Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση, πυροτέχνημα ή "ρουά ματ";

Όπως και να έχει η υπόθεση αυτή, η σύσταση "διευθυντηρίου" για την οικονομία αποτελεί -ενδεχομένως- την πλέον "ενδιαφέρουσα" κίνηση του κ. Καραμανλή στο πλαίσιο αντιμετώπισης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης…

Κίνηση, πυροτέχνημα ή ρουά ματ;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η σύσταση -εν μια νυκτί- με απόφαση και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού διυπουργικής επιτροπής οικονομικής πολιτικής (διάβαζε… διευθυντήριο) με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Παπαθανασίου, Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και η παρθενική συνεδρίασή της σήμερα στις 11 το πρωί, με την έκτακτη συμμετοχή του διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλου, αποτελεί -ενδεχομένως- την πλέον "ενδιαφέρουσα" κίνηση του κ. Κ. Καραμανλή, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Τόσο στη μάχη των εντυπώσεων όσο -πιθανώς- και στην επί της ουσίας μάχη…

Αν δεν αποδειχτεί ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, η κίνηση αυτή αποτελεί την απαραίτητη συνέχεια στα έως τώρα προωθούμενα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, ήτοι στο πακέτο των 28 δισ.ευρώ για την ενίσχυση της τραπεζικής ρευστότητας, το ΤΕΜΠΜΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μέτρα για τον τουρισμό κ.λπ.

Παράλληλα, η σύνθεση και μόνο της επιτροπής αυτής προϊδεάζει για τη μορφή που θα μπορούσαν να λάβουν περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε νομισματικό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, στέλνει ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες σχετικά με τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τον διαφαινόμενο εκτροχιασμό του ελλείμματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα υπερβεί το πλαφόν του 3%, ανοίγοντας τον δρόμο της κοινοτικής επιτήρησης… (όχι ότι σημαίνει κάτι και αυτό).

Σε πολιτικό επίπεδο, η σύσταση της επιτροπής θα μπορούσε να θεωρηθεί είτε ότι αποδυναμώνει τον νέο υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου είτε (όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν) ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπαίνει ασπίδα στον νέο υπουργό και στην τυχόν κριτική που αυτός θα δεχτεί.

Ταυτόχρονα, όμως, η κίνηση αυτή θέτει τον κ. Καραμανλή στη... σέντρα, καθώς πλέον ο ίδιος θα πιστωθεί την όποια πορεία της οικονομίας…

Τέλος, προφανώς, επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος του ίδιου του κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος αφενός αναδεικνύεται ο μεγάλος κερδισμένος στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη και αφετέρου αναδεικνύεται άτυπος αντιπρόεδρος…

Αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης θα είναι -σύμφωνα με το επίσημο "μενού"- η ρευστότητα των τραπεζών, ενώ σε όσες συνεδριάσεις πραγματοποιηθούν στο μέλλον θα συμμετέχουν συναρμόδιοι υπουργοί.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v