Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

2009: Σαρωτικές αλλαγές στους θεσμικούς

Ποιες ΑΕΔΑΚ «βγήκαν στο σφυρί» αναζητώντας αγοραστή. Ενοποιήσεις Α/Κ και περικοπές των θέσεων εργασίας, μετακινήσεις στελεχών - Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
2009: Σαρωτικές αλλαγές στους θεσμικούς
Σαρωτικές αλλαγές επιχειρούνται στον χώρο των θεσμικών επενδυτών προκειμένου να περιοριστούν οι έντονα αρνητικές επιπτώσεις από την κατακόρυφη υποχώρηση του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων και των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Στην ουσία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στόχος είναι να… "τετραγωνιστεί ο κύκλος", γιατί "τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτε"! Στην καλύτερη λοιπόν των περιπτώσεων, το μόνο που θα επιτευχτεί είναι να περιοριστούν κάπως οι μεγάλες ζημίες που αναμένονται μέσα στο 2009 για τις περισσότερες ΑΕΔΑΚ.

Η νέα δραστική υποχώρηση του ενεργητικού τους μέσα στο 2008 έχει προσγειώσει τα έσοδα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δεν αναμένεται να αλλάξει -σημαντικά τουλάχιστον- μέσα στο επόμενο έτος. Με βάση την τρέχουσα κατάσταση, τίποτε δεν φαίνεται να είναι ικανό να οδηγήσει σε σημαντικές εισροές στον κλάδο μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Παράγοντες της αγοράς μάλιστα υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι μικρότερες εταιρίες του κλάδου, λόγω έλλειψης πλέον -εδώ και καιρό- του ελάχιστου όγκου κεφαλαίων που απαιτείται για να αποφύγουν τη ζημία, ακόμη και με τη σφιχτότερη διαχείριση…

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον αμοιβαία κεφάλαια με ενεργητικό που έχει πέσει κάτω και από το όριο του 1 εκατ. ευρώ!

Η πρώτη κατηγορία κινήσεων που σχεδιάζεται αφορά στις περικοπές κόστους και συγκεκριμένα:

• Πραγματοποιούνται μετακινήσεις στελεχών ΑΕΔΑΚ προς τις μητρικές τράπεζες και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα σημάνει τη μείωση του προσωπικού των ΑΕΔΑΚ κατά 20% - 30%!

• Σε αρκετά άλλα στελέχη προτείνεται -και προφανώς λόγω κλίματος συμφωνείται- δραστική μείωση στις αποδοχές τους.

• Δρομολογούνται συγχωνεύσεις αμοιβαίων κεφαλαίων, προκειμένου να περιοριστούν κόστη. Έτσι, μεριδιούχοι που τοποθετήθηκαν σε ένα συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο πιστεύοντας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του και τη στρατηγική του, είναι πιθανόν να βρεθούν το 2009 με μερίδια ενός... άλλου αμοιβαίου κεφαλαίου.

Πωλούνται… χωρίς αγοραστή

Κοινό μυστικό επίσης αποτελεί το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο ΑΕΔΑΚ έχουν βγει εδώ και κάποιον καιρό "στο σφυρί" για πούλημα.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε την ΑΕΔΑΚ μιας μεγάλης τράπεζας με μακράν παράδοση στον θεσμό, καθώς και μιας άλλης ΑΕΔΑΚ η οποία "προσφέρεται" μαζί με ξένη ασφαλιστική εταιρία.

Κύκλοι της αγοράς πάντως, αμφιβάλλουν αν θα προκύψει τελικά deal, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει στο προσκήνιο αγοραστής…

Οι κυριότεροι λόγοι που "φρενάρουν" υποψήφιους αγοραστές είναι η γενικότερη στενότητα κεφαλαίων, η γενικότερη απαισιοδοξία γύρω από τις προοπτικές του κλάδου, καθώς και ο φόβος ότι μέρος των κεφαλαίων προς διαχείριση που θα αποκτηθούν, θα "κάνουν φτερά" την επόμενη μέρα της επισημοποίησης της συναλλαγής…

Περισσότερο ρεαλιστικό δείχνει το σενάριο των συγχωνεύσεων μεταξύ ΑΕΔΑΚ, καθώς από τη μια πλευρά, οι μικρές εταιρίες δεν διαθέτουν το ελάχιστα απαιτούμενο ύψος κεφαλαίου έτσι ώστε να επιτυγχάνουν κέρδη και από την άλλη, οι μεγαλύτερες θέλουν να εκμεταλλευτούν οικονομίες κλίμακας.

Οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου

Τα περιθώρια περικοπών κόστους στις ΑΕΕΧ είναι ήδη πολύ περιορισμένα, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε πτωτική πορεία εδώ και αρκετά χρόνια. Το 2008, οι μετοχές των επενδυτικών εταιριών δεν επλήγησαν μόνο από την κατακόρυφη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., αλλά και από τη διεύρυνση των discount που έχουν πλέον ανέλθει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Παρά το γεγονός ότι οι ΑΕΕΧ ευνοούνται από το νέο φορολογικό καθεστώς (αποφυγή φόρου υπεραξίας και φορολόγησης μερίσματος) υπάρχει ο φόβος απορροφήσεων εταιριών του κλάδου από άλλες εισηγμένες, με δέλεαρ την κάλυψη ενός ποσοστού του discount και την αυξημένη εμπορευσιμότητα των μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v