Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χειρότερο από το 2008 δεν γίνεται!

Με αντικρουόμενες εκτιμήσεις ξεκινά το 2009, με αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες να ποντάρουν στο ενδεχόμενο αποφυγής καταγραφής νέων χαμηλών σε αυτή τη φάση και άλλους να προσβλέπουν στην αλλαγή προεδρικής φρουράς στις ΗΠΑ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με κέρδη «έδιωξε» το 2008 η Wall Street. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις απώλειες 65,5% για τον Γενικό Δείκτη (χρήσιμα τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), θα πρέπει να έρθουν τα… πάνω κάτω για να έχουμε ένα 2009 χειρότερο.

Προσδοκίες για ανάκαμψη το 2009 στο ΧΑ εκφράζονται από πολλούς ξένους και έλληνες αναλυτές, παράγοντες των αγορών.

Ωστόσο, ξεκινάμε από τα βραχυπρόθεσμα, καθώς θα πρέπει στις πρώτες συνεδριάσεις του Γενάρη να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για επιμέρους θέματα της αγοράς. Κατά πόσον η αντίδραση, με «μόχλευση» των τραπεζών, τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2008 ήταν μια συνήθης, παραδοσιακή κίνηση λόγω τέλους χρόνου. Ή εάν θα μπορούσε να είναι ένα βήμα για μια… αντιθετική κίνηση των αγορών και του ΧΑ βεβαίως, σε ορίζοντα δυο-τριών εβδομάδων.

Μένει να φανεί την ίδια περίοδο κατά πόσον μπορεί να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αμερικανών αναλυτών, οι οποίοι ποντάροντας στην αλλαγή φρουράς στην προεδρεία των ΗΠΑ (20/1), προσβλέπουν σε ένα –όπως το αποκαλούν- Obama Effect.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης αν και αδύναμος προς το τέλος της προχθεσινής συνεδρίασης, δεν παρουσιάζει ενδείξεις διάσπασης της ευρύτερης περιοχής στήριξης 1.620-1.730 μονάδων, δεν φαίνεται από την ροή ρευστότητας πως επίκειται άμεση καταγραφή νέων τοπικών πυθμένων, ενώ δεν φαίνεται ακόμα να ολοκληρώνεται ο ανοδικός κύκλος του Dow Jones στην Wall Street.

Πριν από λίγο στη Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε ανοδικό άνοιγμα κατά περίπου 1%, ενώ για σήμερα οι αναλυτές περιμένουν μια συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών.

Λίγο ως πολύ εμφανές το εύρος που θα δοκιμαστεί στην αρχή της συνεδρίασης, με χαμηλό τις 1.756,5 μονάδες και υψηλό τις 1.808,5 μονάδες.

Η Εθνική, που ξεκινά από τα 13,20 ευρώ, ενδοσυνεδριακά χαμηλό στις 31/12, θα φανεί εάν μπορεί να κρατήσει το 13άρι ή εάν θα υποχωρήσει προς την στήριξη των 12,68 ευρώ. Σε περίπτωση αντίδρασης τα 13,6 ευρώ είναι μια τιμή που θα πρέπει να δοκιμαστεί και να διασπαστεί ανοδικά.

Η μετοχή της Eurobank στα 5,70 ευρώ κυμαίνεται μέσα στο εύρος των 5,46-5,84 και 6,02 ευρώ, ενώ για αυτές τις συνεδριάσεις χρήσιμη θα ήταν η συνδρομή των ΟΤΕ (11,9 ευρώ), ΔΕΗ (11,54 ευρώ), ΟΠΑΠ (20,68 ευρώ).

Θα πρέπει όμως σταδιακά, αρχής γενόμενης από τον Γενάρη, να προσαρμόσουμε την τακτική μας προς μετοχές εναλλακτικές, δηλαδή πέραν του τραπεζικού πυρήνα του FTSE 20. Την τελευταία εβδομάδα του 2008 παρατηρήθηκε αυξημένη ροή ρευστότητας προς μετοχές εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης (3E, ΓΕΚ, Μυτιληναίος, Ηλεκτρονική Αθηνών, Ελλάκτωρ, Υγεία, Φουρλής, Βιοχάλκο και ακόμη ορισμένων από αυτή την κατηγορία) που κατά την εκτίμησή μας αποτυπώνει μια διερευνητική αλλαγή στάσης ορισμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v