Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές τοποθετήσεις με φόντο τις 1.900

Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.900 μονάδων κρατήθηκε ο Γ.Δ., με τις πιέσεις λόγω αποκομιδής βραχυπρόθεσμων κερδών να αντισταθμίζονται από τις τοποθετήσεις σε MIG, MPB, Αlpha Bank, Intralot και OΠΑΠ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
“Rotation” στον 20αρη, άκρως επιλεκτικές κινήσεις χαμηλότερα (!)

Οι τρεις σωματοφύλακες μπορεί να ήταν πέντε και αυτοί ουσιαστικά κράτησαν τον Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1900 μονάδων.

Από εκεί και πέρα η Σοφοκλέους εναρμονίστηκε στον αρνητικό βηματισμό των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και έτσι το μικρό ανοδικό σερί για τον Γενικό Δείκτη διεκόπη, σε μία συνεδρίαση με σαφώς μικρότερο τζίρο και εμφανείς τις διαθέσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών (όπου υπήρχαν).

Έτσι σε ένα ιδιότυπο “rotation” αρκετοί Τραπεζικοί τίτλοι υπέστησαν πιέσεις ρευστοποιήσεων, ενώ αντίθετα από το Τραπεζικό ταμπλό κινήθηκαν “αναρχοαυτόνομα” MIG (+6,08%), MPB (+5,10%) και Alpha Bank (+4,12%).

Επίσης σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη προσέφεραν Intralot (+10,76%), αλλά και ΟΠΑΠ (+5,24%). Αξίζει εδώ υπενθύμισης ότι ο τίτλος του Οργανισμού στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση είχε κλείσει στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες 3,94%.

Πάντως το γενικότερο διεθνές κλίμα συνεχίζει να είναι με το μέρος των απαισιόδοξων. Έτσι μετά τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω των Alcoa και Intel, ήλθαν οι πωλήσεις Δεκεμβρίου της Wal – Mart (πολύ χαμηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών), για να ακολουθήσει η υποβάθμιση προβλέψεων για τα κέρδη δ΄ τριμήνου. Παράλληλα η Deutsche Bank εκτιμά ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι επισφάλειες των Τραπεζών σε δάνεια για εμπορικά ακίνητα.

Επίσης σε ιστορικό χαμηλό μείωσε το βασικό επιτόκιο της στερλίνας η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, στο 1,5% από 2% προηγουμένως, μείωση που διαμορφώνει τα επιτόκια του Βρετανικού νομίσματος στο χαμηλότερο επίπεδο από την ίδρυση της BoE το 1694, κίνηση που επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή κίνηση της ΒοΕ αποτελεί την τέταρτη μείωση επιτοκίων από την παγκόσμια συντονισμένη μείωση επιτοκίων στις 8 Οκτωβρίου.

Αντίθετα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν ανέλπιστα κατά 24.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των πρώτων αιτήσεων διαμορφώθηκε στις 467.000, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι θα σημειωθεί αύξηση στις 545.000.

Πάντως το τελευταίο δεν εμπόδισε την Wall Street να ξεκινήσει με αρνητικό πρόσημο, παρά τις σημαντικές απώλειες που προηγήθηκαν στην συνεδρίαση της Τετάρτης.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, φαίνεται ότι οι “ελκυστικές” αποτιμήσεις θα συνεχίσουν να αντιπαρατίθενται με την ευμετάβλητη ψυχολογία, τις κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, την φτωχή έως μηδενική εγχώρια ειδησεογραφία και την υψηλή εξάρτηση του Χ.Α. με τις διεθνείς Αγορές.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE πολλά θα παιχτούν στην ζώνη αντίστασης 1012 – 1021, καθώς ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει minimum κίνηση προς τις 1090-1100 μονάδες.

Αντίθετα οι πρώτες στηρίξεις στις 968, 947 και 930 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 930 μονάδων ακυρώνει ουσιαστικά την όποια ανοδική προσπάθεια.

Στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους και πλην αυτών που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να προστεθεί ότι με θετικό πρόσημο έκλεισαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Τράπεζα Κύπρου.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για τον ΟΤΕ και των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισαν Βιοχάλκο, Coca Cola 3Ε, Μυτιληναίος, Τιτάνας και Eurobank.

Τέλος, με μικρότερες απώλειες τερμάτισαν τη συνεδρίαση ΕΛΠΕ, Motor Oil, Αγροτική Τράπεζα, Πειραιώς και ΤΤ.

Ο Γενικός Δείκτης σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο, σχετικά γρήγορα και συγκεκριμένα στις 10:43 είδε το χαμηλό ημέρας των 1.879,92 μονάδων έδωσε μια πρώτη αντίδραση μέχρι 1.918,77 μονάδες (11.10) και από κει και πέρα, εν μέσω διακυμάνσεων, έκλεισε σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, βοηθούμενος και από τις δημοπρασίες και συγκεκριμένα στις 1913,6 μονάδες με απώλειες 0,37% ενώ ο τζίρος, σαφώς μειωμένος, έφτασε τα 140,7 εκατ. από τα οποία τα 13,2 εκάτ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σχετικά ικανοποιητική η συνολική εικόνα, με 90 ανοδικές μετοχές έναντι 108 πτωτικών και με 18 τίτλους να κλείνουν με κέρδη από 6 έως 10,76%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v