Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επάνοδος ΕΤΕ στην κορυφή των αποτιμήσεων

Περνά και πάλι στην πρώτη θέση, από πλευράς κεφαλαιοποίησης, η Εθνική, με 6,893 δισ. ευρώ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ΟΠΑΠ και κοντά στα 6 δισ. ευρώ τον ΟΤΕ. Κρίσιμη η αντίσταση των 1.860 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μέχρι την Τετάρτη που θα λειτουργήσει και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, πιθανότατα να έχει αποσαφηνιστεί η βραχυπρόθεσμη τάση για τον Dow Jones, στην Wall Street.

Το "κλειδί" για τον Dow είναι αφενός μεν η επιβεβαίωση των 9.000 μονάδων και αφετέρου σε αμέσως επόμενη φάση η πιθανή πορεία του εν λόγω δείκτη σαφώς υψηλότερα.

Πριν από λίγο τα συμβόλαια για τον Dow Jones παρέπεμπαν σε οριακά χαμηλότερο άνοιγμα προς τις 8.945 μονάδες.

Μπροστά σε αυτό το κομβικό για τον Dow Jones σημείο βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής.

Μένει να φανεί κατά πόσον η αυριανή αργία για το Χ.Α. θα αποβεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για τις συνεδριάσεις-κλειδιά της Τετάρτης - Πέμπτης.

Μέχρι νεοτέρας όμως, κρατάμε τη μέχρι τώρα "κορυφή" της συνεδρίασης για τον Γενικό Δείκτη στις 1.847,5 μονάδες, κυρίως όμως τα δύο τοπικά υψηλά των 1.868,57 (8/12) και 1.864,18 μονάδων (10/12) που αποτελούν την αντίσταση αυτής της φάσης αντίδρασης.

Ξεκινώντας λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, μένει να φανεί εάν κορυφώνεται προς την αντίσταση των 1.860 μονάδων, ή εάν θα έχει συνέχεια προς υψηλότερες τιμές.

Το πιθανότερο είναι πως η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμείνει δέσμια της διακύμανσης των βασικών αμερικανικών δεικτών.

Κρατάμε όμως για σήμερα το… στοίχημα που παίζεται βραχυπρόθεσμα μεταξύ Εθνικής και ΟΠΑΠ και βρίσκει πλέον κερδισμένο τον τραπεζικό όμιλο.

Πριν από λίγο η αποτίμηση της Εθνικής διαμορφωνόταν στα 6,893 δισ. ευρώ, με τη μετοχή στα 13,88 ευρώ (2,8%). Ο ΟΠΑΠ στα 6,794 δισ. ευρώ με τη μετοχή στα 21,30 ευρώ, δηλαδή οριακά χαμηλότερα.

Όσοι πόνταραν στο στοίχημα του κλεισίματος της ψαλίδας μεταξύ ΟΠΑΠ - Εθνικής και την επαναφορά της μετοχής της ΕΤΕ από την τρίτη στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας και τον ΟΤΕ, γράφουν σημαντικές υπεραξίες.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της Εθνικής μετρά τις τελευταίες ημέρες απόδοση της τάξεως του 14,8%, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Όμως η Εθνική τραβά συνολικότερα τον κλάδο, με τον τραπεζικό δείκτη στο +11,57%, σε υπεραπόδοση δηλαδή του Γενικού Δείκτη που κερδίζει 5,12% τις τελευταίες επτά ημέρες, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Υψηλότερες τιμές για Marfin Popular Bank στο 1,92 ευρώ, Κύπρου στα 2,70 ευρώ, ενώ η Alpha Bank στα 6,76 ευρώ.

Αντιθέτως, εντείνεται η πίεση στη μετοχή της Πειραιώς, που υποχωρεί στα 6,14 ευρώ (-3,5%), ενώ χαμηλότερα προς τα 5,64 ευρώ υποχωρεί η Eurobank.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές κρίνεται μάλλον καλή, με 110 μετοχές στο "πράσινο".

Από πλευράς απόδοσης ξεχωρίζει η Frigoglass στα 3,80 ευρώ (8,6%), η Forthnet στο 0,79 ευρώ (6,7%), η Alapis στο 0,58 ευρώ (5,5%), η Κλουκίνας - Λάππας στο 1,58 ευρώ (5,3%), αλλά και Vivere στο 0,99 ευρώ, Folli Follie στα 6,08 ευρώ, ΟΛΘ στα 10,54 ευρώ, Σελόντα στο 0,70 ευρώ, Centric στο 1,07 ευρώ και ΟΛΠ στα 10,08 ευρώ.

Για τη συνέχεια, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι ιδιαίτερα σε σχέση με την επιβεβαίωση (ή όχι) της βραχυπρόθεσμης τάσης, με ενδεχόμενο θετικό κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη να αποτελεί ένα δεύτερο στατιστικό στοιχείο-παρατήρηση και τίποτα περισσότερο.

Το πιθανότερο είναι πως η συνεδρίαση της Τετάρτης, πιθανόν και της Πέμπτης, να είναι αυτές που θα δώσουν τον τόνο στη βραχυπρόθεσμη τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v