Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Rebalancing με κερδισμένες τις τράπεζες

Με κερδισμένους τους αρνητικούς πρωταγωνιστές του 2008 και χαμένο τον μοναδικό διασωθέντα ΟΠΑΠ ξεκινά η νέα χρονιά στο Χ.Α. καθώς σειρά ξένα χαρτοφυλάκια προχωρούν σε κινήσεις rebalancing.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Rebalancing με κερδισμένες τις τράπεζες
Με κερδισμένους τους αρνητικούς πρωταγωνιστές του 2008 και με χαμένο τον μοναδικό διασωθέντα ΟΠΑΠ ξεκινά η νέα χρονιά στο Χ.Α. καθώς σειρά ξένα χαρτοφυλάκια προχωρούν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις σε κινήσεις rebalancing ενισχύοντας τις θέσεις τους σε τίτλους των οποίων η κεφαλαιοποίηση υπολείπεται της στάθμισής τους στους δείκτες.

Τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια βρέθηκαν στις 31/12/2008 υποεπενδυμένα στο Χ.Α. λόγω της μεγάλης πτώσης των αποτιμήσεων και του γεγονότος ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν ακολούθησε στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου την ανοδική αντίδραση της Wall Street και δευτερευόντως των ώριμων ευρωπαϊκών αγορών.

Αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθούν κινήσεις rebalancing χαρτοφυλακίων, οι οποίες εντάθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Οι μεγαλύτερες αγορές βγήκαν σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους -όπου εστιάζονται και οι μεγαλύτερες θέσεις των ξένων- λόγω της υποαπόδοσής τους το 2008, ενώ ακολούθησαν τίτλοι όπως αυτοί των Coca Cola, ΔΕΗ, Τιτάν και ΕΛΠΕ.

Καλάθια αγορών βγήκαν σε όλους τους παραπάνω τίτλους, ενώ συνεχίστηκαν οι αγορές καλαθιών μετοχών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά ακινήτων (Μηχανική, Βωβός, Eurobank Properties, Lamda Development κ.ά.).

Στους μεγάλους κερδισμένους οι τίτλοι Εθνικής (άνοδος κατά 7,6% με 3,3 εκατ. μετοχές) και Coca Cola (άνοδος κατά 10,8%), Τιτάν (8%) και ακολούθως EFG Eurobank (6,4%), Κύπρου (5,6%), Πειραιώς (5,4%), ΔΕΗ (5,4%) ΕΛΠΕ (4,3%).

Στον αντίποδα. το rebalancing χαρτοφυλακίων πίεσε τον ΟΠΑΠ (πτώση κατά 3,9%) καθώς αποτέλεσε τον τίτλο με την καλύτερη απόδοση το 2008 στο Χ.Α. και μεταξύ των μετοχών με την καλύτερη απόδοση στο σύνολο των ευρωπαϊκών μετοχών, με αποτέλεσμα η βαρύτητά του στα χαρτοφυλάκια να έχει αυτόματα αυξηθεί.

Πραγματικές αγορές από το εξωτερικό βγήκαν σε τίτλους όπως των Intralot, Jumbo, Frigoglass είτε λόγω των καλύτερων μεγεθών τους (Jumbo) είτε εξαιτίας της μεγάλης τους πτώσης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v