Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια διαφύλαξης των 1.900 μονάδων

ΟΠΑΠ, Alpha και όμιλος Marfin στήριξαν χθες την αγορά. Σήμερα θα κληθούν στα δύσκολα και άλλες… φιλικές δυνάμεις να βάλουν «πλάτη» στο ταμπλό. "Κλειδί" Εθνική- ΟΤΕ. Επιχείρηση «μόχλευσης» σε υποτιμημένα «μεσαία» χαρτιά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο ενδεχόμενο ανάσχεσης της διόρθωσης και της εκδήλωσης μιας επόμενης βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης του Dow Jones ποντάρουν οι αγορές. Από κοντά και η δική μας, που τουλάχιστον τις τελευταίες μια-δυο εβδομάδες αποδίδει καλύτερα από το μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ στην φάση διόρθωσης επιδείχθηκαν αξιοπρόσεκτα αμυντικά αντανακλαστικά.

Η διόρθωση χθες, όπως σημείωνε ο Μάνος Χατζηδάκης (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) απορροφήθηκε στην περιοχή των 1.880 μονάδων, για να εκδηλωθεί στη συνέχεια στοχευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ, αλλά και ΔΕΗ, MIG και Marfin Popular Bank, που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη λίγο υψηλότερα της ζώνης των 1.910 μονάδων.

Βραχυπρόθεσμα, η τάση εάν… σηματοδοτηθεί αντίδραση σήμερα, το αργότερο την Δευτέρα, από τη Νέα Υόρκη, μπορεί να ξαναγυρίσει ανοδική.

Όμως, εκτός των άλλων, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε πως την επόμενη… Τρίτη και 13, γίνεται η πρώτη «δοκιμασία» για τα ελληνικά γραμμάτια. Η έκδοση των ομολογιών θεωρείται μέτριας βαρύτητας και εν πάση περιπτώσει μετά το… πάθημα των Γερμανών, έχει κινητοποιηθεί το Σύστημα (τράπεζες-ταμεία) για να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Το σημαντικότερο, κατά την εκτίμησή μας, είναι πως η επιχείρηση διαμόρφωσης τάσης βαίνει καλώς. Και η Alpha Bank πέρασε τα 7 ευρώ με συναλλαγές 1,4 εκατ. μετοχών και ο ΟΠΑΠ στήριξε με 5,24% όσο μπορούσε την τάση και οι Marfin Popular-MIG έβαλαν «πλάτες» χθες.

Θα επιμείνουμε όμως περισσότερο σε μια παράλληλη προσπάθεια που επιχειρείται από επενδυτικούς κύκλους, χρηματιστές και βασικούς μετόχους, κόντρα σε μια λογική γενικευμένης και αναιτιολόγητης απαξίωσης εταιρειών.

Για παράδειγμα, η αντίδραση που επιχειρείται τελευταία στον Φουρλή, οι αυξημένες συναλλαγές και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την ΓΕΚ, η «αφύπνιση» του ΟΛΠ, αλλά και η προσπάθεια «ανίχνευσης» υποτιμημένων εταιρειών (ενδεικτική η περίπτωση της Pasal, Rilken), είναι ενθαρρυντικά δείγματα. Από μια ομάδα ανθρώπων της αγοράς, οι οποίοι και γνωρίζουν το «παιχνίδι» και αποδεδειγμένα τα τελευταία 15-20 χρόνια έχουν σταθεί σε δύσκολες καταστάσεις.

Εξακολουθούμε να ποντάρουμε σε αυτό που ορισμένοι αμερικανοί αναλυτές αποκάλεσαν από τα μέσα Δεκεμβρίου …Obama Effect. Εξακολουθούμε να εκτιμούμε πως σε αυτή τη φάση επιμέρους δείκτες και μετοχές του ΧΑ χρωστούν περισσότερα στο… ταμπλό.

Για να μην παρεξηγούμεθα, σημειώνουμε για πολλοστή φορά πως αναφερόμαστε πάντα σε αυτή την φάση εκδήλωσης της βραχυπρόθεσμης τάσης και τίποτα περισσότερο.

Η χρονιά ξεκίνησε σχετικά ελπιδοφόρα, θα είναι όμως μια περίοδος δοκιμασίας που μπορεί να κρύβει πολύ χειρότερες εκπλήξεις στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v