Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Μπαμπούλας" τα νέα χαμηλά- Τάση από Ευρώπη

Νέα υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, από την Standard & Poors απειλεί για νέα χαμηλά. Μεταφορά ρευστότητας από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ στην Alpha Bank. Zητούμενη η άμυνα, στο κατώφλι του ενδοσυνεδριακού ναδίρ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Νέα χαμηλά έτους για τη Σοφοκλέους όπως σημείωνε στο χθεσινό του σχόλιο ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Η τεχνική εικόνα της αγοράς, εξαιρετικά αδύναμη, όπως επισημαίνεται από τους αναλυτές εδώ και καιρό, δείχνει να «χρωστά» μία τεχνικής μορφής αντίδραση, όσο δείχνουν να κρατούν τα ξένα χρηματιστήρια, κυρίως, όμως, το αμερικανικό.

Πριν από λίγο, τα συμβόλαια του DAX στη Φρανκφούρτη παρέπεμπαν σε υποχώρηση του δείκτη κατά 0,8%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης ξεκινά από τις 1.711 μονάδες και ζητούμενο είναι κατά πόσον θα αποφευχθεί σε αυτή τη φάση της αγοράς η προσέγγιση των ενδοσυνεδριακά χαμηλών τιμών 6ετίας.

Κρατάμε ως χαμηλές τιμές τις 1.626,6 και 1642,5 μονάδες στις 24-27/10 στο διήμερο δηλαδή που η μετοχή της Εθνικής έγραφε επίσης διπλό πυθμένα στα 11,40-11,24 ευρώ. Η αντίδραση της Alpha Bank (5,3% χθες στα 5,54 ευρώ) σε συνδυασμό με την υποχώρηση κατά 7,1% του ΟΤΕ στα 12 ευρώ φαίνεται να φέρνει στο προσκήνιο, έστω και βραχυπρόθεσμα, τον τραπεζικό κλάδο.

Αυτό γιατί κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών τις τελευταίες 30 συνεδριάσεις, οι τράπεζες χάνουν περίπου 42% έναντι απωλειών 20% του Γενικού Δείκτη και σαφώς θετικότερης απόδοσης των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Συμπεριφορά, που δεδομένης της… υπερπώλησης των τραπεζικών μετοχών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μίας επαναφοράς βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων σε μετοχές του κλάδου. Αυτό κατά την εκτίμησή μας μπορεί να συμβεί και κόντρα στην υποβάθμιση του κλάδου από την Standard & Poor’s.

Ένας κλάδος, όπου οι εξελίξεις δένουν με προδιαγεγραμμένη πορεία (και ταχύτητα) είναι ο ευρύτερος εννοούμενος χώρος των τηλεπικοινωνιών. Η διάλυση του «αρραβώνα» On Telecoms-Ζήνων (όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Ηλία Ντράλλου), φαίνεται να επιταχύνει τις προσπάθειες της On Telecoms να βρει στρατηγικό εταίρο (ουσιαστικά χρηματοδότη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v