Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επτά εβδομάδες που θα κρίνουν πολλά!

Η πορεία των μετοχών το 2009 θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό από όσα θα συμβούν τις επόμενες εβδομάδες. Εκεί θα φανεί ότι ο εχθρός του εχθρού των "ταύρων" δεν είναι αναγκαστικά φίλος.

Επτά εβδομάδες που θα κρίνουν πολλά!
Θα ανέβουν, θα πέσουν ή θα κινηθούν σταθεροποιητικά οι μετοχές το νέο έτος;

Μια πειστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα δώσει ο παραδοσιακός εχθρός των μετοχών τις επόμενες 7 εβδομάδες: τα κρατικά ομόλογα.

Ως γνωστόν, η οικονομική αβεβαιότητα έχει οδηγήσει πολλά επενδυτικά κεφάλαια στη θαλπωρή των ομολόγων που εκδίδουν τα κράτη για να χρηματοδοτήσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και για να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα που είχαν εκδώσει στο παρελθόν και λήγουν.

Η ισχυρή ζήτηση έχει ανεβάσει τις τιμές των κρατικών ομολόγων και έχει μειώσει τις αποδόσεις του σε ιστορικά μερικές φορές χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι οι τιμές των ομολόγων (σταθερού κουπονιού) και οι αποδόσεις κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς γερμανικού επιτοκίου κάτω από το 3% ή του 2ετούς κάτω από το 1,80% αποτυπώνουν τη νέα πραγματικότητα.

Η μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας βοηθά να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τη μεγάλη διεύρυνση των spreads στα κρατικά ομόλογα χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα.

Η μείωση της απόδοσης του γερμανικού κρατικού ομολόγου αντισταθμίζει εν μέρει τη διεύρυνση των spreads, συγκρατώντας την αύξηση του συνολικού κόστους δανεισμού αυτών των χωρών.

Οι χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μεσαίας και μεγάλης ληκτικότητας αντικατοπτρίζουν την προσγείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, επειδή καθορίζουν το σταθερό επιτόκιο στα μακροπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια και χρησιμοποιούνται στα μοντέλα αποτίμησης των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων θεωρούνται σημαντικά επίσης για την πορεία των μετοχών.

Aρχής γενομένης τις επόμενες μέρες, η αγορά κρατικών ομολόγων θα κατακλυστεί από εκδόσεις διαφόρων κρατών που θα βγουν να δανειστούν εκατοντάδες δισ. σε ευρώ και σε δολάρια.

Το ερώτημα είναι αν η ρευστότητα που έχουν οι επενδυτές διεθνώς θα αποδειχτεί επαρκής ή αν θα οδηγηθούμε σε πιο άγρια κατάσταση που είναι απευκταία.

Σύμφωνα με την τελευταία, η αγορά των κρατικών ομολόγων θα τρομοκρατηθεί από την απροθυμία των επενδυτών να απορροφήσουν όλα τα κρατικά ομόλογα.

Σε αυτή την περίπτωση, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ακόμη και πιο μεγάλων και ισχυρών κρατών όπως η Γερμανία, θα ανεβούν πολύ και απότομα, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στις οικονομίες και στις μετοχές.

Είναι ένα κακό σενάριο που σίγουρα θα ήθελαν να δουν οι "αρκούδες" να γίνεται πράξη αλλά αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν θεωρείται το πλέον πιθανό.

Όμως, τους τελευταίους 12 μήνες έχουν συμβεί πράγματα που κανείς δεν προέβλεπε ή πίστευε στο παρελθόν ότι θα συμβούν, π.χ. η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ως εκ τούτου, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πάντως, σαφή εικόνα για τις εξελίξεις στην αγορά κρατικών ομολόγων θα έχουμε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή τις επόμενες 7 εβδομάδες περίπου.

Ως εκ τούτου, πολλά θα κριθούν αυτό το διάστημα για την πορεία των μετοχών το 2009 αφού τυχόν τριγμοί στην αγορά κρατικών ομολόγων θα προκαλούσαν επίσης τριγμούς στα χρηματιστήρια.

Ο εχθρός του εχθρού δεν είναι φίλος των μετοχών σε αυτή την περίπτωση.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v