H σκοτεινή πλευρά των καταθέσεων!

Είναι λογικό η αύξηση των καταθέσεων να αποτελεί προτεραιότητα και να είναι ευπρόσδεκτη από τις τράπεζες σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα είναι πολύτιμη. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος.

H σκοτεινή πλευρά των καταθέσεων!
Το κυνήγι των καταθέσεων αποτελεί προτεραιότητα για τις τράπεζες εδώ και μήνες κι απ’ ό,τι φαίνεται τα καταφέρνουν σχετικά καλά, αν και το μοίρασμα της πίτας έχει αφήσει κάποιες ικανοποιημένες και μερικές δυσαρεστημένες.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις και οι συμφωνίες επαναγοράς (repos) στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας αυξήθηκαν κατά 42,6 δισ. ευρώ περίπου ή 18% από τον Οκτώβριο του 2007 μέχρι τον φετινό.

Εξ αυτών τα 37 δισ. ευρώ περίπου προέρχονται από Έλληνες κατοίκους και αντιστοιχούν σε αύξηση 18,9% από τον περυσινό Οκτώβριο μέχρι τον αντίστοιχο φετινό.

Μια ματιά στις τριμηνιαίες μεταβολές των καταθέσεων από κατοίκους δείχνει ότι τα δύο πρώτα τρίμηνα δεν διέφεραν αρκετά από τα αντίστοιχα του 2007. Όμως, το γ΄ τρίμηνο καταγράφεται υπέρβαση που πιθανόν να έχει συνέχεια.

Όλοι γνωρίζουμε ότι μια τόσο μεγάλη αύξηση των καταθέσεων σε ετήσια βάση αντικατοπτρίζει διάφορους παράγοντες.

Εν μέρει της αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ιδίως των προθεσμιακών, εν μέρει του διαθέσιμου εισοδήματος του μέσου κάτοικου της χώρας και εν μέρει τη ρευστοποίηση κάποιων περιουσιακών στοιχείων, π.χ. ακινήτων, μετοχών κ.λπ.

Αυτή καθαυτήν η υπέρμετρη αύξηση των υπολοίπων των καταθέσεων δεν είναι όμως καλό νέο ούτε για την οικονομία ούτε για τις μετοχές.

Αν ο μέσος πολίτης αποταμιεύει μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός του σε σχέση με πριν, αυτό σημαίνει ότι διαθέτει λιγότερα χρήματα για να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες.

Με άλλα λόγια, η καταναλωτική δαπάνη παραμένει στάσιμη ή μειώνεται κι αυτό φαίνεται στην αγορά αφού οι πωλήσεις λιανικής ακολουθούν ανάλογη τροχιά.

Με δεδομένο ότι η κατανάλωση αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της συνολικής εγχώριας ζήτησης, τα αποτελέσματα στον ρυθμό ανάπτυξης δεν είναι καλά κι αυτό έχει επιπτώσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται απλώς στη μη διάθεση κάποιων κεφαλαίων για την αγορά μετοχών αλλά κυρίως στο πλήγμα που δέχεται η οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση οι πωλήσεις και τα κέρδη των εταιριών.

Πρόκειται για τη σκοτεινή πλευρά της αύξησης των καταθέσεων στην οποία έχει αναμφίβολα συμβάλει, ίσως άθελά του, μια μεγάλη μερίδα του Τύπου είτε μεγαλοποιώντας αρνητικά γεγονότα είτε στρεβλώνοντάς τα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, υπάρχει κίνδυνος η υπέρμετρη αύξηση των καταθέσεων να "καταπιεί" την οικονομία και κατά συνέπεια τη Σοφοκλέους καθώς περιορίζει την καταναλωτική δαπάνη σε μια περίοδο όπου η εξωτερική ζήτηση, π.χ. εξαγωγές, αποδυναμώνεται.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v