Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Tα top picks των ξένων για το 2009

Επιφυλακτική στάση απέναντι στο ΧΑ τηρούν για το 2009 οι κορυφαίοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, περιορίζοντας τις κορυφαίες επιλογές τους σε 15. Απόλυτη κυριαρχία της Εθνικής στα top picks. Στη δεύτερη θέση ο ΟΤΕ. 

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
ΧΑ: Tα top picks των ξένων για το 2009
Επειτα από μία χρονιά χαμηλής πτήσης και αρνητικών επιδόσεων, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη αλλά και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ήταν κόλαφος για τις μετοχικές αξίες και πλέον το 2009 αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού το παζλ των αποδόσεων χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα περίπλοκο.

Με την αγορά να κινείται πια στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών και την ψυχολογία να βρίσκεται στο ναδίρ, η επιλογή μετοχών από τους επενδυτές είναι δύσκολη υπόθεση. Το euro2day παρουσιάζει όλες τις θετικές συστάσεις, προτάσεις που αφορούν δηλαδή σε συστάσεις «buy», «overweight» ή «outperform» των κορυφαίων ξένων επενδυτικών οίκων για το 2009 προκειμένου να ξεκαθαρίσει το δύσκολο τοπίο.

Το euro2day παρουσιάζει μόνο τις θετικές συστάσεις όπως συλλέγονται από τη βάση δεδομένων της FactSet και αφορούν σε ελληνικούς τίτλους από 20 ξένους επενδυτικούς οίκους, στους οποίους συγκαταλέγονται κορυφαία ονόματα του χώρου: Citigroup Investment Research, CA Cheuvreux, Credit Suisse, Deutsche Bank Research, Dresdner Kleinwort, Goldman Sachs, HSBC Securities, Jefferies, JP Morgan, Keefe, Bruyette & Woods, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Natixis Securities, Sal. Oppenheim και UBS.

Οι προτάσεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο διότι προέρχονται από τα κορυφαία τμήματα ανάλυσης που διαθέτουν αλλά και γιατί έχουν αυξημένο ειδικό βάρος στη μικρή ελληνική αγορά.

Οι επαγγελματίες λοιπόν της αγοράς αλλά και οι επενδυτές είναι λογικό να προσανατολίζουν τις σκέψεις τους στις μετοχές εκείνες που αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο ζήτησης για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η παραπάνω στάση είναι απολύτως δικαιολογημένη, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα και επί πέντε συνεχόμενα χρόνια έχει επιβεβαιωθεί πλήρως.

Παράλληλα, το πόσο σημαντική είναι η πληροφόρηση που εξάγεται από τη συλλογή των θετικών συστάσεων των ξένων επενδυτικών οίκων φαίνεται και ένα ακόμα στοιχείο: Από μετοχικές αποδόσεις στο ταμπλό. Ο μέσος όρος της απόδοσης των τίτλων που συνοδεύονται από θετικές συστάσεις είθισται να ακολουθεί σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη και ενίοτε να τον ξεπερνάει.

--- Λίγοι και καλοί

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι συστάσεις αγοράς των ξένων επενδυτικών οίκων για το 2009 είναι σημαντικά μειωμένες σε αριθμό σε σχέση με προηγούμενα έτη και περιορίζονται σε 10+5 τίτλους, ενώ σε κάποιον βαθμό συμπίπτουν, με εξαίρεση ίσως την Τράπεζα Πειραιώς, για την οποία οι γνώμες μάλλον διίστανται. Ταυτόχρονα, και σε αντίθεση με άλλες χρονιές, απουσιάζουν παραδοσιακές δυνάμεις όπως είναι οι μετοχές της EFG Eurobank και της Coca Cola 3E αλλά και ο τίτλος της Τιτάν.

Από όλες τις αναγνώσεις προκύπτει ότι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι θα ξεκινήσουν το νέο έτος πολύ επιφυλακτικά και προτείνοντας επιλεκτικές συμμετοχές και stock picking.

