Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΟ: "Όχι" σε ανακατανομή κονδυλίων του πακέτου

Ό,τι προβλέπεται θα εφαρμοστεί, είπε ο Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη σύσκεψη με τους τραπεζίτες, επισημαίνοντας ότι θα ασκείται τακτικός και ουσιαστικός έλεγχος για την υλοποίηση του πακέτου.

  • της Έλενας Λάσκαρη
ΥΠΟΙΟ: Όχι σε ανακατανομή κονδυλίων του πακέτου
Την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστούν οι επίτροποι του Δημοσίου που θα μετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου με τους τραπεζίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας είπε όχι στο αίτημα των τραπεζιτών για ανακατανομή των κονδυλίων που προβλέπονται στους τρεις πυλώνες του σχεδίου στήριξης, καθώς οι τράπεζες επιθυμούσαν περισσότερα κεφάλαια μέσω ομολόγων και λιγότερα μέσω εγγυήσεων.

Οπως έγινε γνωστό συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, άμεσα, το τρίτο σκέλος του Προγράμματος Ενίσχυσης της Ρευστότητας της οικονομίας που αφορά τη σύναψη δανείων με την παροχή εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς το αίτημα των τραπεζιτών για ανακατανομή κονδυλίων αναμένεται να επανεξετασθεί εντός του προσεχούς διαστήματος.

Το πακέτο προβλέπει ενισχύσεις 8 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων, 5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών με αντάλλαγμα μετοχές και 15 δισ. ευρώ για παροχή εγγυήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με την υλοποίηση του πακέτου θα πέσουν σταδιακά τα επιτόκια χορηγήσεων στην αγορά.

Στις επίσημες δηλώσεις του, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε πως "ό,τι προβλέπεται θα εφαρμοστεί", επισημαίνοντας ότι θα ασκείται τακτικός και ουσιαστικός έλεγχος για την υλοποίηση του πακέτου.

Ο κ. Παπαθανασίου άφησε παράθυρο αλλαγών στις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ, παραπέμποντας στη σχετική συζήτηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και έκανε λόγο για ενδεχόμενες μικρές τεχνικές παρεμβάσεις.

Τη ρευστότητα την επιδιώκουμε όλοι, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είχε μία γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τους τραπεζίτες. 

Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτρης Μαντζούνης, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θεόδωρος Πανταλάκης και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΤ κ. Χρήστος Γκόρτσος. Μετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας κ. Γιάννης Σιδηρόπουλος και η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ιουλία Αρμάγου.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε σήμερα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών μία συνάντηση γόνιμη και ουσιαστική. Ετέθησαν τα διάφορα θέματα, τα οποία μας απασχολούν, με κυριότερο το θέμα της ρευστότητας. Συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, άμεσα, το τρίτο σκέλος του Προγράμματος Ενίσχυσης της Ρευστότητας της οικονομίας που αφορά τη σύναψη δανείων με την παροχή εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση που απαιτείται να υπάρχει, προκειμένου να ενεργοποιηθεί και το σκέλος των εγγυήσεων.

Τη ενίσχυση της ρευστότητας την επιδιώκει προφανώς η κυβέρνηση, αλλά την θέλουν και οι τράπεζες, καθώς αφορά τους πελάτες τους. Συζητήσαμε, επίσης, και το θέμα του ΤΕΜΠΜΕ και της καλύτερης λειτουργίας του. Επισημάνθηκε ότι είναι ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει, λειτουργεί και τώρα θα ενταθεί και η έγκριση των σχετικών αιτήσεων. Επισημάνθηκαν και ορισμένα τεχνικά θέματα, τα οποία χρήζουν ενδεχομένως κάποιας εξέτασης. Θα τα εξετάσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον κ. Χατζηδάκη – με τον οποίο είμαστε σε συνεργασία. Και αν χρειάζεται κάποια βελτίωση για να είναι πιο αποτελεσματικό το πρόγραμμα, να υπάρξουν μικρές τεχνικές παρεμβάσεις .

Επισήμανα επίσης στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών ότι , σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα ασκείται τακτικός και ουσιαστικός έλεγχος, προκειμένου αυτά τα οποία προβλέπει ο νόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας να εφαρμοστούν, ώστε πράγματι το ταχύτερο δυνατό να λειτουργήσει πλήρως προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

"Το Προεδρείο της ΕΕΤ είχε σήμερα μία πρώτη, εθιμοτυπική συνάντηση με το νέο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου.

Στη συνάντηση ενημερώθηκε ο Υπουργός αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή και την ελληνική αγορά, και συζητήθηκαν οι προκλήσεις που έχουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Ο Υπουργός προέβη σε συστάσεις προς τις τράπεζες για την ανάγκη παροχής ρευστότητας στην αγορά και οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να εντείνουν την προσπάθειά τους για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις σχετικές δυνατότητες που παρέχει ο νόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να οριστικοποιηθεί άμεσα η σύμβαση έκδοσης εγγυήσεων του Δημοσίου προκειμένου να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατό ο σχετικός πυλώνας του νόμου.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα του ΤΕΜΠΜΕ και συμφωνήθηκε να βελτιωθούν ορισμένα τεχνικά θέματα, ώστε το πλαίσιο που διέπει τη νέα δράση του να γίνει πιο αποτελεσματικό".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v