Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι απαγωγές, η κρίση και το αύριο!

H απαγωγή του Περ. Παναγόπουλου αυξάνει την ανασφάλεια και υπονομεύει το επιχειρηματικό κλίμα. Όμως, τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας αν ο κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας δεν ανακάμψει.

Οι απαγωγές, η κρίση και το αύριο!
Η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ύστερα από εκείνη του κ. Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη, ήρθε να ταράξει τα νερά και να υπενθυμίσει σε πολλούς επιχειρηματίες και σε άλλους ότι υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι πέρα από τους οικονομικούς, πολιτικούς κ.λπ.

Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο μερικοί αποφασίσουν να μείνουν μόνιμα ή τουλάχιστον για περισσότερο χρόνο σε χώρες του εξωτερικού που θεωρούν πιο ασφαλείς.

Οι συνέπειες αυτών των απαγωγών ίσως αφήσουν επίσης τα ίχνη τους σε διάφορα επιχειρηματικά πρότζεκτς τα οποία ίσως ματαιωθούν ή πάνε χρονικά πιο πίσω.

Αυτά είναι ενδεχόμενα που μπορεί να φαντάζουν υπερβολικά στους πολλούς, αλλά συζητώνται ευρέως από χθες σε επιχειρηματικούς κύκλους.

Καλώς ή κακώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αισθάνονται καλά από χθες και γι’ αυτό εξάλλου αναμένεται να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για την προσωπική τους ασφάλεια.

Υπάρχει όμως ένα άλλο ζήτημα που δεν αφορά στους λίγους και διάσημους, αλλά στους πολλούς.

Αναφερόμαστε στην κατάσταση που επικρατεί σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίαςν που έχει παίξει ρόλο λοκομοτίβας τα τελευταία χρόνια και στο παρελθόν, την οικοδομή.

Είναι ο τομέας στον οποίο απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και κυρίως αλλοδαποί, οι περισσότεροι από τους οποίους ήρθαν στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια.

Η μεγάλη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στις τάξεις όλων αυτών είτε είναι μπετατζήδες, είτε υδραυλικοί, είτε ηλεκτρολόγοι, είτε οτιδήποτε άλλο τους τελευταίους μήνες.

Αρκετοί από αυτούς δεν είναι μάλιστα πλέον μόνοι στη χώρα μας αφού έχουν οικογένεια εδώ και παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο.

Έχουν επομένως υποχρεώσεις που τρέχουν και έχουν περισσότερο ανάγκη τη δουλειά και τα χρήματα.

Υπάρχουν ασφαλώς και Έλληνες
που έκαναν ανοίγματα τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας δάνειο να αγοράσουν μηχανήματα ή κάτι άλλο και τώρα έχουν πρόβλημα να το εξυπηρετήσουν.

Αν υποθέσουμε όμως ότι οι Έλληνες θα έχουν τη στήριξη των οικογενειών τους και θα βρουν ευκολότερα δουλειά, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για πολλούς μετανάστες.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να στριμώχνονται οικονομικά και όλα δείχνουν ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει γρήγορα με δεδομένη την υπερπροσφορά νεόδμητων κατοικιών και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Είναι λοιπόν πιθανόν η οικονομική θέση αυτών των ανθρώπων να χειροτερεύσει και η εμπειρία δείχνει ότι κάτι τέτοιο οδηγεί συχνά σε πράξεις απόγνωσης και σε αύξηση των κρουσμάτων κλοπών και γενικότερα βίας.

Ευχή όλων είναι ασφαλώς να βελτιωθεί σύντομα το κλίμα και να ανακάμψει η οικονομία και ο κλάδος της οικοδομής με τους πολλούς ξένους εργαζομένους να ανακάμψει.

Άλλο όμως οι ευχές κι άλλο η ωμή πραγματικότητα.

Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν τα πράγματα χειροτερεύσουν τους επόμενους μήνες και αυξηθεί η εγκληματικότητα.

Οι απαγωγές του κ. Παναγόπουλου, του κ. Μυλωνά και άλλων στέλνουν δυσοίωνα μηνύματα για το μέλλον.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v