Οι πωλητές ποντάρισαν στο ...έξι κόκκινο

Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο ΓΔ είχε να "δει" από τον Ιούνιο του 2008, όταν είχε συμπληρώσει 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις στο κόκκινο. Αρνητικός πρωταγωνιστής για μια ακόμη συνεδρίαση, οι τράπεζες.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είχε να “δει” από την περίοδο 6/6 έως 24/6/08 όταν και είχε συμπληρώσει 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο.

Μπορεί ο εν λόγω Δείκτης να διατηρήθηκε σε κλείσιμο υψηλότερα των 1700 μονάδων, όμως σημείωσε επτά ενδοσυνεδριακές “βουτιές” χαμηλότερα από το παραπάνω όριο βάζοντας σε πλεονεκτική θέση τα σενάρια που αναφέρονται σε “retest” των ενδοσυνεδριακών χαμηλών της 24/10/08 που ήταν οι 1626,64 μονάδες.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ενδοσυνεδριακό χαμηλό κάτω από τις 1700 μονάδες ο Δείκτης είχε να “δει” εδώ και 15 συνεδριάσεις και συγκεκριμένα από τις 19/12/08 (1692,52 μονάδες).

Σε αντίθεση με την πάμπτωχη εγχώρια ειδησεογραφία η διεθνής παραμένει πλούσια.

Έτσι σήμερα και μέχρι στιγμής η ΕΚΤ προχώρησε στην αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η JPMorgan αιφνιδιάσε ευχάριστα ανακοινώνοντας, για το δ΄ τρίμηνο κέρδη 7 cents ανά μετοχή έναντι 1,4 cents που ανέφεραν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ τα αρχικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 54.000 στις 524.000, περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, σύμφωνα με διαφορετικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο αριθμός των νέων ανέργων θα διαμορφωθεί στις 503.000, από 467.000 στην προηγούμενη μέτρηση.

Επιπλέον, ο βιομηχανικός δείκτης Empire Ιανουαρίου υποχώρησε λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν, στο -22. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο -25 από 25,76 τον προηγούμενο μήνα. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένονται (μετά το βραδινό κλείσιμο της Wall Street) τα αποτελέσματα της Intel.

Επίσης αύριο οι Αγορές μεταξύ άλλων περιμένουν τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, την βιομηχανική παραγωγή, τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και βέβαια τα αποτελέσματα της Citigroup. Για την τελευταία αξίζει να σημειωθεί ότι στο άνοιγμα της Wall Street καταγράφει απώλειες 15% προσεγγίζοντας τα ιστορικά χαμηλά της.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, το -3,58% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει για πολλοστή συνεδρίαση τον αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας. Ο εν λόγω δείκτης πλησιάζει την στήριξη των 1655 μονάδων και αν την διασπάσει καθοδικά η επόμενη οριοθετείται στις 1283 μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσε να προστεθεί και το γεγονός της αύξησης του τζίρου στα ενδοσυνεδριακά βυθίσματα του δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι των εμπλεκομένων παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί και στην πρώτη υποτροπή του γενικότερου κλίματος ρευστοποιούν θέσεις για επανατοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Βέβαια υπάρχουν και οι λίγοι συγκρατημένα αισιόδοξοι, που εκτιμούν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις πιθανότατα έχουν προεξοφλήσει ένα σημαντικότατο μέρος των εκτιμώμενων αρνητικών ειδήσεων και συστήνουν τμηματικές τοποθετήσεις και διασπορά κινδύνου, αλλά πάντα τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αντίθετα, αυτοί που παραμένουν επιδεικτικά εκτός αγοράς διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο του, μέχρι να οριστικοποιηθεί κάποια σαφής ανοδική αντίδραση, να έχουν χάσει σημαντικό μέρος της κίνησης.

Κατά τα άλλα και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την έλλειψη αγοραστών και σε αρκετές περιπτώσεις τις ημερήσιες απώλειες να μην υποστηρίζονται από τον όγκο συναλλαγών.

Τρανή απόδειξη αυτή του Τιτάνα όπου με λιγότερο από 85.000 τεμάχια έκλεισε με απώλειες 4,76%.

Παραμένοντας στον 20άρη με απλά θετικό πρόσημο Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 6% για την Eurobank, του 5% για την Coca Cola 3Ε και του 4% για την Πειραιώς, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων έκλεισαν Alpha Bank, Εθνική και ΔΕΗ και των 2 ποσοστιαίων μονάδων ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Τέλος, με μικρότερες απώλειες Κύπρου, ΜΡΒ, Βιοχάλκο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης για μια ακόμα συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, είδε σχετικά γρήγορα το χαμηλό ημέρας των 1.682, 69 μονάδων (10:52) και από εκεί και πέρα με διακυμάνσεις έκλεισε στις 1.709,69 μονάδες με απώλειες 1,94%, ενώ ο τζίρος συνεχίζοντας την ενίσχυσή του έφτασε τα 156 εκατομμύρια από τα οποία τα 7,6 αφορούσαν πακέτα.

Συνέχισε τις κακές εμφανίσεις η τελική εικόνα, με 66 ανοδικές μετοχές έναντι 125 πτωτικών και 32 τίτλοι με απώλειες από 5% ως 11,11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v