Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο "μαγικός", αδιαφανής κόσμος των τραπεζών

Εάν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό της χρηματοπιστωτικής κρίσης που οδήγησε στην παρούσα ύφεση αυτό είναι η αδιαφάνεια. Κατά τα φαινόμενα, όμως, κυριαρχεί και στην προσπάθεια αντιμετώπισής της…

Ο μαγικός, αδιαφανής κόσμος των τραπεζών
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά!

Εάν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό της χρηματοπιστωτικής κρίσης που οδήγησε στην παρούσα ύφεση, αυτό είναι η αδιαφάνεια.

Αδιαφάνεια στις διαδικασίες που ακολουθούσαν οι κάθε λογής "ατζέντηδες" στη χορήγηση κτηματικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime), με μόνο στόχο να εξασφαλίσουν την "προμήθεια"...

Αδιαφάνεια στα κριτήρια με τα οποία γινόταν η αξιολόγηση του πιστοληπτικού κινδύνου των υποψηφίων δανειοληπτών.

Αδιαφάνεια στις διαδικασίες "πακεταρίσματος" και τιτλοποίησης των δανείων αυτών από τα πιστωτικά ιδρύματα και τέλος…

Αδιαφάνεια, εκ μέρους των εταιριών αξιολόγησης πιστοληπτικού κινδύνου, που βάφτιζαν τα τιτλοποιημένα πακέτα "ΑΑΑ" και πάλι χάριν της περιβόητης "προμηθειούλας".

Ε, λοιπόν, μη χολοσκάτε! Τίποτε δεν άλλαξε. Ακόμη και η διαδικασία της λεγόμενης διάσωσης του πιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ βρίθει αδιαφάνειας.

Από την πλευρά τόσο της Fed, που δίνει τα λεφτά (μέχρι στιγμής έχει δοθεί το 50% του ύψους 700 δισ. δολ. πακέτου Μπερνάκε - Πόλσον) όσο και των τραπεζών που τα λαμβάνουν.

Στην πρώτη περίπτωση το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg έχει μηνύσει τη Fed σχετικά με την άρνησή της να παράσχει πληροφορίες ως προς τα ανταλλάγματα ή τις εγγυήσεις που λαμβάνει εκ μέρους των τραπεζών, για τα ποσά που τους χορηγεί με στόχο τη διάσωσή τους. Ποσά τα οποία είναι μάλιστα επιπρόσθετα του πακέτου των 700 δισ.δολ. και μπορούν να ανέλθουν έως και 1,5 τρισ. δολ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρνείται μάλιστα να δώσει στη δημοσιότητα ακόμη και κατάλογο με τα ονόματα των τραπεζών που λαμβάνουν τα χρήματα αυτά.

Στη δεύτερη περίπτωση το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press (A.P.) πραγματοποίησε έρευνα επί του τρόπου με τον οποίο διαθέτουν τα χρήματα αυτά 21 εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων που έλαβαν χρήματα από το πακέτο Μπερνάκε - Πόλσον, θέτοντας 4 ερωτήματα:

Πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί και με τι σκοπό και πόσα από αυτά αποταμιεύτηκαν και βάσει ποιου "σχεδίου".

Απλά δημοσιογραφικά ερωτήματα…

Την απάντηση, ενδεχομένως τη φαντάζεστε. Τίποτε, τίποτε, τίποτε και τίποτε.

Συνολικά, 21 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εκ των μεγαλύτερων αμερικανικών -αλλά και παγκοσμίως- αρνήθηκαν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα λεφτά που έλαβαν για τη διάσωσή τους…

Τα συμπεράσματα τα αφήνω σε εσάς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αδιαφάνεια που κυριάρχησε στη διαμόρφωση των αιτίων για τη μεγαλύτερη κρίση του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς τα τελευταία 70 χρόνια ζει και βασιλεύει ακόμη…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v