Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: Τα ακίνητα δείχνουν τον πάτο!

Η ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας έδειξε το πρόβλημα του υπερδανεισμού σπέρνοντας θύελλες στις χρηματιστηριακές αγορές. Η πηγή των δεινών δείχνει πού βρίσκεται ο πάτος των μετοχών.

Μετοχές: Τα ακίνητα δείχνουν τον πάτο!
Οι αγορές φέρνουν μεγάλες χασούρες όταν πέφτουν πολύ και μεγάλα κέρδη όταν κάνουν ράλι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις όλα τα λεφτά είναι το σωστό τάιμινγκ.

Όποιος πούλησε τον Ιούλιο του 2007 ή τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2007 και έμεινε έξω από την αγορά θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής.

Αντίθετα, όσοι έμειναν μέσα στην αγορά χωρίς να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο του μετοχικού τους χαρτοφυλακίου (hedging) έχουν υποστεί μεγάλες λογιστικές απώλειες και όσοι είχαν τη φαεινή ιδέα να μπουν στην αγορά όταν βρισκόταν στην κορυφή της ακόμη μεγαλύτερες.

Όμως, ένα πράγμα είναι σίγουρο:

Οι μεγάλες ευκαιρίες για κέρδη παρουσιάζονται ύστερα από μεγάλη και παρατεταμένη πτώση των μετοχών όταν η ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ και η πλειονότητα των επενδυτών δεν θέλει να ακουμπήσει τις μετοχές.

Η σημερινή συγκυρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι, όμως το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος τον Δεκέμβριο ή τον Νοέμβριο του 2008. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ίδιο να λέμε τον επόμενο Μάρτιο.

Επομένως, το ζητούμενο είναι να προσδιοριστεί ο πάτος της σημερινής πτωτικής αγοράς.

Ένας τρόπος για να προσεγγίσει κάποιος το θέμα είναι να ρίξει μια ματιά στην ιστορία.

Από το 1919 μέχρι σήμερα η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά έχει ζήσει 11 μεγάλες πτωτικές αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης MSCI - Europe έχει υποχωρήσει 38% κατά μέσο όρο με τη μέση διάρκεια της πτώσης από το υψηλότερο στο χαμηλότερο σημείο να ανέρχεται σε 23 μήνες.

Η περίοδος 1929 - 1932 αποδείχτηκε η χειρότερη μέχρι σήμερα αφού ο δείκτης έπεσε 59% και είχε διάρκεια 41 μήνες. Η δεύτερη χειρότερη αγορά ήταν την περίοδο 2000 - 2003 με την πτώση να ανέρχεται σε 58% και να διαρκεί 31 μήνες.

Στην τωρινή πτωτική αγορά που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007 η πτώση από το υψηλότερο σημείο στο χαμηλότερο του MSCI - Europe που καταγράφηκε στις 21 Νοεμβρίου του 2008 ανήλθε σε 51% και διήρκεσε 18 μήνες.

Είναι λοιπόν η τρίτη χειρότερη αγορά εδώ και έναν αιώνα περίπου και θα χρειαστεί να βουτήξει ξανά για να πάρει το χρυσό της χασούρας από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Mήπως όμως έχουμε δει τα χειρότερα και απλώς διανύουμε την περίοδο της ανάρρωσης πριν από την απογείωση;

Αν η ιστορική σχέση μεταξύ των ευρωπαϊκών μετοχών και της αμερικανικής αγοράς ακινήτων, που αποτελεί την πηγή των χρηματοοικονομικών δεινών του πλανήτη, ισχύει ακόμη, η απάντηση θα πρέπει να είναι αρνητική.

Ο δείκτης MSCI - Europe πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο κάπου 6 μήνες πριν η αμερικανική αγορά κατοικίας φτάσει στο ναδίρ.

Με δεδομένο ότι η αμερικανική αγορά κατοικίας δεν προβλέπεται να φτάσει στο ναδίρ πριν από το δ΄ τρίμηνο του 2009, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα δουν ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τους επόμενους μήνες.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο δείκτης MSCI - Europe καταγράφει συνήθως κέρδη το τελευταίο 12μηνο πριν η αμερικανική αγορά κατοικίας πιάσει πάτο.

Η μοναδική περίπτωση που δεν επαληθεύτηκε κάτι τέτοιο από το 1940 μέχρι σήμερα είναι το 1948.

Τη χρονιά εκείνη οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν 10,4% το 12μηνο που προηγήθηκε του χαμηλότερου σημείου της ύφεσης.

Υπο αυτή την έννοια, οι σταδιακές αγορές μετοχών ακόμη και αυτή την περίοδο έχουν κάποια λογική.

Ακόμη μεγαλύτερο νόημα θα έχουν πάντως από τον Απρίλιο του 2009 και μετά με βάση τη σχέση των ευρωπαϊκών μετοχών και της αμερικανικής αγοράς κατοικίας.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v