Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοιτούν (πάλι) προς τα χαμηλά τους οι τράπεζες

Περί τις 60 μονάδες πάνω από την εσχατιά των 1.620 μονάδων κρατήθηκε η αγορά. Παραμένουν οι πιέσεις σε τράπεζες και μετοχές του 20άρη, ενώ αντιδρούν μετοχές συγκεκριμένων εταιριών-σηματωρών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μάχη με τις 1.700 μονάδες δίνουν στην αγορά, ενώ συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές και σε της "χαρτιά" μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ξένα αλλά και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να πωλούν μετοχικές θέσεις τους σε ελληνικές επιχειρήσεις, μετά και την υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s.

Ωστόσο, ο Γ.Δ. επιχειρήθηκε και κατάφερε να βρει στήριξη στις 1.680 μονάδες, πρακτικά περί τις 60 μονάδες πάνω από το ελάχιστο σημείο εξαετίας.

Η μικρή αντίδραση που ακολούθησε ενδοσυνεδριακά διευκόλυνε ορισμένους επενδυτικούς κύκλους και "παίχτες" να κινηθούν σε μετοχές εταιριών που μαζεύουν και ελέγχουν τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακής στα 4,08 ευρώ (4,06%), του Φουρλή στα 5,30 ευρώ (3,5%), του Μυτιληναίου στα 3,92 ευρώ (3,18%), της Alapis στο 0,70 ευρώ (2,9%), του Βωβού στα 7,28 ευρώ (2,5%), του Κλουκίνα - Λάππα στο 1,45 ευρώ (2,1%), της ΕΥΔΑΠ στα 5,84 ευρώ (1,8%) και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης, καταγράφουμε τη βιαιότητα της διόρθωσης χθες και σήμερα μέχρι τα χαμηλά των 1.680 μονάδων, τις σταθερές πωλήσεις στην Εθνική αλλά και σε Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, την ισχυρή πίεση που εύλογα δέχεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, αλλά και την προσπάθεια αυτονόμησης κάποιων εταιριών-σηματωρών.

Όπως επίσης και ότι, σε αυτήν τη φάση της διόρθωσης και μετά την αφορμή που πρόσφερε η έκθεση της S&P, ο Γ.Δ. δεν υποχώρησε στις 1.620 μονάδες.

Το περιθώριο ασφάλειας των περίπου 60 μονάδων μεταξύ ενδοσυνεδριακά χαμηλής και ελάχιστης τιμής εξαετίας προφανώς και δεν ακυρώνει το ενδεχόμενο ενός επόμενου πτωτικού κύκλου προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Αφήνει ωστόσο ένα μικρό περιθώριο για την υπεραντίδραση συγκεκριμένων μετοχών και πιθανόν εάν υπάρξει… έξωθεν συνδρομή μιας κίνησης και ορισμένων κλάδων.

Πριν από λίγο ο Γ.Δ. κυμαινόταν στις 1.705 - 1.710 μονάδες, η Εθνική κρατούσε τα 12 ευρώ (-3,06%), η Eurobank διόρθωνε με 5,4% στα 5,20 ευρώ, η Alpha Bank κατά 2,7% στα 5,84 ευρώ, η Πειραιώς κατά 5,6% στα 5,66 ευρώ, ενώ οι συναλλαγές προσέγγιζαν πλέον τα 100 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v