Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιστροφή των πωλητών στις τράπεζες

Στενότητα σε τζίρο και προσδοκίες στο ΧΑ, με το ΓΔ και τις τράπεζες να πιέζονται μετά τις αποφάσεις για ΑΜΚ. Απώλειες άνω του 3% για EFG, ETE, KΥΠΡ, Αlpha. Kέρδη για ΟΠΑΠ που επανήλθε στην κορυφή των κεφαλαιοποιήσεων.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Στενότητα σε εύρος διακύμανσης, τζίρο και προσδοκίες στην πρώτη συνεδρίαση της πρώτης χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος μόλις 20 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1867,90, υψηλό 1887,86), ο τζίρος ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε ημερών και η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών στο 1 προς 2,5, δίνουν την εικόνα μιας κακής συνεδρίασης.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης η επιστροφή των πωλητών στον τραπεζικό κλάδο (όλοι οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι με απώλειες, ενώ από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές η Marfin Egnatia έκλεισε αμετάβλητη με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ με σημαντικά κέρδη έκλεισε ο τίτλος της Proton Bank, ενώ σημειώθηκε επιστροφή αγοραστών στους τίτλους που στήριξαν το πρώτο στάδιο της αντίδρασης, όπως ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και κατά δεύτερο λόγο ΔΕΗ.

Με αυτά τα δεδομένα η επιστροφή του ΟΠΑΠ στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του ΧΑ δείχνει μάλλον φυσιολογικό επακόλουθο, ενώ ο αναιμικός τζίρος ασφαλώς και δεν μπορεί να διαμορφώσει τάση.

Η Σοφοκλέους δείχνει να κινείται στη μέση του πουθενά και με την απουσία των βασικών βραχυπρόθεσμων καταλυτών τα περιθώρια διαφοροποίησης του ΧΑ σε σχέση με τις διεθνείς αγορές δείχνουν περιορισμένα.

Στα αρνητικά μηνύματα της σημερινής συνεδρίασης είναι και η ελαχιστοποίηση των επιλεκτικών τοποθετήσεων που παρατηρήθηκαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Επιστρέφοντας στον 20αρη, και πλην των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ που έκλεισαν με αξιοσημείωτα κέρδη, με θετική μεταβολή ο τίτλος του Τιτάνα και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Βιοχάλκο και Coca-Cola 3Ε. Αντίθετα όλες οι άλλες μετοχές του FTSE με μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες, σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις οι ημερήσιες απώλειες δεν δείχνουν να υποστηρίζονται από τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών.

Παραδείγματος χάρη, η Motor Oil έκλεισε με απώλειες 3,04%, με όγκο που μόλις ξεπέρασε τις 53.000 τεμάχια, ενώ με όγκο λίγο υψηλότερο των 87.000 τεμαχίων ο Ελλάκτωρας έκλεισε με απώλειες 2,79%.

Επίσης, η Alpha Bank με απώλειες 4,87% και όγκο 672.000 τεμαχίων, ενώ Eurobank και Πειραιώς έκλεισαν με απώλειες 3,39% και 2,48% αντίστοιχα, με όγκο συναλλαγών που μόλις και ξεπέρασε τις 332.000 τεμάχια.

Επίσης, με απώλειες μεγαλύτερες του 4% η Τράπεζα Κύπρου, του 3% η Εθνική και του 2% Αγροτική, ΜIG και Intralot. Αξιοσημείωτες απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΡΒ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αρνητικό πρόσημο για Μυτιληναίο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1870,81 μονάδες με απώλειες 1,14%, ενώ ο τζίρος εντυπωσιακά συρρικνωμένος, λίγο πάνω από τα 82 εκατομμύρια, από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ασφαλώς το -3,38% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας. Ο εν λόγω δείκτης αν δεν επανακαταλάβει εκ νέου τη στήριξη των 1978 μονάδων δεν μπορεί να αποκλειστεί η υποχώρηση προς τις 1655 μονάδες.

Κακή η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 132 πτωτικών και 23 τίτλοι με απώλειες από 5% ως 9,52%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v