Κράτησε τις 2.060 το Χ.Α.

Σημάδια κόπωσης εμφανίστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην εγχώρια αγορά με εμφανείς τις... απόπειρες ”καλλωπισμού”. Πιέσεις δέχτηκε η περιφέρεια, ενώ οι όποιες ενισχύσεις για τον Γ.Δ. ήλθαν από τη μετοχή της ΔΕΗ.

Εμφανέστατα τα σημάδια κόπωσης σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά με το γενικό δείκτη να συγκρατεί τις απώλειές του στο 0,72% και δη στις 2.064,72 μονάδες, την ίδια στιγμή που στην ευρύτερη αγορά η μείωση θέσεων από μέρους των περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη.

Ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι η σχέση πτωτικών προς ανοδικές διαμορφώθηκε στο 7/1 υπέρ των πρώτων, σχέση που σίγουρα δεν αντικατοπτρίζεται από το γενικό δείκτη, κάτι που συμβαίνει για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση και αποδεικνύει πως ενδεχομένως έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση όπου η εικόνα της αγοράς ”καλλωπίζεται” κάτι που φυσικά μεσομακροπρόθεσμα δεν μπορεί να οδηγήσει στην προσέλκυση επενδυτών.

Ωστόσο θέλουμε να επισημάνουμε ότι από αμιγώς τεχνική σκοπιά η σημαντική υποχώρηση του τζίρου στα 135 εκατ. ευρώ τεχνικά είναι επιθυμητή αφού, τουλάχιστον φαίνεται να υπάρχει πρόθεση μείωσης και όχι εγκατάλειψης θέσεων.

Στον ίδιο βαθμό όμως μπορεί κάλλιστα να γίνει λόγος για στοιχειώδη έλλειψη ζήτησης αφού ακόμη και στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά δεν υπήρχε follow through buying, και ο δείκτης βασίστηκε στη συνεχιζόμενη θετικό πορεία της ΔΕΗ (+2,38%), στην ικανοποιητική κίνηση της Βιοχάλκο (1,5%), καθώς και στην Panafon (1%).

Όσον αφορά στην αγορά παραγώγων, η σημερινή εξέλιξη της συνεδρίασης σίγουρα δεν ικανοποιεί αφού υπήρχε μεγάλο pricing in (τιμολόγηση) της προοπτικής περαιτέρω υποχώρησης της υποκείμενης αγοράς και ιδίως του FTSE 40, ενώ δεν περνάει απαρατήρητη η σταδιακή κλιμάκωση του δανεισμού από μέρος των εμπλεκομένων.

Εξάλλου αξίζει να σημειωθεί ότι με κέρδη 0,93% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Τράπεζας Αττικής, στα 4,34 ευρώ, εν μέσω αναζωπυρωμένων σεναρίων περί συγχώνευσής της με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της ΔΕΗ (κέρδη 2,38%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Βιοσώλ κοινές και προνομιούχες, της Λιβάνης, της ΕΤΕΜ, της Eurodrip, της Autohellas και της Μπάρμπα Στάθης προνομιούχες.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ιασώ που έκλεισε στα 6,02 ευρώ με απώλειες 4,75%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 136 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 18,56% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 40.000 μετοχών της Alpha Bank στα 16,66 ευρώ, ένα πακέτο 97.500 μετοχών της Έμφασις στα 6,26 ευρώ, ένα πακέτο 1.500 μετοχών της ΓΕΝΕΡ στα 1,24 ευρώ, ένα πακέτο 70.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 10,02 ευρώ, ένα πακέτο 560 μετοχών των ΕΛΠΕ στα 6,4 ευρώ και ένα πακέτο 500 μετοχών της Δρομέας στα 1,8 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v