Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις κεφαλαίου και ομόλογα πιέζουν το ΧΑ

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες, σε συνδυασμό με την επικείμενη έκδοση ομολόγων, που «κληρώνουν» σήμερα, δημιουργούν συνθήκες πίεσης στον 20άρη. Σε εγρήγορση ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ο ένας μετά τον άλλον οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται μεσομακροπρόθεσμα για την συμμετοχή πλέον του Δημοσίου, που θα αποκτά και μετοχικό χαρακτήρα.

Η αγορά έστειλε από χθες τα πρώτα δείγματα γραφής σε μια ευαίσθητη συγκυρία, αφού σε σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη γίνεται αναφορά για… έκρηξη στο επιτοκιακό περιθώριο των ομολόγων.

Μια παράμετρος αναμφίβολα κρίσιμη θα λέγαμε όχι μόνο για την εθνική οικονομία, αλλά και χρηματιστηριακά για την βραχυπρόθεσμη τάση κυρίως του τραπεζικού κλάδου.

Ο κλάδος κλίνει χαμηλότερα εδώ και τρεις συνεδριάσεις με την Εθνική να «παλεύει» τα 13,5 ευρώ και αφού προηγούμενα είχε προσφέρει αποδόσεις της τάξης του 10-12% σε βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Η επιστράτευση χθες των μη τραπεζικών μετοχών του 20άρη (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ), παραπέμπει σε συνέχιση της αδυναμίας των τραπεζών γι’ αυτόν τον κύκλο της διόρθωσης, κυρίως όμως της προσπάθειας που καταβάλλεται από επενδυτικούς κύκλους να μην «φύγει» η αγορά χαμηλότερα. Τουλάχιστον σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και FTSE 20.

Για τον μεν πρώτο, στηρίξεις παραμένουν οι 1.815 και 1.780 μονάδες, για τον δεύτερο οι 945 και οι 880-890 μονάδες, στην χειρότερη περίπτωση. Η επιβεβαίωση αυτών των στηρίξεων είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε η αγορά μας να βρίσκεται σε «επαφή» με το ανοδικό κανάλι και να έχει περιθώρια αντίδρασης εάν κινηθεί ανοδικά σήμερα-αύριο η χρηματιστηριακή αγορά της Wall.

Χθες ο Dow Jones συνέχισε μέχρι 1,5% χαμηλότερα, αγγίζοντας πλέον με διαφορά 74 μονάδων την κρίσιμη περιοχή στήριξης των 8.400 μονάδων. Για τους αμερικανούς αναλυτές τα πράγματα στην Wall είναι απλά. Ή αντιδρά σήμερα-αύριο ο Dow Jones και ενεργοποιείται το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 9.000-9.100 μονάδων, ή το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μπαίνει σε… περιπέτειες διόρθωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v