Standard & Poor's: Ένα μήνυμα με ουρά!

H υποβάθμιση της S&P έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά της απαξίωσης των ελληνικών μετοχών και ομολόγων. Όμως, η μπάλα δεν θα σταματήσει εδώ αν κάποιοι δεν κάνουν προβολή και της αλλάξουν πορεία.

Standard & Poors: Ένα μήνυμα με ουρά!
Η χθεσινή ήταν άλλη μία μέρα αρνητικής διαφήμισης για την Ελλάδα που μαζί με την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία παρουσιάζονται ως οι αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας του ευρώ.

Οι επιπτώσεις από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s -η οποία είχε λίγο-πολύ προαναγγελθεί από την προηγούμενη Παρασκευή- ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα αφού οδήγησαν σε μικρή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Στην Ελλάδα η Σοφοκλέους δέχτηκε την υποτίμηση με απώλειες άνω του 5%, ενώ το επιτοκιακό περιθώριο (spread) της Ελλάδας πάνω από τη Γερμανία διευρύνθηκε κάπου 4 μονάδες βάσης στις 242 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση.

Φυσικά, το spread είχε διευρυνθεί πολύ περισσότερο την περασμένη Παρασκευή όταν η χώρα πήρε την πρώτη κρυάδα.

Eπίσης, το κόστος ασφάλισης (CDS) απέναντι σε τυχόν αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος στην 5ετία ανήλθε σε 232 μονάδες βάσης χθες, αλλά αν κανείς έριχνε μια ματιά στο αντίστοιχο ιρλανδικό θα αισθανόταν καλύτερα.

Το CDS της Ιρλανδίας είχε σκαρφαλώσει ακόμη παραπάνω, στις 250 μονάδες βάσης. Υπενθυμίζεται ότι μία ποσοστιαία μονάδα ισούται με 100 μονάδες βάσης.

Αν πάντως κάτι εξέπληξε με την ανακοίνωση της υποβάθμισης ήταν πόσο γρήγορα κατέληξε σε απόφαση η S&P.

Συνήθως το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ένταξης μιας χώρας σε επιτήρηση (creditwatch) και της επισημοποίησης της υποβάθμισης είναι μεγαλύτερο.

Όμως, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η συντόμευσή του κατά πολύ στη δική μας περίπτωση δεν έγινε τυχαία.

H S&P ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ελληνικής πλευράς που ήθελε ό,τι ήταν να γίνει να συμβεί μία ώρα γρηγορότερα.

Ήταν εύλογο να επιθυμεί κάτι τέτοιο η ελληνική πλευρά από τη στιγμή που γνώριζε ότι τις επόμενες μέρες θα έπρεπε να βγει στην αγορά, εκδίδοντας 3ετή ή 5ετή κρατικά ομόλογα για να μαζέψει μερικά ακόμη δισ. ευρώ.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της υποβάθμισης, παρά να υπάρχουν αμφιβολίες που δημιουργούν σύγχυση.

Το τελευταίο είναι το λιγότερο που θα επιθυμούσε το Δημόσιο όταν γνωρίζει ότι μόνο οι λήξεις παλαιότερων ομολόγων φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ προσεχώς, ενώ θα πρέπει να προστεθούν επίσης οι τρέχουσες ανάγκες του προϋπολογισμού.

Αν λοιπόν η χώρα κατορθώσει να μαζέψει συνολικά κάπου 3 δισ. ευρώ από τα έντοκα γραμμάτια με τις σημερινές πωλήσεις, θα επιζητήσει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ επιπλέον τις επόμενες 15 μέρες για να έρθει "ίσα βάρκα ίσα νερά".

Δεν είναι μικρό το ποσό με δεδομένες τις ευμετάβλητες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, αφού όλα δείχνουν ότι τα χνάρια της Ελλάδας θα ακολουθήσουν η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Από την άλλη πλευρά, όλα δείχνουν ότι η χώρα θα έχει σύμμαχο μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, πιθανόν στο 2% από 2,5%.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι προσδοκίες για περαιτέρω υποχώρηση των επιτοκίων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της δημοπρασίας των ελληνικών εντόκων.

Η Ελλάδα θα έχει επίσης σύμμαχο την "όρεξη" πολλών real money accounts, π.χ. ασφαλιστικών ταμείων, ασφαλιστικών εταιριών, να αγοράσουν κρατικά χρεόγραφα χωρών με αξιοπρεπή πιστοληπτική ικανότητα που προσφέρουν έξτρα απόδοση.

Όμως, τη μεγαλύτερη βοήθεια στον δανεισμό της χώρας σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία μπορεί να προσφέρει μόνο η κυβέρνηση.

Πώς;

Διαμορφώνοντας ένα πακέτο οικονομικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που θα πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα τεθεί υπό έλεγχο.

Δεν είναι όμως πολιτικά εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο από μια κυβέρνηση που διαθέτει οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, προέρχεται από πολύμηνη δοκιμασία, π.χ. επεισόδια στους δρόμους, Βατοπέδι κτλ και πιθανόν θα αναζητήσει διέξοδο με προσφυγή στις κάλπες τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός οικονομίας κ. Παπαθανασίου κατέστησε σαφές χθες ότι προέχει η κοινωνική συνοχή σε μια περίοδο όπου ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται γρήγορα.

Είναι μια άποψη που συμμερίζεται η πλειοψηφία του λαού και των πολιτικών.

Είναι όμως άποψη που ίσως δεν ακουστεί ευχάριστα στα αφτιά των ξένων που αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Μπορεί λοιπόν η κίνηση της S&P να υποβαθμίσει την Ελλάδα να μην είχε μεγάλες επιπτώσεις στα ελληνικά ομόλογα, όμως μπορεί να γίνει πολύ πιο απειλητική αν τα νέα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του 2009 δεν είναι ευχάριστα.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money
 
[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v