Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούμενο η συντήρηση πάνω από τις 1.690 μονάδες

Συνεδρίαση με τζίρο… εορτών περιμένουν στο ΧΑ, όπου ζητούμενη είναι η συντήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.690 μονάδες. Μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η βραχυπρόθεσμη μεταφορά ρευστότητας σε επιμέρους τραπεζικά χαρτιά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Για συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα προετοιμάζονται όσοι έχουν μείνει στο κλεινόν άστυ. Ηδη από χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος έδινε πρόγευση στην προσέγγισή του με τον εύγλωττο τίτλο «Ανοδος με… εορταστικό τζίρο στο ΧΑ».

Πριν από λίγο στη Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπε σε οριακά χαμηλότερο άνοιγμα του Δείκτη κατά 0,18%.

Μεσομακροπρόθεσμα το περιβάλλον είναι λίγο ως πολύ έτσι όπως το περιγράφει η Ελενα Λάσκαρη, αναφερόμενη σε κρίσιμο τεστ για τον κρατικό δανεισμό, αλλά και στις εκτιμήσεις των αναλυτών για το εμπόριο, σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης δείχνει εμφανή αδυναμία να ξεπεράσει τις 1.730 μονάδες και να κάνει ένα κλείσιμο πάνω από αυτήν την περιοχή τις προηγούμενες δυο συνεδριάσεις.

Ωστόσο παρατηρούμε πως σε κλεισίματα ο Γενικός Δείκτης πιθανότατα θα επιχειρήσει ακόμα μια φορά την υπέρβαση της συγκεκριμένης αντίστασης σε μια… απέλπιδα προσπάθεια να πιάσει τις 1.800-1.820 μονάδες, μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημειωτέον πως ο μήνας ξεκινούσε από τις 1.860,3 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank με δυο ανοδικά 5άρια σε ισάριθμες συνεδριάσεις αποκολλήθηκε από τα χαμηλά των 5,04 ευρώ, αντιδρώντας μέχρι τα 5,90 ευρώ.

Κατά την εκτίμησή μας και πάντα με βάση την τεχνική προσέγγιση, πρόκειται για μια τεχνικής και μόνο μορφής αντίδραση που ακόμα και αν έφερνε την μετοχή της Alpha Bank προς τα 6,3-6,8 ευρώ, πολύ δύσκολα θα απόφευγε την καταγραφή νέου ιστορικά χαμηλού. Η διαγραμματική απεικόνιση της Alpha Bank παραμένει εξαιρετικά προβληματική.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα της Εθνικής, τουλάχιστον για όσο παραμένει πάνω από τα 11,2-11,4 ευρώ, ενώ προσέγγιση των 5,2-5,4 ευρώ «χρωστά» η Eurobank, μέχρι το τέλος του έτους.

Μένει να φανεί σήμερα κατά πόσον η μεταφορά ρευστότητας από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σε επιμέρους τράπεζες, είχε διάρκεια δυο-τριών συνεδριάσεων ή ενδέχεται να κρατήσει μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Το πιθανότερο είναι πως μετοχές θυγατρικών εταιρειών (εισηγμένων ομίλων και τραπεζών), θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη τύχη στο ταμπλό τις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι να φύγει το 2008.

Η μετοχή του Ηρακλή έχει ξεπεράσει τη μέση τιμή τριμήνου και φαίνεται να αντιδρά προς την αντίστοιχη εξαμήνου, ως να προεξοφλείται από την αγορά η επόμενη κίνηση της Lafarge.

Το… ναυάγιο σε ΟΛΘ-Hutchison θα μπορούσε να δώσει βραχυπρόθεσμα ανοδική αντίδραση – ανάσα στη μετοχή της Alapis.

Σε καιρούς χαλεπούς, οικονομικής στενότητας, είναι προτιμότερο μερικές φορές να ακυρώνονται συμφωνίες που θα απαιτούσαν μεσοπρόθεσμα εκταμίευση ρευστού.

Αντίδραση με αυξημένες συναλλαγές προς τα 3,9 ευρώ έδωσε χθες και ο Μυτιληναίος, ενώ η Blue Star στα 2,62 ευρώ, συνεχίζει μια λίγο ως πολύ βραχυπρόθεσμα προδιαγεγραμμένη πορεία. Σημειώνεται ότι χθες ήταν η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης για τη Blue Star, η οποία απορροφάται από την Attica.

Η μετοχή του ΔΟΛ για ευνόητους λόγους «πιάνει» τα 2,05 ευρώ, ενώ μας «πονηρεύει» το χθεσινό 7,1% της Εμπορικής στα 5,70 ευρώ.

Υπό προϋποθέσεις συνέχεια μπορεί να έχει αυτές τις ημέρες η αντίδραση των ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, της ΕΥΔΑΠ όπου επιχειρείται αναστροφή τάσης, Μινωικών Γραμμών, Κούμπας και ορισμένων ακόμη εισηγμένων.

Το ζητούμενο για αρκετούς παίκτες είναι κατά πόσο σήμερα θα καταγραφεί νέος χαμηλός τζίρος για φέτος, κάτω δηλαδή και από τα 76,8 εκατ. ευρώ της Δευτέρας. Και βεβαίως να κρατηθεί ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 1.690 μονάδες σε κλείσιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v