Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φέρνουν πιέσεις οι αυξήσεις των τραπεζών

Προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου με κάλυψη του Δημοσίου οι τράπεζες στο πλαίσιο συμμετοχής στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ. Σημαντικές πιέσεις για Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Αντίρροπα λειτουργούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε στάση αναμονής οι ευρωπαϊκές αγορές μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η βραχυπρόθεσμη τάση στη Wall. Ενδεικτικό το ότι πριν από λίγο ο DAX υποχωρούσε κατά 0,3% τη στιγμή που τα συμβόλαια του Dow Jones παρέπεμπαν σε άνοιγμα με οριακές απώλειες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης "δένει" τις 1.860 μονάδες, καθώς κυμαίνεται περίπου 20 μονάδες υψηλότερα, γράφοντας απώλειες 0,61% σε μια συνεδρίαση όπου η αξία των συναλλαγών παραμένει ιδιαίτερα μέτρια στα μόλις 38 εκατ. ευρώ.

Οι συναλλαγές, κατά την αποψή μας, ενισχύουν την εκτίμηση για τη διάθεση αναμονής - επιφυλακτικότητας που τηρούν συγκεκριμένοι επενδυτικοί κύκλοι.

Οι τράπεζες κινούνται πτωτικά με την Alpha Bank να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 4,3%, στα 6,68 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την πίεση στη μετοχή της Alpha Bank στην επισημοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 950 εκατ. ευρώ, που αποφάσισε η γενική συνέλευση. Κατά 2,4% στα 5,78 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Eurobank, καθώς ο όμιλος προχωρά σε ανάλογη κίνηση επίσης 950 εκατ. ευρώ.

Για αναμενόμενη κίνηση, καθαρά αντανακλαστική, μιλούν τραπεζικοί κύκλοι, θεωρώντας πιθανή την ταλαιπωρία μετοχών του κλάδου σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Ο FTSE 20 υποχωρεί κατά 1,03% στις 973 μονάδες κι επιχειρείται ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ να λειτουργήσουν σε κάποιον βαθμό αντισταθμιστικά.

Στα 22 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 12,54 ευρώ του ΟΤΕ, ενώ στα 2,05 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Marfin Popular Bank.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η Alapis αντιδρά προς το 0,71 ευρώ, η Jumbo προς τα 5,04 ευρώ, ο Βωβός στα 10,10 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή στα 4,10 ευρώ, η Lamda Development στα 4,48 ευρώ, ενώ ακολουθούν Ηρακλής, Frigoglass, Σιδενόρ και ακόμη λίγες από αυτή την κατηγορία.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές στο 1 προς 2, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τον χαμηλό τζίρο, που δεν ξεπερνούσε πριν από λίγο τα 40 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v