Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικά έντοκα: Ιn Eurozone, we trust!

Η επιτυχία της χθεσινής δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων οφείλεται σε διάφορους λόγους και δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια. Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο: Το παιχνίδι τώρα αρχίζει.

Ελληνικά έντοκα: Ιn Eurozone, we trust!
Aν η ανάληψη του υπουργείου εθνικής Οικονομίας ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ήταν το καλύτερο προσωπικό δώρο για τον κ. Παπαθανασίου, η χθεσινή δημοπρασία των έντοκων γραμματίων ήταν το καλύτερο δώρο για τη συνέχιση της θητείας του.

Ήταν ότι το καλύτερο επίσης για τη χώρα μετά την ψυχρολουσία της περασμένης Παρασκευής και της προειδοποίησης της S&P ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ήταν προ των πυλών.

Δύο είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την επιτυχία - απρόσμενη για ορισμένους ντίλερς σε ελληνικές τράπεζες.

Το πρώτο είναι η μεγάλη υπερκάλυψη της έκδοσης που βοήθησε το Δημόσιο να αντλήσει 2,55 δισ. ευρώ την Τρίτη και 13, ενώ είναι πολύ πιθανό το συνολικό ποσό να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ την Πέμπτη καθώς μπορεί να διαθέσει ακόμη περισσότερα έντοκα.

Το δεύτερο στοιχείο είναι τα ετήσια επιτόκια που προέκυψαν από τη δημοπρασία καθώς ήταν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα επιτόκια Euribor από 6,5 μέχρι 21 μονάδες βάσης.

Οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους ίσως έχουν ήδη μετανιώσει γιατί η δημοπρασία των εντόκων δεν ήταν για μεγαλύτερο ποσό.

Φυσικά, η δημοπρασία ίσως δεν θα είχε την ίδια επιτυχία αν δεν συνέτρεχαν 3 λόγοι:

Πρώτον, οι επενδυτές δεν έκαναν ανάρπαστα τα έντοκα γραμμάτια που είχε δημοπρατήσει η Ιταλία μία μέρα νωρίτερα, δίνοντας το σήμα. Για την ιστορία, η γειτονική χώρα "σήκωσε" κάπου 13 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, η αγορά δεν περίμενε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 2% η χαμηλότερα από 2,5% τις επόμενες μέρες. Οι συνέπειες είναι προφανείς.

Όποιος ενδιαφέρεται να χρησιμοποιεί τα έντοκα γραμμάτια ως ενέχυρο για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να εισπράττει επιτόκιο 2,4% στο 3μηνο και να δανείζεται πιθανόν με 2% και ίσως χαμηλότερα.

Όποιος είναι τελικός επενδυτής μπορεί να θεωρεί ότι εξασφαλίζει ένα καλό επιτόκιο από τα ελληνικά έντοκα που δεν μπορεί να βρει από άλλη χώρα της ευρωζώνης σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια του ευρώ υποχωρούν.

Όμως, η επιτυχία της χθεσινής δημοπρασίας των εντόκων δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίσει και να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς.

Η επερχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P θα μας το υπενθυμίσει όσο κι αν η αγορά το έχει προεξοφλήσει με τη διεύρυνση των ελληνικών spreads στα κρατικά ομόλογα.

Φρόντισε, όμως, να το κάνει νωρίτερα χθες η αγορά κρατικών ομολόγων αφού το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού διευρύνθηκε μέχρι τις 238 μονάδες βάσης ενδοσυνεδριακά, την ίδια ώρα που τα ελληνικά έντοκα πωλούνταν σαν τρελά.

Όποιον, όμως, λόγο κι αν επιστρατεύσει κανείς για να εξηγήσει την επιτυχία της χθεσινής δημοπρασίας των εντόκων και να επιχειρήσει να προβλέψει τα μελλούμενα, ένα πράγμα είναι σίγουρο:

Αν δεν ήμασταν μέλη της ευρωζώνης, θα είχαμε την τύχη της Ουγγαρίας.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v