Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι top επιλογές αναλυτών από τον DJ Euro Stoxx

Τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης με ισχυρά μεγέθη ισολογισμού και καλή σχέση δανείων - ιδίων κεφαλαίων, επιλέγουν οι αναλυτές από το καλάθι του DJ Euro Stoxx. Οι πρωτιμώμενοι κλάδοι. Οι ελληνικές συμμετοχές και ο ΟΤΕ.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Οι top επιλογές αναλυτών από τον DJ Euro Stoxx
* Οι τιμές - στόχοι και οι συστάσεις για τις 300 εταιρίες του δείκτη δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Το 2008 ήταν μια πραγματική καταστροφή για τις μετοχικές αξίες, ωστόσο οι προβλέψεις για το 2009 δείχνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, εξαιτίας των ισχυρών δυνητικών εστιών κρίσεων σε μεγάλο φάσμα επενδύσεων.

Η κρίση των subprime αποδείχτηκε μοιραία αφού μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε παγκόσμια πιστωτική κρίση, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ορισμένες από τις εγγενείς αδυναμίες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στην εξέλιξη του 2009. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβαρύνει την ευρωπαϊκή για το 2009.
 
Το πρώτο πρόβλημα που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, παρά τις όποιες σημαντικές ενισχύσεις ρευστότητας που έχει αλλά και που θα δεχτεί στη διάρκεια του 2009, παραμένει ακόμα εύθραυστο. Σε αρκετές χώρες, όπως η Ιρλανδία αλλά και η Βρετανία συγκεκριμένα, υπάρχουν σημαντικές απώλειες δανείων οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, oι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν κατά 3% το 2009 από 3% ανάπτυξης το 2008, ενώ ο δείκτης της ανεργίας θα ανέλθει κοντά στο 8,5% από 7,4% για το 2008. Επιπλέον, οι αναλυτές της οικονομίας της ευρωζώνης παρατηρούν σημαντική αδυναμία στον πυρήνα των περιφερειακών δυνάμεων της ζώνης του ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία (γνωστές και ως PIGS), σε διαφορετικό βαθμό η καθεμία, θα πρέπει να διαχειριστούν το τέλος της ανοδικής κίνησης των τιμών στις αξίες της ιδιοκτησίας, ενώ παράλληλα το «φθηνό χρήμα», που αποτέλεσε το καύσιμο για τις κατασκευές και την ανάπτυξη, έχει εξαφανιστεί, καθώς τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής ζήτηση έχουν περιοριστεί σε μεγάλο ποσοστό.

--- Τα ανοιχτά μέτωπα

Μερικά ακόμα σημαντικά μέτωπα στην ευρωπαϊκή οικονομία θα αποτελέσουν οι ισοτιμίες των νομισμάτων και η πορεία των επιτοκίων. Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και την Τράπεζα της Αγγλίας, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα διαμορφώσουν τα επιτόκιά τους στο 1%, όμως δύσκολα θα βιώσουμε στη διάρκεια του 2009 το λεγόμενο ZIRP (Zero Interest Rate Policy), δηλαδή νομισματική πολιτική μηδενικών επιτοκίων.

Ειδικά για τις ισοτιμίες των νομισμάτων, η πλειονότητα των αναλυτών δείχνει ότι στο τέλος του 2009 το ευρώ θα έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου και του γεν, ενώ μικρότερη θα είναι η κάμψη σε σχέση με τη βρετανική στερλίνα.

Από την άλλη πλευρά, η απειλή του αποπληθωρισμού, η ύφεση, το μέγεθός της, αλλά και το ερώτημα αν θα αποτελεί το κατώτατο σημείο του κύκλου είναι μερικά από τα μέτωπα που θα αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή οικονομία στη διάρκεια του 2009 και ίσως του 2010.

Ο πληθωρισμός, από 3,3% σε μέσα επίπεδα για το 2008, υπολογίζεται σε 1,2% για το 2009, ενώ παράλληλα σημαντική αύξηση θα σημειώσει το χρέος ως προς το ΑΕΠ για την Ε.Ε. Οι απαντήσεις στα παραπάνω θεμελιώδη ερωτήματα είναι εκείνες που θα διαμορφώσουν τον κόσμο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τα επόμενα 1 - 2 χρόνια.

--- Επιφυλακτικότητα

Όσον αφορά στις μετοχικές αξίες, οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ωστόσο η πλειονότητά τους επιλέγει τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης με ισχυρά μεγέθη ισολογισμού και με καλή σχέση δανείων και ιδίων κεφαλαίων.

