Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Π&K: Το κόστος συμμετοχής στο πακέτο

Την επιβάρυνση στην κερδοφορία των τραπεζών από συμμετοχή τους στο "πακέτο στήριξης" με έκδοση προνομιούχων αποτιμά η Εθνική Π&K σε report στις 13 Ιανουαρίου. Παραμένει "neutral". Η επόμενη μέρα. Σενάρια για ΑΤΕ, ΤΤ.

Εθνική Π&K: Το κόστος συμμετοχής στο πακέτο
Στη διαφύλαξη κεφαλαίου θα εστιάσουν οι διοικήσεις των τραπεζών που ενισχύθηκαν κεφαλαιακά από το σχέδιο στήριξης των τραπεζών, εκδίδοντας προνομιούχες μετοχές τις οποίες δίνουν στο Δημόσιο. Αυτό προβλέπει η Εθνική - Π&K σε σχετικό της report, στις 13 Ιανουαρίου.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι με δεδομένο πως τα ποσά πρέπει να αποδοθούν στην κυβέρνηση εντός μιας πενταετίας, με παράλληλη διατήρηση των κριτηρίων επάρκειας και υποθέτοντας πως το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα τροποποιηθεί -κάτι που θεωρεί πολύ λίγο πιθανό-, αυτή θα είναι η στρατηγική για τις Alpha Bank, Eurobank, ΑΤΕ, που τη Δευτέρα έλαβαν τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις γενικές συνελεύσεις τους. 

Η χρηματιστηριακή παραμένει "neutral" για τον κλάδο, καθώς θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για αγορές, από τη στιγμή που παραμένουν ρίσκα για τα μελλοντικά κέρδη, η πιστωτική ποιότητα είναι αμφισβητούμενη, υφίσταται ενδεχόμενο αλλαγών στο νομοθετικό περιβάλλον και οι μακροοικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται.  

Επίδραση σε κερδοφορία και μερίσματα

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, οι επιδράσεις από τη συμμετοχή των τραπεζών στο "πακέτο" στήριξης ενδέχεται να φανούν στη μερισματική πολιτική των τραπεζών το 2009, περιορίζοντας περαιτέρω το μέρισμα που θα λάβουν οι μέτοχοι στις περιπτώσεις που το κόστος του ειδικού μερίσματος που θα δοθεί στο Δημόσιο αποτελεί σημαντικό ποσοστό των καθαρών κερδών, όπως στις περιπτώσεις της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής - Π&Κ, το κόστος του ειδικού μερίσματος για την Alpha Bank ανέρχεται στα 95 εκατ. (10% επί των προνομιούχων αξίας 950 εκατ. ευρώ που εκδίδει η τράπεζα), αποτελώντας το 11% των καθαρών κερδών του 2009, με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής για κέρδη 648,3 εκατ. ευρώ στη χρήση. 

Για την Αγροτική, το κόστος ανέρχεται στα 67,5 εκατ. ευρώ ή 50,6 εκατ. ευρώ μετά φόρων, διαμορφούμενο στο 28,7% των καθαρών κερδών του 2009 (με βάση εκτιμήσεις Εθνικής - Π&Κ για καθαρά κέρδη 176,1 εκατ. ευρώ). 

Στην περίπτωση της Eurobank, το κόστος του ειδικού μερίσματος που θα καταβάλει στο Δημόσιο ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ, ή στο 9,3% των καθαρών κερδών της το 2009. 

Στην Πειραιώς, το ποσοστό επί των καθαρών κερδών 2009 ανέρχεται στο 5,1%, με το κόστος του ειδικού μερίσματος να είναι 37 εκατ. ευρώ.
 
Για το Τ.Τ., με το κόστος του ειδικού μερίσματος στα 22,5 εκατ. ευρώ και την εκτίμηση της Εθνικής - Π&Κ για τα κέρδη 2009 στα 97,3 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 17,3%.   

Τα σενάρια

Η Εθνική - Π&Κ επισημαίνει ότι το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου από την Alpha και τη Eurobank είναι οριακά υψηλότερο από τα μεγέθη που απαιτούνταν για την αύξηση του Tier I σε επίπεδα που ζητώνται από την ΤτΕ, ήτοι μεταξύ 8% - 10%. Και στις δυο περιπτώσεις, το Tier I θα είναι οριακά υψηλότερο από το όριο του 10%, αναφέρει.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις της Αγροτικής και του Τ.Τ. το ύψος των ΑΜΚ ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στο ότι, με βάση ένα δυσμενές σενάριο, ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, καθώς η Αγροτική έχει ήδη έναν από τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύστημα, το δε Τ.Τ. ελέγχει ένα μεγάλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, που αποτελεί πηγή κινδύνων εάν οι αγορές συνεχίσουν να υποχωρούν. 

Όμως, το αυξημένο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας (11,86% για την Αγροτική, 12,14% για το Τ.Τ.) των δύο ιδρυμάτων που ελέγχονται από την κυβέρνηση ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα "σχεδίου δράσης" για τις τράπεζες, σημειώνει η χρηματιστηριακή. Όπως επισημαίνει, ενδέχεται να ζητηθεί είτε από το Τ.Τ. είτε από την Αγροτική (με πιθανότερη τη δεύτερη) να απορροφήσει μικρότερη τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα, εξαφανίζοντας πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στο ευάλωτο τραπεζικό σύστημα.  

Αναλυτικότερα, το Tier I της Alpha Bank, από 8,7% στο γ' τρίμηνο του 2008, με τη συμμετοχή της στο "πακέτο" στήριξης διαμορφώνεται στο 10,68%. Το Tier I της Αγροτικής ενισχύεται από 7,3% (Q3 2008) στο 11,86%, της Eurobank ενισχύεται στο 10,71% από 8,7%, της Πειραιώς διαμορφώνεται στο 9,1% από 8,1% στο γ' τρίμηνο και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οδηγείται στο 12,14% από 8,5% στο Q3 του 2008.  

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή καταγράφει ορισμένες πιθανές μελλοντικές εξελίξεις, που αφορούν στις τρεις τράπεζες οι οποίες έλαβαν τις αποφάσεις τους τη Δευτέρα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, χωρίς η λίστα αυτή να εξαντλείται.

Όπως αναφέρει, είναι πιθανό να δούμε αποεπενδύσεις σε μη βασικές δραστηριότητες προκειμένου να "ξεκλειδωθεί" αξία, μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν. Οι τράπεζες προσθέτει η Εθνική - P&K θα αποπληρώσουν το Δημόσιο εκδίδοντας μακροπρόθεσμο χρέος, καθώς και περιορίζοντας τη μερισματική απόδοση σε μετρητά, προτιμώντας εναλλακτικές διόδους όπως τα stock options.

Εναλλακτικά, προσθέτει η χρηματιστηριακή, οι τράπεζες -εφόσον και πάλι οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν- θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε έκδοση δικαιωμάτων για να αποπληρώσουν το Δημόσιο και να αντικαταστήσουν τις προνομιούχες μετοχές του μετοχικού τους κεφαλαίου με κοινές.

Η χρηματιστηριακή δεν θεωρεί πιθανό το Δημόσιο να λάβει κοινές μετοχές αντί για προνομιούχες.

Σημείωση:
Το euro2day, με βάση την αύξηση κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών ύψους 350 εκατ. ευρώ που αποφάσισε η Εθνική, αλλά και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη 2009 της τράπεζας (στο 1,5 δισ. ευρώ), σημειώνει ότι το ποσοστό επιβάρυνσης επί των κερδών χρήσης της τράπεζας ανέρχεται στο 2,3%.     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v