Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

2009: Τρία γράμματα μας οδηγούν!

Το αν βγουν λεφτά το νέο έτος που μόλις μπήκε στη Σοφοκλέους και στις άλλες αγορές εξαρτάται από τις οικονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο.

2009: Τρία γράμματα μας οδηγούν!
Τρία γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου προσδιορίζουν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και σε μεγάλο βαθμό την πορεία των αγορών το 2009.

Από εκεί και πέρα υπεισέρχονται οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας που συμπληρώνουν το παζλ κάθε εθνικής αγοράς.

Τα 3 γράμματα καθένα, εκ των οποίων εκφράζει ένα διαφορετικό οικονομικό σενάριο, είναι το U, το V και το L.

Φυσικά, υπάρχει και το γράμμα W, αλλά το θεωρούμε λιγότερο πιθανό και γι’ αυτό δεν θα αναφερθούμε σε αυτό.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για ποιο από τα ανωτέρω γράμματα θα επέλεγαν οι "ταύροι" και οι "αρκούδες" ως επιθυμητό σενάριο για το 2009.

Οι μεν... ταύροι θα επέλεγαν το V, οι δε... αρκούδες το L.

Οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι και κατανοητοί.

Σύμφωνα με το σενάριο V, οι μεγάλες οικονομίες, ιδίως των ΗΠΑ, μπορεί να συρρικνωθούν το δ΄ τρίμηνο του 2008 και το α΄ τρίμηνο του 2009, όμως από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να παίρνουν τα πάνω τους καθώς η άκρως επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική θα αρχίσουν να δίνουν ώθηση.

Φυσικά, τα αποτελέσματα θα είναι πιο αισθητά στις ΗΠΑ και λιγότερο στην ευρωζώνη και στην Ιαπωνία όπου η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική δεν είναι τόσο επιθετικές.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο, η ανάκαμψη των ΗΠΑ θα ωφελήσει επίσης τις αναδυόμενες αγορές οι οποίες θα είναι επίσης οι μεγάλες κερδισμένες.

Εξυπακούεται ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν αυτή την εξέλιξη νωρίτερα, οπότε το νέο ράλι θα ξεκινήσει λογικά μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2009.

Σύμφωνα με το σενάριο L που θα επιθυμούσαν οι αρκούδες, οι επεκτατικές οικονομικές πολιτικές αποτυγχάνουν να δώσουν ώθηση στις οικονομίες το 2009 με αποτέλεσμα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα να διογκωθούν οδηγώντας σε καταστάσεις τύπου Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1990.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης και πιθανόν αποπληθωρισμού, οι μετοχές θα συνεχίσουν να διολισθαίνουν όπως και οι τιμές άλλων κινητών αξιών υψηλού ρίσκου μαζί με τις τιμές των ακινήτων.

Όμως, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση το πιθανότερο σενάριο δεν είναι ούτε το V, ούτε το L αλλά το U.

Σύμφωνα με το σενάριο U, oι μεγάλες οικονομίες και οι αναδυόμενες δεν θα βγουν από την οικονομική στενωπό το 2009, καταγράφοντας είτε αρνητικούς είτε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ανάκαμψη θα αρχίσει σιγά-σιγά το 2010, όμως ακόμη και τότε οι οικονομίες δεν θα επανέλθουν στον ιστορικό μέσο ρυθμό ανάπτυξης.

Σε αυτό το περιβάλλον οι συνθήκες δανεισμού για νοικοκυριά και κράτη με υψηλό χρέος και ελλείμματα δεν θα είναι εύκολες, ενώ θα επωφεληθούν όσες εταιρίες έχουν τη στήριξη αξιόπιστων κρατών.

Εξυπακούεται ότι η χρηματιστηριακή προεξόφληση της έστω αδύναμης ανάκαμψης του 2010 θα καθυστερήσει μερικούς μήνες. Επομένως ίσως ξεκινήσει κάπου στα μέσα του 2009, στην καλύτερη περίπτωση η κάπου στο β΄ εξάμηνο.

Ο χρόνος θα δείξει ποιο από τα 3 σενάρια είναι το σωστό.

Όμως, οι περισσότεροι φαίνεται ότι ποντάρουν στο U.


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ KAI ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v