Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις πέριξ των 1.900 στο ΧΑ

Δοκιμάστηκαν και άντεξαν οι πρώτες στηρίξεις για το Γ.Δ. και 20άρη σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας. Μαζεύτηκαν οι απώλειες της Εθνικής, βοηθούν τα κέρδη των MIG (4,05%), Alpha (2,65%),ΟΠΑΠ (2,38%).

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, όπως ανέμεναν άλλωστε οι αναλυτές, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με τον Γ.Δ. να έχει γράψει χαμηλό, μέχρι τώρα, στις 1.879,9 μονάδες, τη διακύμανσή του να ξεπερνά το 2% και πριν από λίγο να δίνει μία αντίδραση προς τις 1.900 μονάδες.

Μεγαλύτερη μεταβλητότητα καταγράφεται μέχρι στιγμής στη μετοχή της Εθνικής (3,5%), που κράτησε τα 14,4 ευρώ, ενώ με συναλλαγές αξίας περίπου 8,5 εκατ. ευρώ ισορροπεί στα 14,8 ευρώ.

Με απώλειες μεν, περίπου 2%, με ισχυρές στοχευμένες εντολές αγοράς πριν από λίγο μέχρι τα 14,98 ευρώ.

Πολλά θα κριθούν από τη βραχυπρόθεσμη τάση της Εθνικής, κυρίως όμως από τις βοήθειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από άλλα χαρτιά του 20άρη.

Ένα απτό παράδειγμα είναι η Alpha Bank στα 6,96 ευρώ (2,3%), ένα δεύτερο ο ΟΠΑΠ στα 21,20 ευρώ (1,05%), αλλά και MIG στα 3,06 ευρώ, ΔΕΗ στα 13,28 ευρώ, ΜΡΒ στα 1,97 ευρώ.

Οι συναλλαγές συγκριτικά αρκετές, καθώς ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ, με ενθαρρυντική ωστόσο την τεχνική εικόνα του 20άρη.

Αυτό, γιατί στη δύσκολη αρχή της συνεδρίασης, δεν «χάθηκαν» οι 975 μονάδες για να αντιδράσει σταδιακά ο δείκτης μέχρι και 20-25 μονάδες υψηλότερα.

Στο περίπου 1 προς 2 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές με εμφανή την κατοχύρωση θέσεων σε FORTHnet, Νηρέας, Αlapis, Lavipharm, αλλά και Coca Cola 3E, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ.

Η μέχρι τώρα αντίδραση της αγοράς, των παιχτών, αποτιμάται ως ενθαρρυντική.

Μένει βέβαια, να διανυθεί πολύ έδαφος και χρόνος τόσο προς το κλείσιμο της συνεδρίασης όσο και αύριο, καθώς η τάση παραμένει σε μέγιστο βαθμό εξαρτώμενη από τη διακύμανση του Dow Jones.

Ωστόσο, είχαμε σημειώσει εξαρχής πως η τελευταία φάση αντίδρασης του Γ.Δ. ήταν σαφώς πιο εναρμονισμένη με αυτή των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών από ότι συνήθως συνέβαινε πέρυσι.

Εάν δοκιμαστεί σε αυτήν τη φάση διόρθωσης η αγορά μας… επιτυχώς, τότε θα έχουμε ένα δεύτερο στατιστικό στοιχείο – ένδειξη και αυτό χρήσιμο για τη συνέχεια.

Μέχρι τότε κρατάμε την υπεραπόδοση της Alpha Bank, του ΜIG, της Jumbo, του ΟΠΑΠ, αλλά και μετοχών εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης.

Ενδεικτική η περίπτωση του Καλπίνη στα 0,63 ευρώ, της SATO στα 0,49 ευρώ, της Centric στα 1,13 ευρώ, αλλά και των ΕΧΑΕ, Ιατρικού, Υγεία, Frigoglass, Intralot.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v