Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: 6 λόγους για μείωση μερίσματος βλέπει η MS

Έξι πιθανούς λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να μειωθεί το μέρισμα του ΟΠΑΠ είδε η Morgan Stanley, αμφισβητώντας το μοντέλο μετοχής με το "γεμάτο ταμείο" που διανέμει στους μετόχους της το σύνολο των ετήσιων κερδών.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΟΠΑΠ: 6 λόγους για μείωση μερίσματος βλέπει η MS
Έξι πιθανούς λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να μειωθεί το μέρισμα του ΟΠΑΠ είδε η Morgan Stanley στην τελευταία έκθεσή της, αμφισβητώντας έτσι σε βάθος χρόνου το μοντέλο μετοχής με το "γεμάτο ταμείο" που διανέμει στους μετόχους της το σύνολο των ετήσιων κερδών της (το 97% από το 2000 μέχρι σήμερα).

Ωστόσο, όλα αυτά δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσουν το φετινό μέρισμα, που σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αναμένεται να ανέλθει στα 2,1 ευρώ ανά μετοχή.

Ο ξένος οίκος επισημαίνει την απάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ κ. Χρήστου Χατζηεμμανουήλ κατά το conference call που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, σε ερώτηση για τη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσει ο οργανισμός: "αν οι συνθήκες διατηρηθούν σταθερές, δεν βλέπω κανέναν λόγο για αλλαγές στη μερισματική πολιτική, αλλά οι συνθήκες δεν παραμένουν πάντα ίδιες".

Οι έξι λόγοι για τους οποίους -σύμφωνα με τη Morgan Stanley- ο ΟΠΑΠ ενδέχεται να μειώσει το μέρισμά του (προφανώς δεν εννοεί το μέρισμα της χρήσης 2008, το οποίο το προβλέπει στα 2,18 ευρώ) είναι:

Α. Οι επενδύσεις στο εξωτερικό: Σύμφωνα με τον ξένο οίκο, είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδύσεις στο εξωτερικό αποτελούν ελκυστική υπόθεση για τον ΟΠΑΠ και ότι το μέγεθος της τουρκικής Milli Piyango δεν είναι αρκετό για να βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις του οργανισμού. Άρα θα πρέπει να αναμένονται και άλλες επενδύσεις στο μέλλον.

Β. Μια διεθνής εξαγορά: Η M.S. επικαλείται απάντηση του κ. Χατζηεμμανουήλ για το αν θα ενδιαφερόταν ο ΟΠΑΠ για να εξαγοράσει μια εταιρία όπως η William Hill ή η Landbrokes, η οποία ήταν: "αν πιστέψουμε ότι υπάρξει μια καλή ευκαιρία θα την εκμεταλλευτούμε". Ο διεθνής οίκος επίσης εκτιμά ότι ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αποκομίσει σημαντικά πλεονεκτήματα από μια τέτοια κίνηση, όπως η διεύρυνση της προϊοντικής του γκάμας, η διεθνής του εμπειρία, κ.λπ.

Γ. Αν η διοίκηση του ΟΠΑΠ διαπιστώσει ότι οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξελίσσονται ικανοποιητικά γι' αυτόν, τότε θα χρησιμοποιήσει τα μετρητά του για να εκμεταλλευτεί διεθνείς ευκαιρίες.

Δ. Σε περίπτωση άρσης του μονοπωλίου, η διανομή τόσο υψηλού μερίσματος που να αντιστοιχεί στο 100% των κερδών θα τεθεί εν αμφιβόλω, καθώς κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Ε. Επηρεασμός των κερδών λόγω στήριξης του μονοπωλίου: Σύμφωνα με την άποψη αυτή, ο ΟΠΑΠ ενδέχεται να πιεστεί, προκειμένου να υποστηρίξει το μονοπώλιο, έτσι ώστε να προχωρήσει σε κινήσεις, οι οποίες θα περιορίσουν τις δυνατότητες στοιχηματισμού, όπως η μείωση των ωρών λειτουργίας των πρακτορείων, ο περιορισμός της συχνότητας των παιχνιδιών μέσα στην ημέρα, κ.λπ. Κάτι τέτοιο όμως, πιθανόν να μείωνε τα κέρδη και το μέρισμα.

ΣΤ. Πιθανή πτώση κερδών λόγω του ανταγωνισμού από το ιντερνετικό στοίχημα και από την κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v