Οι κλάδοι που προτιμώνται είναι οι αμυντικοί, με ιδιαίτερη βαρύτητα σε εκείνους της υγείας, των ασφαλειών και των τηλεπικοινωνιών, ενώ ειδική μνεία γίνεται στις εταιρείες με «σίγουρες» μερισματικές αποδόσεις. Αυτό το συμπέρασμα άλλωστε εξάγεται και από τις προτάσεις τους και τις τιμές-στόχους που θέτουν για τον δείκτη DJ Euro Stoxx. Στα βασικά θέματα για το 2009 θα παραμείνει η κερδοφορία των εταιρειών και το κόστος κεφαλαίου.

Η εικόνα μεταξύ των θετικών και αρνητικών συστάσεων κλίνει προς την πλευρά των θετικών και ο αριθμός των τίτλων με περισσότερες αρνητικές συστάσεις υπολείπεται εκείνου με θετικές. Συνολικά, για 231 από τις 318 εταιρείες, οι θετικές συστάσεις ξεπερνούν τις αρνητικές, για 15 εταιρείες είναι ουδέτερες και για τις υπόλοιπες 72 είναι αρνητικές.

Η πρώτη δεκάδα των μετοχικών αξιών με τις περισσότερες θετικές συστάσεις περιλαμβάνει και μία ελληνική συμμετοχή, του ΟΤΕ, ο οποίος με 12 θετικές και καμία αρνητική σύσταση βρίσκεται στην ένατη θέση της σχετικής λίστας, μεταξύ όλων των μετοχών που περιλαμβάνονται στον δείκτη DJ Euro Stoxx.

Πλην του τίτλου του Οργανισμού, οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν στη φινλανδική εταιρεία Nokia, στη γερμανική ενεργειακή Ε.ΟΝ AG, στη γερμανική ασφαλιστική Allianz, στον ιταλικό τραπεζικό όμιλο Intesa Sanpaolo, στον γαλλικό ασφαλιστικό όμιλο AXA, στη γαλλική εταιρεία πολυτελών ειδών LVMH, στη γαλλική επιχείρηση πετρελαίου Total, στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Porsche, στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο του ΟΤΕ και στον γερμανικό όμιλο φαρμακευτικών και χημικών Merck.

Για την πρώτη εταιρεία της λίστας, τη φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού υλικού Nokia, οι θετικές συστάσεις είναι 26 ενώ οι αρνητικές 8 και η τιμή-στόχος τίθεται στα 13,03 ευρώ από 11,83 ευρώ στο ταμπλό, δηλαδή 10% υψηλότερα. Για τον γερμανικό όμιλο E.ON η τιμή-στόχος είναι 36,24 ευρώ, περίπου 21% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης με συνολικό θετικό αριθμό 19 συστάσεων.

Μεταξύ των 10 αυτών εταιρειών, ο ΟΤΕ προτείνεται με τιμή-στόχο τα 17,08 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 30% υψηλότερα, ενώ μεταξύ των μετοχών με το υψηλότερο περιθώριο ανόδου είναι ο τίτλος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Porsche με τιμή-στόχο τα 73,40 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η τρέχουσα αποτίμησή της έχει διαμορφωθεί στα 54,55 ευρώ ανά μετοχή, περιθώριο δηλαδή ανόδου στο 35% περίπου.

Ωστόσο, από την πρώτη δεκάδα, οι μόνες μετοχές που δεν έχουν καμία αρνητική σύσταση είναι εκείνες του ΟΤΕ, της LVMH και της Total.

Σε ιδιαίτερα υψηλή θέση στην άτυπη λίστα βρίσκεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με 13 θετικές συστάσεις και 2 αρνητικές. Η τιμή-στόχος είναι 20,54 ευρώ και το περιθώριο ανόδου άνω του 40%.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία διαθέτει αμυντικά χαρακτηριστικά όπως υψηλή ρευστότητα και μερισματική απόδοση, βρίσκεται στην 29η θέση από τις 318 εταιρείες με 11 θετικές συστάσεις και μόλις μία αρνητική (από τη Morgan Stanley) με μέση τιμή-στόχο τα 25,85 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή 18% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αρκετά χαμηλότερα, βρίσκονται και οι μετοχές της ΔΕΗ και της Alpha Bank με 8 συνολικά συστάσεις, εκ των οποίων οι 7 είναι θετικές και μόλις 1 αρνητική. Για τη μεν μετοχή της ΔΕΗ, η τιμή-στόχος τίθεται στα 17,69 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 10,26 ευρώ. 

* Οι τιμές - στόχοι και οι συστάσεις για τις 300 εταιρίες του δείκτη δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

*** Αναδημοσίευση από το 564ο φύλλο της εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, με ημερομηνία 9 - 13 Ιανουαρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v