώλειες 7,12% για ΟΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Πτωτικά ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με το ΓΔ να κλείνει κοντά στο χαμηλό ημέρας και το τζίρο σε χαμηλά 77 μηνών, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η σημερινή μικτή αξία συναλλαγών παραπέμπει σε συνεδριάσεις του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου 2002.

Ασφαλώς ο σημερινός τζίρος δεν επιτρέπει ούτε κριτική αλλά ούτε και πρόβλεψη, καθώς καθίσταται ευνόητο ότι αν διοχετευθούν στο σύστημα εντολές σχετικού ειδικού βάρους μπορούν κάλλιστα να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις.

Βέβαια ο χαμηλός τζίρος δεν απέτρεψε κάποια από τα γνωστά φαινόμενα που παρατηρούνται στις τελικές δημοπρασίες και οι οποίες έκλεισαν σήμερα στο χαμηλό ημέρας Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Αγροτική και Motor Oil.

Αντίθετα στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Alpha Bank και ΜΙG.

Θα μπορούσε σήμερα να υποστηριχτεί ότι στη σημερινή «φτωχή» από πλευράς συναλλαγών και εντυπώσεων συνεδρίαση κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν οι άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις, αλλά και η μεταφορά πιέσεων σε μετοχές του 20αρη, που θεωρητικά έδειχναν καλύτερη συμπεριφορά στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ ισοβαρής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση και μάλιστα με τέτοιο τζίρο δεν πρόσθεσε κάτι ουσιαστικό. Έτσι όσον αφορά τον FTSE παραμένουν οι στηρίξεις στις 865-859, 844 και 825-820 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 890-900, 913-920 και 936 μονάδες.

Με δεδομένο ότι απομένουν μόλις πέντε συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί η χρηματιστηριακή χρονιά και δύο συνεδριάσεις πριν τις αργίες των Χριστουγέννων η παράδοση που θέλει πιθανότατα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δύσκολα θα αλλάξει.

Περίπου μικτή η εικόνα όσον αφορά τις μετοχές του FTSE, όπου ξεχώρισαν θετικά οι Alpha Bank (+5,32%) και Μυτιληναίος (+3,45%, ενώ παράλληλη ανοδική διάθεση επέδειξε και η Μέτκα)

Με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Ταχ. Ταμιευτήριο και MIG, με αξιοσημείωτα κέρδη Τιτάν και Coca-Cola και απλά θετιθκή μεταβολή για Πειραιώς και Eurobank.

Αντίθετα αλγεινές εντυπώσεις για ΟΤΕ (-7,12%), Αγροτική (-3,01%), Ελ. Πετρέλαια (-4,59%) και Motor Oil (-4,42%).

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες του 2% οι ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα και Intralot και αρνητικό τελικό πρόσημο για Εθνική, Κύπρου και MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και στις 10.57 “είδε” το χαμηλό ημέρας των 1710,21 μονάδων.

Από εκεί και πέρα σχετική πλαγιοανοδική προσπάθεια μέχρι το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1737,81 μονάδων (11.51), διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμου, όμως μετά τις 15.54 κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1715,3 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1711,8 με απώλειες 1,15%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 76,8 εκατ. από τα μάλιστα πρέπει να αφαιρεθούν τα 3,6 που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Περίπου ισοπαλία δείχνει η τελική εικόνα με 110 ανοδικές μετοχές έναντι 103 πτωτικών και 20 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 6 έως 29,87%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v