Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα του τέλους για το αδηφάγο κράτος…

Υποστηρίζει ότι δρα για τη σωτηρία της οικονομίας. Όμως η γραφειοκρατία και η δυστοκία στις αποφάσεις δεν είναι τα μόνα δεινά στα οποία υποβάλλει την επιχειρηματική κοινότητα το κράτος.

Η ώρα του τέλους για το αδηφάγο κράτος…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ίδια ώρα που οι ελληνικές τράπεζες αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας, όλων των μεγεθών και κεφαλαιοποιήσεων, ελπίζουν στην αρωγή του κράτους για να αντιμετωπίσουν τα δεινά της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, προβάλλει επιτακτικότερη παρά ποτέ η ανάγκη απεμπλοκής της ελληνικής οικονομίας από τον διαβόητο σφικτό κρατικό εναγκαλισμό που την περιβάλλει.

Οξύμωρο; Ίσως. Πραγματικό; Απόλυτα.

Η χθεσινή ομολογία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη είναι χαρακτηριστική. Τι είπε;

Αφενός ότι το κράτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Οργανισμού, με χρέη της τάξης των 60 εκατ. ευρώ

Αφετέρου, ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι τηλεφωνίας, προς τους οποίους πρόσφερε τα κυκλώματά του ΟΤΕ με αναγκαστικές "εκπτώσεις" εξαιτίας της ΕΕΤΤ, έχουν αφήσει... φέσι στον Οργανισμό ύψους 77 εκατ. ευρώ.

Οι επισημάνσεις του ίσως συνιστούν την πλέον σαφή περιγραφή του παρεμβατισμού και της στρέβλωσης των όρων ανταγωνισμού που υπάρχει στην ελληνική οικονομία.

Τα παραδείγματα αυτής της κρατικής συμπεριφοράς είναι πολλά και συμπεριλαμβάνουν βεβαίως την περίπτωση της Ολυμπιακής, η οποία τελικά λύγισε όχι εξαιτίας της αδυναμίας της να λάβει κρατικές ενισχύσεις, βάσει κοινοτικού δικαίου, αλλά από τα χρέη που το ίδιο το κράτος της δημιούργησε.

Δωρεάν μετακινήσεις ετεροδημοτών, που τα δύο κόμματα εξουσίας ουδέποτε εξόφλησαν, προσλήψεις κομματικού χαρακτήρα, ζημιογόνος εξυπηρέτηση των λεγόμενων άγονων γραμμών καθώς και πολλές άλλες μέθοδοι ψαλίδισαν τα φτερά του εθνικού αερομεταφορέα.

Ακόμη και στην περίπτωση του ΟΤΕ, όμως, που πλέον έχει ως βασικό μέτοχο την Deutsche Telekom, το κρατικό μένος καλά κρατεί.

"Δεν είναι δυνατόν να κόψεις τα τηλέφωνα σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια και σχολεία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλούμης, σχολιάζοντας ότι οι μεγαλύτεροι κακοπληρωτές είναι τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας…

Πώς καλείται να αντιδράσει ένας οργανισμός του μεγέθους και του ρόλου του ΟΤΕ σε μεθόδους που -με το πρόσχημα της διεύρυνσης του ανταγωνισμού- ουσιαστικά αποτελούν αιτία στρέβλωσής του;

Σύμφωνοι. Το κράτος οφείλει να ασκεί κοινωνική πολιτική. Όχι όμως μέσω των Α.Ε. που κάποτε ήταν ΔΕΚΟ…

Όπως σημείωσε, το "ξεσκαρτάρισμα" στον χώρο των εναλλακτικών παρόχων έχει αρχίσει και τελικά θα επιζήσει μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών.

"Οι εναλλακτικοί πάροχοι επέζησαν χάριν της Ρυθμιστικής Αρχής, που επέβαλε στον ΟΤΕ να δίνει τα κυκλώματά του φθηνά, ενώ αυτοί πωλούσαν ακριβά" σημείωσε ο κ. Βουρλούμης, περιγράφοντας τους όρους "ανταγωνισμού" στην ελληνική οικονομία.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v