Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γουστάρει»… ανασχηματισμό η αγορά

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός είναι το… καύσιμο που «μοχλεύει» τη Σοφοκλέους. Στις 1.900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, πατάει τα 15 ευρώ η Εθνική, ακολουθούν οι τράπεζες και αρχίζουν τα… πονταρίσματα για τον ΟΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κίνηση κόντρα στις ευρωπαϊκές αγορές επιχειρείται στη Σοφοκλέους. Το αίτιο είναι οι στοχευμένες θέσεις που λαβαίνουν μεθοδικά, σταθερά, πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων ισχυρότατοι επενδυτικοί κύκλοι, κυρίως στη μετοχή της Εθνικής, αφορμή όμως ο ανασχηματισμός και οι αλλαγές σε υπουργεία που αφορούν βεβαίως την Οικονομία, το Χρηματιστήριο.

Με τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1.900 μονάδων να επιβεβαιώνει πανηγυρικά την τεχνικότητα τουλάχιστον της βραχυπρόθεσμης τάσης και με αιχμή την Εθνική που πατά τα 15 ευρώ, η «μόχλευση» ήταν αναπόφευκτη.

«Μοχλός», όπως επανειλημμένα έχουν σημειώσει διορατικοί φίλοι και συνεργάτες της στήλης οι τράπεζες, με πρώτη και καλύτερη βεβαίως την ΕΤΕ, που με αντίδραση της τάξεως του 5,98% αποτιμάται στα 7,4 δισ. ευρώ.

Αφήνεται έτσι στη δεύτερη θέση και μακράν στα 6,966 δισ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια «μόχλευσης» του ΟΤΕ από τα 6,460 δισ. ευρώ.

Τον ΟΤΕ τον κρατάμε στα υπ’ όψιν, βραχυπρόθεσμα, καθώς οι αυριανές διοικητικές εξελίξεις εάν συνδυαστούν με τις προεξοφλούμενες αλλαγές σε κορυφαίο οικονομικό επίπεδο μπορεί να έχουν το νόημά τους.

Στάση αναμονής λοιπόν και στον ΟΤΕ, με εμφανή τη συσσώρευση της μετοχής στα 13-13,2 ευρώ και με τους γερμανούς της Deutsche Telekom να φέρεται να έχουν λάβει το «πράσινο φως» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τις επόμενες κινήσεις τους στον Οργανισμό.

Από τις τράπεζες, εκτός βεβαίως της Εθνικής, η Alpha Bank στα 6,84 ευρώ, η Πειραιώς στα 6,44 ευρώ, η MIG στα 2,98 ευρώ, η Κύπρου στα 2,77 ευρώ, η Eurobank στα 5,80 ευρώ, το ΤΤ στα 5,70 ευρώ, ακολουθούν την αντίδραση.

Αφήνουμε για τελευταία τη μετοχή του ΤΤ, καθώς προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου, της τάξεως των 225 εκατ. ευρώ, κάτι που θα συμβάλει στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου στα 950 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, μας αρέσει και επικοινωνιακά η κίνηση του προέδρου του ΤΤ, Αγγελου Φιλιππίδη, να προτείνει-προχωρήσει από μόνος του σε μείωση των διοικητικών αποδοχών.

Σε καιρούς γενικότερου στριμώγματος για την κοινωνία, ακόμη και επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις έχουν τη σημασία τους.

Εισροή επενδυτών κεφαλαίων συνεχίζεται όμως και στη μετοχή της ΔΕΗ (12,94 ευρώ), αλλά και σε Jumbo (5,04 ευρώ), όπως και σε ΕΧΑΕ (5,94 ευρώ), ΓΕΚ (3,58 ευρώ), Motor Oil (7,92 ευρώ), Τιτάν (13,62 ευρώ), 3E (11,52 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (6,84 ευρώ) και αρκετές ακόμα από αυτή την κατηγορία.

Με δεδομένη την επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης, και προς ώρας ξεκάθαρα τεχνικής, ανοδικής αντίδρασης βασικών δεικτών, μετοχών, εμμένουμε στις θέσεις μας.

Μέχρι στιγμής έχουμε ένα ισχυρό στατιστικό δείγμα, με την υπέρβαση των 1.860 μονάδων, μιας πιθανής κορυφής κατά την εκτίμηση αρκετών φίλων αναλυτών, ή ενός επόμενου σημείου αναφοράς-εκκίνησης σύμφωνα με την προσέγγιση άλλων.

Παρακολουθούμε την τάση και ποντάρουμε σε μετοχές εταιρειών με αυξημένη εμπορευσιμότητα (δηλαδή χαμηλό κόστος-κίνδυνο βραχυπρόθεσμης εισόδου-εξόδου) και περιμένουμε τα σπουδαία στον ΟΤΕ ες αύριον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v