Σοφοκλέους: Τα 9+4 "σίγουρα χαρτιά" του 2009

Εννέα εισηγμένες "παντός καιρού" που είναι σε θέση να μείνουν ανέπαφες από την κρίση και να βελτιώσουν τις κερδοφορίες τους ακόμη και μέσα στο δύσκολο 2009. Και άλλοι τέσσερις όμιλοι με ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σοφοκλέους: Τα 9+4 σίγουρα χαρτιά του 2009
Εννέα εισηγμένες εταιρίες "παντός καιρού" που είναι σε θέση να μείνουν ανέπαφες από την κρίση και να βελτιώσουν τις κερδοφορίες τους ακόμη και μέσα στο δύσκολο 2009 - Και άλλοι τέσσερις όμιλοι με ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά, που έχουν βάσιμες προσδοκίες για να αυξήσουν τις επιδόσεις τους.

Οι αρνητικές προσδοκίες που υπάρχουν για το 2009 σε ό,τι αφορά τη ζήτηση σε πολλούς κλάδους και τα κέρδη των αντίστοιχων εισηγμένων εταιριών στρέφουν πολλούς επενδυτές προς "ασφαλέστερα καταφύγια", δηλαδή προς επιχειρήσεις που φαίνεται ότι πολύ λίγο θα επηρεαστούν από τη γενικότερη δυσμενή συγκυρία. Το σκεπτικό των επενδυτών αυτών είναι το ακόλουθο:

Πρώτον, σήμερα στη Σοφοκλέους πολλές δεκάδες μετοχές όλων των κλάδων φαίνεται να είναι διαπραγματεύσιμες με ελκυστικούς χρηματιστηριακούς δείκτες (π.χ. μονοψήφια P/E).

Δεύτερον
, κάποιοι πιστεύουν ότι τον πάτο του βαρελιού" είτε τον είδαμε τον Οκτώβριο του 2008, είτε πρόκειται να τον δούμε μέσα στους πρώτους μήνες του 2009. Και επειδή σπάνια γίνεται κάποιος να αγοράσει στο χαμηλότερο δυνατό σημείο του κύκλου, επιλέγει να "χτίζει" σταδιακά θέσεις στην περίπτωση που θεωρεί τα επίπεδα αποτιμήσεων ικανοποιητικά.

Τρίτον
, κάτω από αυτά τα δεδομένα και τις παραδοχές, μια καλή επιλογή θα ήταν ίσως το "χτίσιμο" ενός χαρτοφυλακίου από τα θεωρούμενα "σίγουρα χαρτιά", δηλαδή από μετοχές εταιριών που φαίνεται να επηρεάζονται πολύ λίγο από την κρίση και που είναι σε θέση είτε να διατηρήσουν την κερδοφορία τους σταθερή, είτε και να την αυξήσουν το 2009, αλλά και αργότερα.

Μερικές από αυτές τις μετοχές θα μπορούσαν να είναι οι παρακάτω:

ΕΥΔΑΠ: Σημαντική βελτίωση κερδοφορίας αναμένεται να σημειώσει το 2009 η ΕΥΔΑΠ, καθώς δεν αναμένεται πτώση ζήτησης, ενώ παράλληλα η εισηγμένη θα καρπωθεί και τα οφέλη της αύξησης των τιμολογίων κατά 3% από την 1η Οκτωβρίου του 2008 (γενικά, οι αυξήσεις τιμολογίων ήταν πολύ χαμηλές τα τελευταία χρόνια).

Η άμυνα απέναντι στην κρίση της επιχείρησης (και γενικότερα των utilities) ώθησε αρκετές χρηματιστηριακές εταιρίες (π.χ. Alpha Finance, Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, Κύπρου Securities) να ασχοληθούν με τη μετοχή. Οι παραπάνω οίκοι βέβαια συνιστούν, σε γενικές γραμμές, "ουδέτερη στάση" γύρω από τον τίτλο, καθώς με βάση τα κέρδη του 2008 το εκτιμώμενο P/E είναι σημαντικά ανώτερο του 10.

Πάντως, με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2009 από τους αναλυτές (στοιχεία FactSet) το P/E μειώνεται στο 11, ενώ παράλληλα κάποιοι εκτιμούν ότι μέσα στο 2009 ίσως υπάρξει και κάποια… κρατική κινητικότητα στο μέτωπο του νερού.

ΕΥΑΘ: Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση "πάγωσε" τα τιμολόγιά της για τους περισσότερους πελάτες της το 2009, οι αναλυτές προβλέπουν νέα αύξηση κερδών, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων θα συνεχίσει να μειώνεται λόγω φυσικών αποχωρήσεων (συνταξιοδοτήσεις).

