Τα turn around stories που... μένουν από καύσιμα

Η οικονομική κρίση πλήττει σε μεγαλύτερο βαθμό τις ζημιογόνες εταιρίες και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους να επιστρέψουν σε κερδοφόρο πορεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα από το ΧΑ.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τα turn around stories που... μένουν από καύσιμα
Η προσγείωση της πραγματικής ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2008 επηρέασε σε κάποιον βαθμό τα αποτελέσματα όλων των εισηγμένων εταιριών (οι μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένονται από το 2009), αλλά έπληξε κυρίως τις αδύναμες επιχειρήσεις και κυρίως αυτές που παρουσίαζαν μικρές οικονομικές επιδόσεις και εκείνες που είχαν υψηλές τραπεζικές υποχρεώσεις.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετές εταιρίες αντιμετώπισαν οξύτατα προβλήματα ρευστότητας (Betanet, ΔΙΕΚΑΤ, ALTEC, Αφοί Μεσοχωρίτη κ.ά.).

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι τα περισσότερα από τα προβλεπόμενα turn around stories φαίνεται να έμειναν μέσα στο 2008 από… καύσιμα, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα οικονομικές τους επιδόσεις.

Δεν είναι τυχαίο, τέλος, ότι κάποιες άλλες εισηγμένες που επέστρεψαν σε κέρδη το 2007 και ανέμεναν το 2008 ως έτος απογείωσης τελικά φαίνεται να επανέρχονται σε ζημιογόνο πορεία…

Η ΜΑΡΑΚ σημείωσε το 2007 κύκλο εργασιών 15,5 εκατ. ευρώ και ζημίες προ φόρων 717 χιλιάδες. Σύμφωνα με τους αρχικούς στόχους της εισηγμένης (Μάρτιος 2008) το 2008 προβλεπόταν ευνοϊκό, με τις επενδύσεις στο εξωτερικό να αρχίσουν να αποδίδουν και επιπλέον να υπάρχουν επαναλαμβανόμενα συμβόλαια με μεγάλους ιδιώτες πελάτες. Το guidance της ΜΑΡΑΚ μιλούσε για φετινό κύκλο εργασιών 16,7 εκατ. και για κέρδη προ φόρων 650 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, στο εννεάμηνο το αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-101 χιλιάδες) και η απόσταση από τον στόχο παραμένει μεγάλη.

Για θετικές προοπτικές μέσα στο 2008 είχε μιλήσει και η διοίκηση της Spider, υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εξοπλισμού καταστημάτων παρουσίαζε ανοδική τάση, ότι θα υπήρχαν οφέλη από τη μετεγκατάσταση στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, ότι υπήρχαν επενδυτικά ακίνητα προς αξιοποίηση με στόχο τον περιορισμό του δανεισμού κ.λπ. Για τη Spider λοιπόν που πέρυσι είχε υποχρεωθεί σε ζημίες 2,45 εκατ. ευρώ είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες στην αγορά ότι τα φετινά της αποτελέσματα θα ξεκινούσαν από "συν".

Και μπορεί βέβαια στο εννεάμηνο οι ζημίες της να περιορίστηκαν από το 1,35 εκατ. στις 234 χιλιάδες, ωστόσο αυτό ήταν αποτέλεσμα της ανατίμησης της εύλογης αξίας των ακινήτων της εταιρίας κατά 685 χιλιάδες ευρώ

Ο όμιλος Μπουτάρη είχε καταφέρει το 2007 να επανέλθει σε κερδοφόρο πορεία (+470 χιλιάδες έναντι -890 χιλιάδων το 2007). Η εισηγμένη δεν είχε κρύψει την αισιοδοξία της για την παρούσα χρήση, λέγοντας την περασμένη άνοιξη: "Το 2008 έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει χρονιά-σταθμό για τη θετική πορεία της εταιρίας. Τα προϊόντα Μπουτάρη έχουν επανακτήσει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά και οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι ενθαρρυντικές".

Αντί αυτών, στο εννεάμηνο η Μπουτάρης εμφάνισε κύκλο εργασιών στα 24,3 εκατ. ευρώ (έναντι 23,8 εκατ.) και ζημίες 431 χιλιάδων, έναντι κερδών 492 χιλιάδων κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, άνοιγμα που είναι αμφίβολο αν τελικά θα μπορέσει να καλυφθεί στο τελευταίο τέταρτο του έτους.

