Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούνται "βοήθειες" από τη Wall Street

Επειγόντως αντίδραση από την Wall Street θέλουν οι αγορές για να μην επιβαρυνθεί η βραχυπρόθεσμα πτωτική φορά. Κλειδί για το ΧΑ η Εθνική Τράπεζα, αλλά και οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και υπό προϋποθέσεις του ΟΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εβδομάδα κρίσιμη για διεθνείς αγορές και ελληνικό δημόσιο αυτή που ξεκινά, με τα χρηματιστήρια σε φάση διόρθωσης.

Στις 8.600 μονάδες ο Dow Jones χρειάζεται επειγόντως αντίδραση, εάν θέλουμε να αναφερόμαστε στο ενδεχόμενο μιας επαναπροσέγγισης των 9.000-9.100 μονάδων. Αντίδραση που θα πρέπει να έρθει σήμερα-αύριο, από τη Νέα Υόρκη.

Όμως, πριν από λίγο τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε πτωτικό κατά 1,06% άνοιγμα της γερμανικής αγοράς, ενώ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες, μετοχές, κλίνουν χαμηλότερα.

Εάν θέλουμε να ποντάρουμε στο ενδεχόμενο αντίδρασης και πιθανής προσέγγισης των 2.000 μονάδων, θα πρέπει σήμερα-αύριο, το αργότερο Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης να κρατήσει τις 1.815, το πολύ τις 1.785 μονάδες, προκειμένου να συντηρηθεί ο 20άρης σε επίπεδα υψηλότερα των 930-940 μονάδων.

Λόγω αυξημένης βαρύτητας, η Εθνική παραμένει κλειδί της τάσης, αν και οι δυο συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις με 3,8% και 3,2%, έχουν γίνει με μάλλον αυξημένες για διόρθωση συναλλαγές.

Η Εθνική κράτησε μεν τα 14 ευρώ, διαμορφώθηκε στις 9/1 στα 14,06 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλό συνεδρίασης, και χρειάζεται άμεσα αντίδραση για να μην «κινδυνέψει» να υποχωρήσει προς τα 13,2-13,1 ευρώ.

Από τον 20άρη, οι τράπεζες παραμένουν ερώτημα, καθώς αύριο έχουμε την πρώτη έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, με αρκετά… πονταρίσματα να δίνονται ένθεν και κείθεν.

Κάτω από άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να πει κάποιος πως μια έκδοση της τάξης των 2-2,5 δισ. ευρώ καλύπτεται με ευκολία. Στη δεδομένη όμως συγκυρία χρειάζεται όχι μόνο να επιβεβαιωθεί η ευχέρεια του ελληνικού Δημοσίου να αντλήσει τα συγκεκριμένα κεφάλαια, αλλά και με ένα επιτόκιο που δεν θα… ξεφεύγει πολύ πάνω από το 5%. Για να δούμε.

Η Eurobank στα 5,90 ευρώ κρατά βραχυπρόθεσμα θετική απόδοση της τάξης του 3,5%, η διαγραμματική της όμως απεικόνιση, όπως και των άλλων τραπεζικών τίτλων, παραμένει προβληματική.

Βοήθειες θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να προσφέρει ο ΟΤΕ, καθώς στα 12,2-11,9 ευρώ δείχνει να ολοκληρώνεται η βραχυπρόθεσμη διόρθωση, ενώ ΔΕΗ με απόδοση 13,7% τις τελευταίες επτά ημέρες και ΟΠΑΠ με 4,8% την ίδια περίοδο, έχουν διαμορφωμένη φορά.

Από τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, κρατάμε την αναβάθμιση της Τέρνα Ενεργειακής από την Citigroup, με τον ευρύτερο όμιλο ΓΕΚ εξαιρετικά δυνατό μετά τη συμφωνία με την GDF Suez.

Εάν η αγορά αντιδράσει το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, μετοχές εταιρειών με βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση μπορεί να επαναπροσεγγίσουν τις υψηλές τιμές των τελευταίων ημερών. Διαγραμματικά κάτι τέτοιο φαίνεται για τη μετοχή της ΕΒΖ, του Ιατρικού Αθηνών, των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, του Ηρακλή (για διαφορετικούς λόγους), του Φουρλή, της ΕΛΒΑΛ, αλλά και των Forthnet, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Υγεία, Μηχανική, ΕΥΔΑΠ, Frigoglass, Jumbo και ορισμένων ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v