Κυρίαρχη θέση κατέχουν οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Απόλυτη επιλογή είναι η Εθνική Τράπεζα, ενώ πολύ ψηλά κινούνται και οι τίτλοι της Alpha Bank και του OTE, ακολουθώντας ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑE, Marfin Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, δηλαδή με μικρότερο καθαρό αριθμό θετικών προτάσεων, ακολουθούν οι τίτλοι των Τράπεζα Πειραιώς, Forthnet, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Fourlis και ΓΕΚ. 

* Την πρώτη θέση μεταξύ όλων των επιλογών καταλαμβάνει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με 10 θετικές προτάσεις αλλά και με δύο αρνητικές, από ξένα τμήματα ανάλυσης. Η μέση τιμή-στόχος είναι 21,50 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών για το 2009 θα επιδείξει μικρή κάμψη στα κέρδη ανά μετοχή, εμφανίζοντας ωστόσο υψηλή μερισματική απόδοση και χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδοφορίας.

Για την ΕΤΕ ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) εκτιμάται σε 3,91 φορές για το 2009 και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) σε 0,68 φορά. Η μέση-τιμή στόχος τοποθετείται πολύ ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών στα 21,50 ευρώ και η τρέχουσα αξία κυμαίνεται κοντά στα 12 ευρώ. 

* Στη δεύτερη θέση με επτά θετικές και με καμία αρνητική πρόταση από τους ξένους επενδυτικούς οίκους βρίσκεται η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία είχε μεγάλο χρονικό διάστημα να τύχει τόσο θετικής υποδοχής από τους ξένους αναλυτές. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 16,10 ευρώ ανά μετοχή με upside potential της τάξεως του 34% και με δείκτες αποτίμησης κοντά στον μέσο όρος της αγοράς. Για το 2009, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 8,82 φορές όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Οργανισμός θα επιδείξει θετικό ρυθμό μεγέθυνσης στα κέρδη ανά μετοχή 8,7%, ενώ ο δείκτης P/BV βρίσκεται σε υψηλά σχετικά επίπεδα ανώτερα των 2 φορών. 

* Η επόμενη επιλογή είναι επίσης τραπεζική. Ο τίτλος της Alpha Bank προτείνεται από οκτώ ξένα τμήματα ανάλυσης, ενώ ένα έχει αντίθετη άποψη. Η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 11,50 ευρώ ανά μετοχή το περιθώριο ανόδου κυμαίνεται σε ανώτερα επίπεδα από 100%. Όπως και ο τίτλος της ΕΤΕ, η Alpha Bank αποτιμάται με χαμηλό P/E 3,79 φορών για το 2009, ενώ ο δείκτης P/BV βρίσκεται στα επίπεδα του 0,57. Για το 2009, η Alpha Bank εκτιμάται ότι θα επιδείξει κάμψη στα κέρδη ανά μετοχή της κατά 16,8%. 

* Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αναλυτών βρίσκεται και ο τίτλος της ΔΕΗ έπειτα από δύο έτη απουσίας. Έξι αναλυτές προτείνουν «αγορά» ή «υπεραπόδοση» και μόλις ένας έχει αντίθετη άποψη. Η τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί στα 20 ευρώ και το περιθώριο ανόδου είναι υψηλό, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι η εταιρεία θα αποτελέσει turn around story, βάσει των προβλέψεων πάντα. Για το 2009 ο δείκτης τιμής προς κέρδη είναι 6,48 φορές και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία 0,50 φορά. 

* Στις δύο επόμενες θέσεις της πρώτης δεκάδας βρίσκονται δύο μετοχές με πέντε θετικές συστάσεις, οι οποίες δεν συνοδεύονται από καμία αρνητική. Τόσο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσο και η ΜΕΤΚΑ για το 2009 εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν θετικές μεταβολές στα κέρδη ανά μετοχή και οι αποτιμήσεις τους είναι σε χαμηλά επίπεδα. Για τη ΜΕΤΚΑ, ο δείκτης P/E υπολογίζεται σε 5,29 φορές και για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε 7 φορές. Οι τιμές-στόχοι των δύο μετοχών τοποθετούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι ήταν διαπραγματεύσιμες στο ταμπλό, ενώ μικρή διαφορά μεταξύ τους είναι η αποτίμηση σε όρους λογιστικής αξίας όπου η μεν ΕΛΛΑΚΤΩΡ κινείται στο 0,66, ενώ η ΜΕΤΚΑ στις 2,39 φορές. 

