Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tράπεζες: Η χρονιά της διαφοροποίησης!

Το 2008 ήταν η χρονιά όπου η αγορά έβαλε όλες τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες σε ένα τσουβάλι. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι αυτό θα αλλάξει φέτος και ήδη φαίνεται.

Tράπεζες:  Η χρονιά της διαφοροποίησης!
Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσει κάποιος την προηγούμενη χρονιά από επενδυτικής πλευράς θα έλεγε ότι ήταν το έτος των υψηλών συσχετίσεων (correlation) ανάμεσα σε διαφορετικές κατηγορίες κινητών αξιών (assets).

Όμως, το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε αρκετές φορές στις διάφορες κινητές αξίες της ίδιας κατηγορίας.

Οι μετοχές των μεγάλων ελληνικών τραπεζών αποτέλεσαν τέτοιο παράδειγμα το 2008, παρότι υπήρχαν και υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας, ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου και μερικές φορές στον βαθμό έκθεσής τους σε γειτονικές αγορές.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υπέστη απώλειες λίγο κάτω από 70%, της Alpha Bank κοντά στο 70%, ενώ οι μετοχές της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς ξεπέρασαν το 73%.

Μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τη σχετικά μικρότερη διασπορά μετοχών μπόρεσε να διαφοροποιηθεί κάπως αφού οι απώλειες της μετοχής ήταν μικρότερες από 60%.

Το 2009 θα μπορούσε να αποδειχτεί τελείως διαφορετική χρονιά για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και όχι μόνο και ήδη υπάρχουν κάποια σημάδια που διαφαίνεται κάτι τέτοιο.

Οι μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank, όπου οι επαναγορές ιδίων μετοχών από τον βασικό μέτοχο συνεχίζονται, κερδίζουν 3,5% περίπου την τελευταία εβδομάδα, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας κερδίζει πάνω από 4% και οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υποχωρούν ελαφρώς.

Είναι ασφαλώς αρκετά νωρίς για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα σε μια χρονιά κατά την οποία κάποιες τράπεζες μπορεί να βγάλουν ζημίες και μερικές άλλες να ανακοινώσουν σημαντική μείωση κερδών σε σχέση με το 2008.

Ασφαλώς, εκείνες των οποίων η κερδοφορία θα τα πάει καλύτερα σε μια δύσκολη χρονιά όπως το 2009 και θα πείσουν τους αναλυτές ότι μπορεί να κάνουν το ίδιο το 2010 θα επιβραβευτούν από την αγορά.

Κοινώς, οι μετοχές τους θα τα πάνε αρκετά καλύτερα σε σχέση με τις άλλες.

Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις που μπορεί να κάνει κάποιος για τα κέρδη κάθε τράπεζας τη διετία 2009 - 2010.

Υπάρχει όμως μία σταθερά, ένα κοινό σημείο όλων των προαναφερθέντων τραπεζών για το οποίο δεν χρειάζονται υποθέσεις, αφού συμμετέχουν σε όλες τις εκφάνσεις του πακέτου των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας:

Αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που θα αγοράσει το Δημόσιο συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζουν οι αρχές.

Όμως, η συγκεκριμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ονομαστική τιμή οδηγεί σε διάλυση των κερδών ανά μετοχή (dilution) που θίγει τους υφιστάμενους μετόχους.

Είναι επίσης μια ακριβή ιστορία αφού οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώνουν ετησίως 10% επί του συνολικού ποσού στο κράτος.

Είναι επόμενο λοιπόν αυτό να μην αρέσει καθόλου στους μετόχους τους, έστω και αν οι τράπεζες θα μπορούν να τις αγοράσουν πίσω από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και μετά.

Οι μέτοχοι αντιδρούν λοιπόν ανάλογα με το ποσοστό της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε τράπεζας καθώς θίγει τα συμφέροντά τους.

Να λοιπόν μια πρώτη αιτία που δικαιολογεί διαφοροποίηση στη συμπεριφορά των μετοχών του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, πριν ακόμη γίνει γνωστή η πορεία των κερδών τους και η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων τους.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v