Ακόμη κι αν υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις στην κατανάλωση νερού από ορισμένες βιομηχανίες λόγω της κρίσης, αυτές αναμένεται να καλυφθούν ή και να υπερκαλυφθούν από τους νέους δήμους που προστίθενται στο δίκτυο της ΕΥΑΘ. Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται το κυλιόμενο business plan της επιχείρησης. Μονοψήφιο το P/E της εισηγμένης το 2009.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τα κεφάλαια που άντλησε μέσα από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας συν τις προβλεπόμενες κρατικές επιχορηγήσεις είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας νέων αιολικών πάρκων μέσα στην επόμενη τριετία. Ο εισηγμένος όμιλος επίσης έχει δεσμεύσει τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό από το εξωτερικό και έτσι το μόνο ουσιαστικό "στοίχημα" είναι το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η εισηγμένη να υλοποιήσει το επενδυτικό της έργο.

Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2008 η εισηγμένη διαθέτει μονάδες συνολικής ισχύος 162 ΜW (142 συν 20 που αναμενόταν να ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους, ή στις αρχές του 2009) και η προσδοκώμενη πορεία της ισχύος μπορεί σε κάποιον βαθμό να προσεγγιστεί από τον παρατιθέμενο πίνακα.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Business plan έως το 2012

Ύψος MW

Αιολική

Υδροηλ/κή

Ηλιακή

Βιομάζα

Σύνολο

Σε λειτουργία

142

142

Υπό κατασκευή

20

15

35

Άδειες παραγωγής

545

112

1

658

Αιτήσεις

2.263

93

22

30

2.408

Σύνολο

2.970

220

23

30

3.243

Στόχος 2012 - Ελλάδα

1.000

150

20

30

1.200

Στόχος 2012 - Εξωτερικό

400

400

Στόχος 2012 - Σύνολο

1.600

Πηγή: Εταιρία, HSBC, ποσά σε εκατ. ευρώ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΓΕΚ - J&P ΑΒΑΞ: Πρόκειται για τους τρεις μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, οι οποίοι: α) διαθέτουν ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων ικανό να τους εξασφαλίσει όγκο κατασκευαστικών εργασιών για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. β) Σημαντικό ποσοστό των εσόδων τους προέρχεται από αυτοχρηματοδοτούμενα έργα (Αττική Οδός, Ρίο - Αντίρριο κ.ά.). γ) Οι ίδιοι οι όμιλοι επιμένουν ότι οι ήδη αναληφθείσες αυτοχρηματοδοτούμενες συμβάσεις τους έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. δ) Σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αποτιμήσεις των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων που ήδη λειτουργούν υπερκαλύπτουν τις τρέχουσες τιμές των μετοχών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

ΜΕΤΚΑ: Πρόκειται ουσιαστικά και αυτή για κατασκευαστική εταιρία, η οποία έχει εξειδικευμένο αντικείμενο (μεταλλικές κατασκευές, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας). Το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που διαθέτει της εξασφαλίζει υψηλές κερδοφορίες για αρκετά χρόνια. Πλεονεκτήματα επίσης είναι η ένταξη στον  όμιλο Μυτιληναίου (και η συνεργασία του τελευταίου με την Endessa) και η άριστη ρευστότητα που διαθέτει.

Μοναδικό ίσως σημείο προβληματισμού είναι μήπως κάποιοι από τους πελάτες της ΜΕΤΚΑ αναβάλλουν τις επενδύσεις τους λόγω κεφαλαιακής στενότητας. Με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών (στοιχεία FactSet) το P/E (2008) ανέρχεται στο 7,35 και το P/E (2009) στο 5,95.

ΟΠΑΠ: Από τους πλέον αμυντικούς κλάδους αυτός των τυχερών παιχνιδιών σε περιόδους κρίσεων, καθώς το όνειρο του πλουτισμού εντείνεται, όσο πιο δύσκολα κάποιος μπορεί να εξοικονομήσει ένα ευρώ από την εργασία του. Το πολύ λογικό P/E, η υψηλή μερισματική απόδοση και οι ανοδικές προοπτικές κερδών για το 2009 σχολιάζονται από όλους τους αναλυτές και οι όποιες αντιρρήσεις για τη μετοχή από μέρος των αναλυτών προέρχονται από το μέτωπο της διατήρησης του μονοπωλίου.

ΟΤΕ: Δεν αναμένεται αξιοσημείωτη μείωση της ζήτησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών λόγω της κρίσης, ενώ σε επιμέρους αγορές, περιμένουμε τόνωση του ενδιαφέροντος. Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες είδαμε ορισμένους εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να φεύγουν ουσιαστικά εκτός αγοράς και κάποιους άλλους να προβληματίζονται για το πόσο εύκολα θα μπορέσουν σε περιβάλλον χρηματοπιστωτικής κρίσης να δανειοδοτήσουν τόσο μεγάλα projects. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, φαίνεται ότι είτε ο ανταγωνισμός θα είναι μάλλον χαλαρότερος μέσα στο 2009.

