Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορεί τις 1.850 μονάδες το ΧΑ;

Κοντά στα χαμηλά έτους «μοχλεύονται» μετοχές, ενώ φημολογούνται δημόσιες προτάσεις και γίνονται κινήσεις σε επιλεγμένες εταιρίες και τομείς. Εφικτή είναι, υπό προϋποθέσεις, η προσέγγιση των 1.850 μονάδων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι κινήσεις, επιχειρηματικού και όχι μόνο χαρακτήρα, που γίνονται κοντά στα χαμηλά έτους αποτελούν πρόγευση των όσων θα πρέπει να περιμένουμε το 2009.

Από τη μια, η μετακύληση ρευστότητας σε τραπεζικές μετοχές (όπως σχετικά είχε αναφερθεί από το euro2day στις 22 και 23/12), σε συνδυασμό με τις Eurobank- Πειραιώς που έλαβαν χθες «το πρώτο κομμάτι από την πίτα των 28 δισ. ευρώ» δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η μόχλευση του τραπεζικού κρατικού δείκτη φέρνει υψηλότερα των 900 μονάδων τον FTSE 20 και ανοίγει τον δρόμο για προσέγγιση των 1.850 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Στο ενδεχόμενο ανοδικής διάσπασης των 1850 μονάδων η αγορά θα χρειαστεί περισσότερη προσοχή και ενδεχομένως ενεργότερη συμμετοχή των παικτών. Το ξαναζέσταμα σεναρίων για αποχώρηση του Παναγή Βουρλούμη από την διοίκηση του ΟΤΕ σε συνδυασμό με φήμες που σχετίζονται και με τα «πρόσωπα του πιθανού ανασχηματισμού» μπορεί να συντηρήσουν την κινητικότητα στον ΟΤΕ. Σημειώνουμε, πως άμεσης προτεραιότητας για την Deutsche Telekom θεωρείται η είσοδος στο ΔΣ δύο επιπλέον μελών του γερμανικού ομίλου.

Στα ΜΜΕ, η κίνηση του Φώτη Γ. Μπόμπολα να διαθέσει 2 εκατ. μετοχές σε «Έλληνα επιχειρηματία με πολυσχιδείς δραστηριότητες που εσχάτως επεκτείνεται και στα μέσα ενημέρωσης» βάζει έναν δεύτερο παίκτη (μετά τον Β. Ρέστη) στον συγκεκριμένο κλάδο.

Επιπρόσθετα, στο πρώτο εξάμηνο αναμένονται εξελίξεις για την Αττική Οδό, κάτι που αφορά άμεσα πρωτίστως την Ελλάκτωρα και την J&P Αβαξ.

Βραχυπρόθεσμα, παρακολουθούμε την αγορά και ειδικότερα το ενδεχόμενο προσέγγισης των 1.850 μονάδων, με πιθανή δε υπέρβαση της ανωτέρω περιοχής στις επόμενες μία- δύο συνεδριάσεις να μας υποχρεώνει να δώσουμε περισσότερους πόντους στην προοπτικής μιάς βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v