Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Παράθυρο» για αντίδραση

Τεχνική αντίδραση δικαιολογούν η διόρθωση των προηγούμενων ημερών και οι προσπάθειες για «μόχλευση» σε βασικούς δείκτες, μετοχές. Κλειδί η ΕΤΕ, ερωτήματα για ΟΠΑΠ, ζεσταίνεται η ΔΕΗ, ενώ κρατούν μετοχές-σηματωροί του 20άρη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συγκυριακά και… τεχνικά οι αγορές παραπέμπουν σε αντίδραση. Τουλάχιστον αυτό εκτιμάται με βάση την τεχνική πάντα προσέγγιση βασικών δεικτών, μετοχών, και κυρίως της επισταμένης παρακολούθησης του Dow Jones.

Χθες βράδυ ο Dow Jones υποχωρώντας οριακά κατά 0,3% διαμορφώθηκε στις 8.448 μονάδες, με κρίσιμο σημείο την περιοχή των 8.370 μονάδων.

Πριν από λίγο στην Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε ανοδική αντίδραση για το άνοιγμα της συνεδρίασης μέχρι και 0,7%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι παίκτες γνώριζαν ήδη από την Παρασκευή πως πέραν των άλλων για την διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης θα συνέβαλλαν τόσο η χθεσινή έκδοση του Δημοσίου, όσο και η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Η μεν έκδοση, έστω και με αυτά τα επιτόκια, πήγε καλά. Οσον αφορά στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης έρχεται από έναν βραχυπρόθεσμο κύκλο που περιλαμβάνει αντίδραση από τα χαμηλά των 1.742,8 μονάδων (29/12), καταγραφή περιοχής στήριξης στις 1.883,4 μονάδες στις 2/1 και σχηματισμό διπλής κορυφής λίγο χαμηλότερα των 1.990 μονάδων στο διήμερο 8-9/1.

Σήμερα ξεκινά από τις 1.905,4 μονάδες με κύριο ζητούμενο την αντίδραση της Εθνικής που μετά από ένα καλό σερί, από τα χαμηλά των 11,4-11,5 ευρώ, προς τα 15,10 ευρώ, διορθώνει για τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις μέχρι τα 13,32 ευρώ, σε κλείσιμο χθες.

Όμως, πέραν της Εθνικής και των τραπεζικών τίτλων Alpha Bank, Eurobank που δικαιολογούν μικρότερης έκτασης αντίδραση, χρήζει προσοχής η εκτίμηση της Morgan Stanley, που «βλέπει» έξι λόγους για μείωση μερίσματος του ΟΠΑΠ.

Ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζει και επιχειρηματικά η ΔΕΗ, καθώς… ζεσταίνονται οι επενδύσεις για λιθάνθρακα, ενώ στα επιμέρους δεύτερης ανάγνωσης χρειάζονται οι εξελίξεις στον Βωβό, τα σχέδια της Creta Farm, η κινητικότητα στα ΜΜΕ, η υπεραντίδραση των Lavipharm, Νηρεύς, Axon, Alapis, Proton Bank, Eurobank Properties, Fashion Box, Χαϊδεμένος, ΚΑΕ, ΔΟΛ, Βαλκάν Εξπορτ, Πήγασος και ακόμα λίγων που κράτησαν χθες.

Όπως επίσης οι τραπεζικές Eurobank και Πειραιώς, που αντέδρασαν χθες στα 5,76 και 6,36 ευρώ αντίστοιχα. Με αυξημένες συναλλαγές, ειδικότερα δε η δεύτερη, που έφτασε το 1,1 εκατ. τεμάχια.

Όμως, παρά το ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης, σε αυτή τη φάση των αγορών, που πιθανόν να ακολουθήσει και η ελληνική, μεσοπρόθεσμα πολλά θα κριθούν από τις αντοχές του Dow Jones να κρατηθεί πάνω από τις 8.370 μονάδες και μετά τις 20 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v