Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα παζλ για τον Παπαθανασίου!

Αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, ο νέος υπουργός οικονομίας θα βρει τα δύσκολα μπροστά του πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι ίσως ο ίδιος φανταζόταν, χωρίς μάλιστα να διαθέτει άσο στο μανίκι του.

Ένα παζλ  για τον Παπαθανασίου!
O νέος υπουργός οικονομίας και οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου είναι τυχερός και άτυχος ταυτόχρονα.

Την ημέρα της ονομαστικής του εορτής ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, επιβραβεύοντας μια σταθερά ανοδική πορεία ως υφυπουργoύ στα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όμως, την ίδια μέρα το απόγευμα, οι διεθνείς επενδυτές έστελναν δυσοίωνο προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σνομπάροντας τη δημοπρασία των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων που θεωρούνται από τα πιο ασφαλή στον κόσμο.

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν για τα 10ετή ομόλογα έφτασαν τα 5,24 δισ. ευρώ έναντι 6 δισ. ευρώ που ζητούσε να συγκεντρώσει η γερμανική κυβέρνηση.

Επρόκειτο για την πρώτη δημοπρασία κρατικών ομολόγων του 2009 από γερμανικής πλευράς και δεν είναι πλέον λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι κι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης.

Δυστυχώς, για τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομίας δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για προσαρμογή στη νέα του θέση, ούτε για χάσιμο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να βγει οσονούπω στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί τα δισ. ευρώ που χρειάζεται, γνωρίζοντας ότι ο αριθμός των παραδοσιακών αγοραστών έχει μειωθεί την ίδια στιγμή που η προσφορά κρατικών χρεογράφων από όμορες χώρες θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων περνά σε πρώτη θέση και το κόστος δανεισμού σε δεύτερη.

Ο κ. Παπαθανασίου, ως άνθρωπος που προέρχεται από την αγορά, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνουν όλα αυτά και πόσο σημαντικό είναι να στείλει το σωστό σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα σε αυτή τη συγκυρία.

Όμως, το σωστό σήμα προς τους διεθνείς επενδυτές, που συνίσταται κυρίως στο νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και στον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, απαιτεί μέτρα και πολιτική που έρχονται σε αντίθεση με το αίτημα για πιο φιλολαϊκή οικονομική πολιτική.

Έρχεται επίσης σε αντίθεση με το επιχείρημα ότι η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας απαιτεί πιο επεκτατική πολιτική, αφού οδηγεί σε διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης.

Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αποκλιμακώνεται, με αποτέλεσμα να διευρύνει εξ ορισμού λόγω χαμηλότερων φορολογικών εσόδων το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο νέος υπουργός Οικονομίας καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για δημοσιονομική πειθαρχία, ώστε να στείλει το σωστό μήνυμα στους δυνητικούς αγοραστές των ελληνικών ομολόγων, και της ικανοποίησης του λαϊκού αιτήματος για ανακούφιση από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Από την έκβαση της προσπάθειάς του θα κριθούν πολλά για τη χώρα, για το κόμμα του και για τον ίδιο.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v