Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πικρή γεύση στο κλείσιμο μιας θετικής εβδομάδας

Με αρνητική έκπληξη η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που έδωσε στο Γενικό Δείκτη συνολικά κέρδη 4,44% (με τρεις θετικές και δύο αρνητικές συνεδριάσεις), ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του δείκτη φτάνουν στο 5,92%.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Με αρνητική έκπληξη που ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:25 έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μιας εβδομάδας που για το Γενικό Δείκτη έδωσε κέρδη 4,44% (με τρεις θετικές και δύο αρνητικές συνεδριάσεις), ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του δείκτη φτάνουν στο 5,92%.

Πολλοί αποδίδουν τη σημερινή σημαντική πτώση των αγορών στην ισχυρή μείωση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και οι οποίες οδήγησαν την ανεργία στο 7,2% στο τέλος του 2008.

Ειδικότερα, το Δεκέμβριο χάθηκαν 524.000 θέσεις εργασίας οι οποίες προστίθενται στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 533.000 τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αναλυτές περίμεναν τα ίδια και χειρότερα, η ανεργία βρίσκεται σε υψηλό 16 ετών, αφού εκτινάχθηκε από το 6,7% του Νοεμβρίου στο 7,2% το Δεκέμβριο.

Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι μόλις ανακοινώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση οι αγορές αντέδρασαν μάλλον θετικά (αφού περίμεναν τα χειρότερα) και δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι η σημαντική υποχώρηση οφείλεται και σε φημολογία για νέα «πυραμίδα» από εταιρεία συνδεδεμένη με την εταιρεία του ευρύτερου κατασκευαστικού τομέα, Lennar Corporation, φήμη η οποία βύθισε το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου στον S&P 500.

Με τα δεδομένα αυτά καθίσταται πασιφανές ότι αποκτά μείζονα σημασία το βραδινό κλείσιμο της Wall Street και οι όποιες εξελίξεις αφορούν την εν λόγω φημολογία.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, που μέχρι τις 16:25 όλα έδειχναν ότι ο Γενικός Δείκτης θα διατηρηθεί υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1900 μονάδων, οι πωλητές έκαναν εμφανή την παρουσία τους στον τραπεζικό κλάδο και σε άλλους επιμέρους τίτλους του 20αρη, με αποτέλεσμα ΟΠΑΠ, Εθνική, MIG και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να κλείσουν στο χαμηλό ημέρας (η Εθνική διατηρεί πλέον την πρώτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις του ΧΑ, με δυσδιάκριτη διαφορά από τον ΟΠΑΠ).

Από εκεί και πέρα η διατήρηση του μικρού κυκλικού αγοραστικού ενδιαφέροντος επέτρεψε στην τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών η πλάστιγγα να γέρνει ελαφρά υπέρ των πρώτων, όμως πάρα πολλά θα κριθούν στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, όπου σήμερα έδωσε καθοδική διάσπαση του μικρού βραχυπρόθεσμου καναλιού, πολλά θα κριθούν στη ζώνη στήριξης 970-960, καθοδική διάσπαση της οποίας βάζει σε δοκιμασία τις ζώνες στήριξης 956-949 και 934-930. Παραμένουν οι αντιστάσεις στις 1011, 1020 και 1041 μονάδες.

Όσον αφορά τους τίτλους του 20αρη, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι υπερτερεί το «κόκκινο». Από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχωρίζει το +2,86% της Αγροτικής, τα αξιοσημείωτα κέρδη για Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν Eurobank, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρας και Τιτάνας.

Αντίθετα με απώλειες 3,17% η Εθνική, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν MIG, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Coca Cola 3Ε. Αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, Πειραιώς, Intralot, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και αρνητικό τελικό πρόσημο για Μυτιληναίο, Κύπρου και ΜΡΒ.

Ο Γενικός Δείκτης για ένα σημαντικό μέρος της συνεδρίασης, και τουλάχιστον μέχρι τις 13:24, έδειξε διαθέσεις κίνησης επί το πλείστον με θετικό πρόσημο, δίνοντας πολλαπλές προσκρούσεις στην περιοχή των 1928 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, κινούμενος με αρνητικό πρόσημο, διολίσθησε μέχρι τις 1895,89 μονάδες (15:19), ακολούθησε την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών μετά την ανακοίνωση των θέσεων εργασίας που τον έφεραν λίγο παραπάνω από τις 1917 μονάδες, για να επιστρέψουν οι πωλητές για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, να τον στείλουν στο χαμηλό ημέρας των 1886,19 μονάδων και με τις δημοπρασίες να κλείσει στις 1892,29 μονάδες με απώλειες 1,11%, ενώ ο τζίρος παρέμεινε χαμηλός και κάτω από τα 124 εκατομμύρια από τα οποία τα 3,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανεκτή η τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 93 πτωτικών και 17 τίτλοι με κέρδη από 7% ως 19,78%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v