Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόχλευση εν μέσω εορταστικής "ραστώνης"

Συντηρείται η βραχυπρόθεσμη μόχλευση σε τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να περνά τα 12 ευρώ. Στις 1.735 μονάδες ο Γ.Δ. και υψηλότερη αποτίμηση για Πήγασο, ΓΕΚ, Μυτιληναίο, ΔΟΛ και Βιοχάλκο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών κινείται η ελληνική.

Με ενδιαφέρον το γεγονός της «μόχλευσης» τραπεζικών μετοχών, αλλά και τίτλων – σηματωρών του FTSE-20.

Προς τις 1.735 μονάδες (0,5%) αντιδρά ο Γ.Δ., με συναλλαγές 6,5 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος που μας… αφορά, δηλαδή πραγματοποιείται σε τραπεζικές μετοχές μπορεί να μην ξεπερνά τα 2,8 εκατ. ευρώ, είναι αρκετός όμως, για να συντηρήσει τη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά της Εθνικής, που περνά και πάλι τα 12 ευρώ.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, καταρχήν η βραχυπρόθεσμη τεχνική προσέγγιση για τη μετοχή της Εθνικής.

Φαίνεται να βγαίνει, όμως, και για τη Eurobank στα 5,26 ευρώ, την Κύπρου στα 2,62 ευρώ, την ΜΡΒ στα 1,81 ευρώ, την Πειραιώς στα 5,84 ευρώ, για το ΤΤ στα 5,32 ευρώ.

Όμως, συγκριτικά υψηλές συναλλαγές πραγματοποιούνται στη μετοχή του ΟΤΕ, ένα χαρτί που κατά την εκτίμησή μας, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει την… ΔΕΗ τους πρώτους μήνες του ’09.

Μεταφορά ρευστότητας ισχυρών επενδυτικών κύκλων σημειώνεται επίσης σε μετοχές των Μυτιληναίου, ΟΤΕ, ΓΕΚ, ΕΧΑΕ, Πήγασος και ορισμένων ακόμη εισηγμένων όπου οι ίδιοι κύκλοι περιμένουν εξελίξεις από τις αρχές του 2009.

Στα 4,08 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 5,28 ευρώ η μετοχή των ΕΧΑΕ, με προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα πιάνει τα 2,04 ευρώ ο Πήγασος, ενώ στην ΕΥΔΑΠ συνεχίζεται η επιχείρηση αναστροφής της τάσης.

Στη μετοχή της ΓΕΚ, όπου οι βασικοί μέτοχοι αγόραζαν στο μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης, αλλά και στα χαμηλά φέρεται να τοποθετούνται επενδυτικά κεφάλαια κύκλων, οι οποίοι εκτιμούν πως τηλεπικοινωνίες – ενέργεια θα μπορούσαν να αποτελέσουν το αντίβαρο στον τραπεζικό κλάδο.

Περιμένοντας συντήρηση των πιέσεων σε τραπεζικές μετοχές, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, επενδυτικά κεφάλαια φαίνεται να αναζητούν εναλλακτικές διεξόδους, ανάλογες μίας… ΔΕΗ, που τους προσέφερε σημαντικές υπεραξίες τον τελευταίο 1,5 μήνα.

Με απώλειες 8,8% πιέζεται στα 0,62 ευρώ η μετοχή της Alapis, με συνολικές συναλλαγές 2,7 εκατ. ευρώ και αξίας μεγαλύτερης του 1,6 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές απώλειες καταγράφονται και για τη μετοχή της Αγροτικής Ασφαλιστικής, καθώς και οι… εξελίξεις από το μέτωπο της Groupama δείχνουν να έχουν την τύχη του ΟΛΘ και της ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορών.

Για περίπου 60 μετοχές σημειώνονταν ανοδική φορά, αλλά μόλις σε 20 από αυτές η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 10.000 ευρώ.

Ούτως ή άλλως ο τζίρος λίγο μετά τις 11:10 δεν ήταν μεγαλύτερος των 7,2 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σε αυτή τη φάση της αγοράς, μας αρκεί που επιβεβαιώνεται η τεχνικότητα, κυρίως της Εθνικής, αλλά και των Eurobank, Alpha Bank, Κύπρου, ΜΡΒ και διαμορφώνεται καλύτερη αποτίμηση για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Motor Oil, Τιτάν και ΕΧΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v