Fitch: Πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας

Την πιθανότητα να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εξετάζει η Fitch, σύμφωνα με συνέντευξη του υπεύθυνου του οίκου για τη χώρα μας κ. Chris Pryce στο Reuters.

Fitch: Πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας
Την πιθανότητα να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εξετάζει η Fitch, σύμφωνα με συνέντευξη του υπεύθυνου του οίκου για τη χώρα μας κ. Chris Pryce στο Reuters.

Ο κ. Pryce υπογραμμίζει ότι η υποβάθμιση μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόοδος από την κυβέρνηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ τονίζει ότι μία τέτοια κίνηση δεν αποτελεί συνέχεια της υποβάθμισης που πραγματοποίησε χθες η Standard & Poor's.

Αυτό που μπορεί να οδηγήσει τη Fitch στην υποβάθμιση είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προχωρά με ταχύτητα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της χρέος.

"Υπάρχει η πιθανότητα η Fitch να προχωρήσει σε υποβάθμιση", τονίζει στη συνέντευξή του ο κ. Pryce, λέγοντας ότι υπάρχει προγραμματισμένη επανεξέταση της Ελλάδας εντός των επόμενων μηνών, ενώ προσθέτει ότι υπάρχει και περίπτωση η αξιολόγηση να μη μεταβληθεί.

"Πάντα επανεξετάζουμε τις αξιολογήσεις μας. Η υποβάθμιση από τη Standard & Poor's δεν μας πιέζει να το πράξουμε. Το πράττουμε ούτως ή άλλως". Αυτά ήταν τα λόγια του επικεφαλής.

Σύμφωνα με τον κ. Pryce, το μεγαλύτερο σφάλμα της ελληνικής κυβέρνησης έγκειται στο ότι "δεν προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση κατά την πρώτη τετραετία. Για τέσσερα χρόνια δεν έκανε τίποτα, ενώ η προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε πέρυσι δεν θα χαρακτηριζόταν από μένα μεταρρύθμιση".

Για την αλλαγή στην κορυφή του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Pryce αναμένει πρώτα να δει την κατεύθυνση της πολιτικής πριν εκφράσει ασφαλή άποψη: "Εάν δεν δούμε τις προθέσεις τις κυβέρνησης, δεν μπορώ να εκφράσω άποψη. Θα εφαρμόσει οικονομική πολιτική στήριξης των φτωχότερων τάξεων ή πολιτική βελτίωσης των δημοσιονομικών";

Καταλήγοντας, το στέλεχος της Fitch δεν διστάζει να ασχοληθεί και με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία μόλις μιας έδρας την καθιστά περισσότερο αδύναμη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch διαμορφώνεται στο "Α".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v