Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έτσι θα ανοίξουν το "σεντούκι" οι τράπεζες…

Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος έλεγαν κάποτε. Όσο κι αν εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο ΥΠΟΙΟ σχετικά με τα μέτρα διάχυσης της ρευστότητας, στην Ευρώπη ήδη προχωρούν προς αυτήν την κατεύθυνση…

Έτσι θα ανοίξουν το σεντούκι οι τράπεζες…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεν θέλουν; Τις υποχρεώνουν. Θέλουν, δεν θέλουν.

Ο λόγος για τις βρετανικές τράπεζες, οι οποίες, εμφανίζονται πρόθυμες να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό πακέτο στήριξής τους, αλλά ιδιαίτερα απρόθυμες να ανοίξουν τις κάνουλες της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες δανειολήπτες. Κρατώντας τα λεφτά στο "σεντούκι" κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση των αντίστοιχων στην Ελλάδα.

Στη Βρετανία, μία χώρα με θεσμούς και παραδόσεις, η συνταγή που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι (οφείλουμε να ομολογήσουμε) η ίδια ή εντέλει αντίστοιχη με αυτήν που προώθησε ο George στο... Ελλάντα και που πλέον έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ο διάδοχός του Γ. Παπαθανασίου.

Έχουν δηλαδή οι άνθρωποι από τη μία πλευρά το πακέτο στήριξης των τραπεζών και από την άλλη (με καθυστέρηση έναντι της χώρας μας, πρέπει να σημειώσουμε) ανακοινώνουν αυτήν την εβδομάδα πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων τύπου ΤΕΜΠΜΕ.

Με μία διαφορά ωστόσο.

Όπως ανακοίνωσε ο φίλτατος κ. Γκόρντον Μπράουν, με τον επίσης αγαπητό κ. Άλιστερ Ντάρλινγκ (τι όνομα κι αυτό!), οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν τα επίπεδα πιστωτικής επέκτασης, για την ακρίβεια στεγαστικών δανείων και χορηγήσεων προς τις μικρές επιχειρήσεις, στα επίπεδα του 2007…

Πώς; Ο φίλτατος Γκόρντον δεν μας είπε. Ο συνάδελφός του όμως στο Λουξεμβούργο και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, τη βρήκε τη λύση. "Θα αλλάξουμε τη νομοθεσία" είπε.

"Εάν οι τράπεζες επιμείνουν και δεν ανταποκριθούν στις πιέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, τότε θα πρέπει να καταφύγουμε σε νομικά μέσα", είπε ο αγαπητός Ζαν-Κλοντ, δίχως ωστόσο να διευκρινίσει και αυτός την ακριβή φόρμουλα…

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ένα παραμένει βέβαιο. Εάν οι κυβερνήσεις (και ασφαλώς όχι μόνο η ελληνική, αλλά κυρίως οι ευρωπαϊκές) δεν βρουν τρόπο να αναχρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να πείσουν τις τράπεζες να ξανανοίξουν τις χρηματοδοτικές κάνουλες τροφοδοτώντας με πολύτιμο ρευστό την επιχειρηματική κοινότητα, η παρούσα οικονομική επιβράδυνση θα μετεξελιχθεί σε ύφεση και μάλιστα άγνωστης έντασης και διάρκειας…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v