Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο "ψυγείο" η Σοφοκλέους

Στον «πάγο» αποκρατικοποιήσεις (ΟΛΘ, ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές), χαμηλές θερμοκρασίες στη Σοφοκλέους. Καλό σημείο αναφοράς …αποχαιρετισμού για το 2008 θεωρούνται οι 1.700 μονάδες και τα 12 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στον «πάγο» επιχειρηματικές κινήσεις και συμφωνίες, «παγωνιά» στη Σοφοκλέους.

«Πάγωσαν», η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχετικό θέμα της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, παγώνει και ο διαγωνισμός για την θυγατρική των ΕΛΤΑ «ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές».

«Παγωνιά» και στο χρηματιστήριο, με βασικούς δείκτες, μετοχές να ισορροπούν κοντά σε χαμηλές τιμές, αλλά με τον ΓΔ σε απόσταση σχετικής ασφάλειας από τον διπλό πυθμένα έτους των 1.624 – 1.640 μονάδων.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, με προεξοφλούμενο τον ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες, πολύ λίγα θα μπορούσε να περιμένει η αγορά μέχρι τότε από ΟΛΘ και Ταχυμεταφορές.

Οπότε, το ενδεχόμενο της συσσώρευσης με χαμηλό τζίρο, που βλέπουν παράγοντες της αγοράς (Marfin Analysis, Proton, Alpha Finance) δείχνει το πιθανότερο, καθώς πριν από λίγο, και τα συμβόλαια του DAX στη Φρανκφούρτη παρέπεμπαν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα.

Από τον 20άρη, οι τράπεζες μπορεί να παραμείνουν, υπό προϋποθέσεις, σε φάση μόχλευσης βραχυπρόθεσμη, ενδεχόμενο στο οποίο παραπέμπει και η διαγραμματική απεικόνιση της Εθνικής. Η μετοχή της ΕΤΕ διαμορφώνεται στα 11,88 ευρώ, με περιοχή αντίστασης το υψηλό της 24/12, δηλαδή τα 12 ευρώ.

Ο κλάδος όμως που φαίνεται να προετοιμάζεται μεθοδικά είναι ο ευρύτερα εννοούμενος των τηλεπικοινωνιών. Σε σχετικό θέμα του Ηλία Ντράλλου, ο ΟΤΕ φέρεται να σχεδιάζει «εθελούσια» για 2.000 άτομα.

Στον ευρύτερο χώρο, διορατικοί παίκτες προεξοφλούν περαιτέρω συρρίκνωση της επιχειρηματικής, οικονομικής «πίτας». Κατά την εκτίμηση των ίδιων πηγών, το 2008 «κλείνει» με ακόμη δυο εταιρίες (On Telecoms, Vivodi) να εμπλέκονται σε σενάρια πώλησης.

Η περίπτωση της πρώτης αφορούσε βέβαια και την εισηγμένη Ζήνων, με λίγο ως πολύ γνωστές τις εξελίξεις.

Στον χώρο της ενέργειας, καλά ενημερωμένες πηγές δεν περιμένουν άμεσα κίνηση …συνακόλουθη της συμφωνίας του ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα με την Gaz de France/Suez. Στο συγκεκριμένο χώρο, οι πιθανές επιχειρηματικές κινήσεις θα πρέπει να αναμένονται από Φεβρουάριο και μετά.

Βραχυπρόθεσμα, μετοχές εταιριών όπως Altec/Microland, αλλά και Πήγασος, Μινωικές Γραμμές, Moda Bagno, Χατζηιωάννου, Τράπεζα Αττικής, Eurodrip, Παρνασσός και ορισμένες ακόμη θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να αποχαιρετήσουν από καλύτερες τιμές το 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v