Οι αναλυτές προβλέπουν για τον οργανισμό διατήρηση σταθερού EBITDA και αξιοσημείωτη άνοδο καθαρών κερδών, καθώς οι σαφώς θετικές ταμιακές ροές θα περιορίσουν καθαρό δανεισμό και χρηματοοικονομικά έξοδα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στο 9,15 το P/E (2008) και στο 8,45 το P/E (2009).

Κι άλλες τέσσερις περιπτώσεις

ΔΕΗ: Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το πόσο άσχημα θα μπορούσε να εξελιχθεί το 2008 για την Επιχείρηση, όπου στις γνωστές διαρθρωτικές τις αδυναμίες προστέθηκε και η δυσμενής συγκυρία (τιμή πετρελαίου, ανομβρία κ.λπ.). Το 2009 ξεκινά με θετικούς οιωνούς για τη ΔΕΗ, καθώς θα επιδράσουν θετικά οι αυξήσεις τιμολογίων που ισχύουν από την 1η Ιουλίου του 2008, το πολύ μειωμένο κόστος καυσίμων, ενώ επίσης αναμένεται να ξεκινήσουν από φέτος να αποδίδουν και κάποιες κινήσεις για τον περιορισμό των δαπανών, σύμφωνα τουλάχιστον με το business plan που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Όλα δείχνουν ότι το 2009 θα είναι έτος ισχυρής κερδοφορίας για τη ΔΕΗ και οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν P/E (2009) χαμηλότερο του 7 και συνιστούσαν την αγορά της μετοχής. Η όλη κατάσταση πάντως ίσως να έχει επισκιαστεί σε κάποιον βαθμό εξαιτίας της υπουργικής απόφασης για αναστολή της ρήτρας καυσίμων που ήταν να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2009 για ένα έτος.

ΟΛΠ: Το 2008 χαρακτηρίστηκε από την άρνηση των εργαζομένων να δουλέψουν υπερωριακά, ως αντίδραση στην κυβερνητική απόφαση για διάθεση της εκμετάλλευσης ενός τμήματος του λιμανιού σε ιδιώτες. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν μεγάλος όγκος εργασιών να μεταφερθεί από τον Πειραιά σε άλλα λιμάνια και έτσι να επιδεινωθούν δραστικά οι οικονομικές επιδόσεις του ΟΛΠ.

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που προβλέπουν το 2009 ως ένα πολύ καλύτερο έτος για τον οργανισμό. Τα κρισιμότερα σημεία για τον ΟΛΠ μέσα στο 2009 θα είναι:

Πρώτον, το κατά πόσον οι εργαζόμενοι θα δεχτούν και πάλι να εργάζονται υπερωριακά (ήδη ολοένα και περισσότερες υπερωρίες διεξάγονται τους τελευταίους μήνες).

Δεύτερον, το να περάσει και από τη Βουλή και από το Συμβούλιο της Επικρατείας η ανάθεση της διαχείρισης μέρους του λιμανιού από την κινεζική Cosco (πρώτο τρίμηνο 2009).

Τρίτον, η έναρξη των εργασιών από την Cosco το φθινόπωρο του 2009 (1η Οκτωβρίου).

Οι αναλυτές πάντως προσδοκούν ισχυρή κερδοφορία για τον ΟΛΠ μέσα στο 2009 και επάνοδο σε μονοψήφιο δείκτη P/E (γύρω στο 8, με βάση τα στοιχεία της FactSet).

ΟΛΠ: Προβλέψεις οικονομικών επιδόσεων

2008

2009

Κύκλος εργασιών

114

141

EBITDA

14

73

Καθαρά κέρδη

2

43

Πηγή: Alpha Finance, ποσά σε εκατ. ευρώ

ΥΓΕΙΑ - ΙΑΣΩ: Ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας χαρακτηρίζεται από τους πλέον αμυντικούς σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Επιπλέον, Υγεία και Ιασώ χαρακτηρίζονται από ικανοποιητική μερισματική απόδοση και από ισχυρή ρευστότητα, με την πρώτη να προχωρά μάλιστα και σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, προκειμένου να αποπληρωθεί το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο και οι χρεωστικοί τόκοι που αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με τους αναλυτές (στοιχεία FactSet) το Ιασώ διαπραγματεύεται με P/E (2008) 9 και me P/E (2009) 7,6. Το P/E (2008) του Υγεία είναι διψήφιο, ενώ για το 2009 το P/E θα επηρεαστεί και από τις νέες μετοχές, οι οποίες θα προκύψουν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v