Επάνοδο στην κερδοφορία είχε σημειώσει το 2007 (+475 χιλιάδες, έναντι -890 χιλιάδων το 2006) και η Paperpack Τσουκαρίδης. Στο ετήσιο δελτίο της μάλιστα που δημοσίευσε την άνοιξη του 2008 η εισηγμένη δεν έκρυβε την αισιοδοξία της: "Η διοίκηση έχει κινηθεί τα τελευταία χρόνια με γνώμονα την ανάκαμψη των αποτελεσμάτων της. Εκτιμά ότι η πορεία ανάκαμψης, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν εμφανή μέσα στο 2007, θα παγιοποιηθεί το 2008 με την ενίσχυση των πωλήσεων και της κερδοφορίας".

Παρ' όλα αυτά, στο εννεάμηνο, ο κύκλος εργασιών παρουσιάστηκε ελαφρά μειωμένος (10,4 έναντι 10,9 εκατ. ευρώ) και το τελικό αποτέλεσμα ζημιογόνο (-287 χιλιάδες, έναντι οριακών κερδών +20 χιλιάδων την αντίστοιχη περίοδο του 2007).

Σαφής βελτίωση επιδόσεων αναμενόταν φέτος και για τη Χατζηιωάννου, η οποία το 2007 είχε υποχρεωθεί σε ζημίες 1,2 εκατ. σε επίπεδο μητρικής εταιρίας (κέρδη 4,9 εκατ. σε ενοποιημένη βάση, λόγω συμμετοχής στη Sprider). Η αισιοδοξία για την πορεία του 2008 είχε βασιστεί σε παράγοντες όπως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών που ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους και το υλοποιούμενο πρόγραμμα ριζικής αναδιάρθρωσης.

Παρ' όλα αυτά, η μητρική εταιρία κατά το πρώτο εννεάμηνο σημείωσε και πάλι μεγάλες ζημίες (-1,29 εκατ. ευρώ).

H Περσεύς μετά την ένταξή της στον όμιλο Σελόντα, του μεγάλου όγκου εργασιών που ανέλαβε για λογαριασμό του ομίλου, καθώς και μετά τη "μαζική εκκαθάριση" των περυσινών λογιστικών καταστάσεων σημείωσε στο εννεάμηνο κέρδη 184 χιλιάδων ευρώ (έναντι ζημιών 1,04 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος (κίνδυνος επισφαλειών με ενδεικτική την περίπτωση των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών, πιθανότητα συμπίεσης και των τιμών των τροφών κ.λπ.) θέτει σε αμφισβήτηση κατά πόσον η Περσεύς θα μπορέσει να επανέλθει στις υψηλές κερδοφορίες του παρελθόντος.

Ο κατάλογος φυσικά με τα υποψήφια turn around stories που φαίνεται να… μένουν από καύσιμα είναι πολύ μεγαλύτερος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τον Μαΐλλη και τον Πετζετάκι που υλοποιούν σημαντικά προγράμματα αναδιάρθρωσης έχει γίνει φανερό ότι η φετινή κρίση έχει πάει πίσω τα εγχειρήματα.

Κάποιες θα τα καταφέρουν

Παρ' όλα αυτά, αναμένεται και φέτος να υπάρξουν και εταιρίες από ζημιογόνες θα μετατραπούν σε κερδοφόρες.

Η ΕΛΙΝΟΪΛ, για παράδειγμα, εμφάνισε κέρδη 871 χιλιάδων ευρώ στο εννεάμηνο, καθώς φέτος λειτουργεί με μεγαλύτερο αριθμό πρατηρίων και επίσης δεν θα υπάρξουν οι έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις του 2007.

Η Intrakat επίσης που είχε επιστρέψει το 2007 σε κερδοφόρο πορεία (+676 χιλιάδες έναντι ζημιών 2,4 εκατ. το 2006) φαίνεται ότι και φέτος θα επαναλάβει την κερδοφόρο πορεία της. Οι θετικοί παράγοντες που φαίνεται να έχουν επηρεάσει τη γενικότερη πορεία του εισηγμένου ομίλου είναι το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, η αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών που ολοκληρώθηκε πρόσφατα οι απορροφήσεις συγγενών δραστηριοτήτων άλλων εταιριών κ.ά.

H Unibios (πρώην Βιοσώλ) περιόρισε δραστικά τις ζημίες της στο εννεάμηνο και ενδεχομένως να τις εξαλείψει πλήρως στα ετήσια αποτελέσματα του 2008. Βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν προς τούτο είναι το "μάζεμα" των ζημιών της Βιοσώλ και η προσθήκη στον όμιλο νέων κερδοφόρων δραστηριοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v