ΧΑ: Οι τράπεζες σε ρόλο ...Άη Βασίλη

Τραπεζοκεντρική (+8%) η άνοδος στο ΧΑ που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.800 μ. Συνεχίστηκε ο καλλωπισμός των αποτιμήσεων. Ισχυρές πιέσεις στην Alapis. Στο "νήμα" η πρωτιά μεταξύ ΟΠΑΠ-ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μετά από 10 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης και πάλι υψηλότερα των 1800 μονάδων.

Πιθανόν η πρώτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις του ΧΑ να κριθεί στο νήμα μεταξύ ΟΠΑΠ και Εθνικής στην αυριανή, τελευταία συνεδρίαση του έτους, με τον ΟΠΑΠ να διαμορφώνεται στα 6,89 δισ. ευρώ και την Εθνική στα 6,71 δισ. ευρώ.

Θετικό κλίμα στις χρηματιστηριακές Αγορές τόσο εκτός όσο και εντός των τειχών και βέβαια, όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν αν η όποια προσπάθεια αναρρίχησης των τιμών θα έχει σαν ημερομηνία λήξεως τις 31/12 (για όσα χρηματιστήρια θα είναι και αύριο ανοιχτά) ή θα συνεχιστεί και στον καινούργιο χρόνο.

Ασφαλώς στα διεθνή χρηματιστήρια σημαντικό ρόλο δείχνει να παίζει η είδηση σύμφωνα με την οποία η GMAC, ο βραχίονας χρηματοδότησης της General Motors, εξασφάλισε οικονομική ενίσχυση 6 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας.

Από την άλλη και όσον αφορά την Σοφοκλέους που συνεχίζει να κινείται αναιμικά τουλάχιστον όσον αφορά την καθαρή αξία συναλλαγών, συνεχίστηκε η τραπεζοκεντρική άνοδος η οποία ενισχύθηκε και από την είδηση σύμφωνα με την οποία Eurobank και Πειραιώς έλαβαν χθες το πρώτο κομμάτι της πίτας των 28 δισ. ευρώ, υπό μορφή ειδικών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Θα χρησιμοποιήσουν τους τίτλους ώστε να δανειστούν αύριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τίτλοι που εκδόθηκαν από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κατόπιν έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος και εντολής που δόθηκε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, είναι τριετούς διάρκειας, έχουν μηδενικό επιτόκιο και θα επιστραφούν στη λήξη τους στον ΟΔΔΗΧ.

Βέβαια δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό αρνείται να ακολουθήσει στην προσπάθεια καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, ενώ σε ένα άκρως αξιοπρόσεκτο αριθμό τίτλων τα ημερήσια κέρδη διαμορφώνονται με χαμηλούς όγκους και με “ανοιχτές” εντολές αγορών, σαφή ένδειξη ότι η επιφυλακτικότητα παραμένει παρούσα.

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλό αξίζει να αναφερθεί ότι οι μόνες μετοχές που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο ήταν αυτές της MIG και της Τρ. Ελλάδος.

Ο κλαδικός δείκτης με κέρδη 8,08%, ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον θετικό πρωταγωνιστή ημέρας, ενώ αν επιτευχθεί κλείσιμο υψηλότερα των 1978 μονάδων και η αντίσταση μετατραπεί σε στήριξη (σύμφωνα με την Fortius Finance), πιθανόν να σηματοδοτείται ο τερματισμός του βραχυχρόνιου καθοδικού κύματος, με την αμέσως επόμενη αντίσταση στις 2240 μονάδες.

Βελτιωμένη, τεχνικά, εικόνα και για τον FTSE, με τις επόμενες σημαντικές αντιστάσεις στις 1014 και 1091 μονάδες.

Αναλυτικότερα και όσον αφορά στον FTSΕ, ξεκινώντας από τους θετικούς πρωταγωνιστές, ασφαλώς και ξεχωρίζουν το +11,15% της Alpha Bank, το +9,22% της Πειραιώς και το +8,7% της Εθνικής.

Με κέρδη μεγαλύτερα των 7 ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν Eurobank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και των 5 ποσοστιαίων μονάδων MPB και Ελλάκτωρας.

Επίσης, κέρδη μεγαλύτερα του 4% για την Τράπεζα Κύπρου και του 3% για ΟΠΑΠ και Τιτάνα.

Με μικρότερα κέρδη τερμάτισαν τη συνεδρίαση Αγροτική, Intralot, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες για τον τίτλο της ΔΕΗ (-3,26%), μετά την είδηση για αναστολή της ρήτρας καυσίμων έως 1/1/2010, αξιοσημείωτες απώλειες για τη Βιοχάλκο, αρνητική μεταβολή για τη MIG και αμετάβλητος ο τίτλος της Coca Cola 3E.

Με πτώση 22,22% στα 0,49 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Alapis.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνο με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1.807,85 μονάδες με κέρδη 3,21%, ενώ ο τζίρος σχετικά αυξημένος πλησίασε τα 121 εκατομμύρια, με προσυμφωνημένες συναλλαγές μόλις και μετά βίας να φτάνουν τις 733.000 ευρώ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 152 ανοδικές μετοχές έναντι 61 πτωτικών και 25 τίτλους με κέρδη από 8% έως 26,47%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v