* Με 4 σε απόλυτο αριθμό θετικές συστάσεις βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία αποτέλεσε και τον τίτλο με τη μικρότερη πτώση το 2008 μεταξύ των μετοχών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Με περιθώριο ανόδου 18%, η εταιρεία θα εμφανίσει οριακή άνοδο στα κέρδη της το 2009, με υψηλότατη μερισματική απόδοση και με αμυντικά χαρακτηριστικά. Σε όρους P/E, ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται με 8,95 φορές τα καθαρά κέρδη του 2009, χαμηλότερα από τις ομοειδείς εταιρείες ανά τον κόσμο. 

* Την τελευταία δεκάδα ολοκληρώνουν οι τίτλοι των EXAE και οι δύο κυπριακές τραπεζικές μετοχές Marfin Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου με 4 θετικές προτάσεις έκαστη. Για τη μετοχή της ΕΧΑΕ εκτιμάται σημαντική πτώση των κερδών της για το 2009 της τάξεως του 37%, ενώ η μερισματική απόδοσή της θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Η μέση τιμή-στόχος που έχει τεθεί είναι κατά 52% υψηλότερη στα 7,25 ευρώ. Για τις δύο κυπριακές μετοχές υπολογίζετια ότι θα εμφανίσουν κάμψη στην κερδοφορία τους για το 2009, γύρω στο 20% η MPB και στο 26% περίπου η Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο οι πολλαπλασιαστές θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, 4,13 για την πρώτη και 3,62 για τη δεύτερη. Οι τιμές-στόχοι των δύο μετοχών έχουν διαμορφωθεί στα 2,40 ευρώ για τη ΜΡΒ και στα 4,45 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, με τη δεύτερη να εμφανίζει υψηλότερο upside potential.

--- Οι «αναπληρωματικοί»

Στη δεύτερη λίστα με λιγότερες προτάσεις βρίσκονται και 5 ακόμα τίτλοι: 

* Για την Τράπεζα Πειραιώς, παρόλο που έξι επενδυτικοί οίκοι διάκεινται θετικά, εντούτοις άλλοις τρεις εμφανίζονται αρνητικοί, ωστόσο το τελικό άθροισμα είναι θετικό. Για την Πειραιώς, η οποία στο 2009 θα εμφανίσει και αυτή μικρότερα EPS, η τιμή-στόχος τίθεται στα 13,15 ευρώ ανά μετοχή λόγω της υποχώρησης των προσδοκώμενων κερδών της.

* Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι τίτλοι της Forthnet και της Jumbo με τρεις θετικές επιλογές από ξένους επενδυτικούς οίκους. Για τη Forthnet εκτιμούν ότι το 2009 η κερδοφορία θα είναι θετική, ενώ για την Jumbo εκτιμάται σημαντική αύξηση 15%. Οι τιμές-στόχοι είναι πολύ υψηλότερες από τις τρέχοντες αξίες στο ταμπλό, ενώ για τις δύο εταιρείες ο δείκτης P/E είναι πολύ διαφορετικός, πολύ υψηλότερος για τη Forthnet και αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της αγοράς για την Jumbo. 

* Τέλος, στις τελευταίες θέσεις με δύο προτάσεις είναι οι τίτλοι της Fourlis και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Κοινό στοιχείο και για τις δύο εταιρείες είναι η εκτίμηση για μειωμένη κερδοφορία για το 2009, αν και οι δείκτες αποτίμησης σε όρους καθαρών κερδών είναι αρκετά διαφορετικοί. Το upside potential είναι υψηλό και για τις δύο μετοχές, ενώ σε παρόμοια επίπεδα κυμαίνεται και η αποτίμηση ως προς την εσωτερική αξία. 

* Οι αποδόσεις του 2008 και της πενταετίας, οι αποτιμήσεις και οι προβλέψεις για τις 10+5 μετοχές για το 2009 και 2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

* Αναδημοσίευση από το 563ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, με ημερομηνία 31/12/2008 – 7/1/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v