”Σκληρό καρύδι” οι 2.100!

Σημάδια κόπωσης επέδειξε σήμερα η Σοφοκλέους, καθώς σημειώθηκε η τρίτη συνεχόμενη αποτυχία του Γενικού Δείκτη να διασπάσει το επίπεδο των 2.100 μονάδων. Οσο η αγορά κινείται στο εύρος 2.050- 2.099 μονάδων δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τίποτε άλλο παρά για συσσώρευση.

Δεν αφήνει και... τις θετικότερες των εντυπώσεων η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, καθώς τόσο η τρίτη συνεχόμενη ανεπιτυχής προσπάθεια διάσπασης των 2.100 μονάδων, όσο και η εμφανής ”κόπωση” που επέδειξε η ευρύτερη αγορά, αποτελούν δείγματα γραφής μιας αγοράς που απαιτείται πρώτα να διορθώσει πριν καταφέρει να ξεπεράσει αυτό που εν τέλει αποδεικνύεται ισχυρότατο σημείο αντίστασης.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην κίνηση της Εθνικής, η οποία με συνολική ενδοσυνεδριακή διακύμανση της τάξης του 3,5%, και κλείνοντας στο χαμηλό της ημέρας, έθεσε ερωτηματικά γύρω από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει την Πέμπτη, αν και είναι εξίσου πιθανό να έχουμε μια πρώιμη κατοχύρωση κερδών από όσους ξεκίνησαν το front- running από την Παρασκευή.

Εξίσου αξιοσημείωτη είναι και η κίνηση του ΟΤΕ, ο οποίος ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να καταγράφει κέρδη 3,5%, εν μέσω φημολογιών που θέλουν τον Οργανισμό να μετέχει στην κοινοπραξία που θα αναλάβει το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν περνάει απαρατήρητη η μετακύλιση δυνάμεων στην Intralot (8,1%) - χωρίς να είναι άμεσα προφανής η θετική συσχέτιση – την ίδια ώρα που με εξαίρεση τις ΔΕΗ, Alpha Bank και ΟΤΕ η υψηλή κεφαλαιοποίηση έδειξε συνολικά αδύναμη.

Πόσο μάλλον η ευρύτερη αγορά, αφού οι οριακές απώλειες 0,04% του Γενικού Δείκτη τιμών (2.076,69 μονάδες) σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την τάση στο εύρος της Σοφοκλέους, όπως η σχέση ανοδικών προς πτωτικών, η οποία από 11 προς 1 στο άνοιγμα μετατράπηκε στο 1,5 προς 1 υπέρ των δεύτερων στο κλείσιμο, υποστηρίζοντας τον ισχυρισμό περί ”κόπωσης”.

Θα πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τα παράγωγα. Αξιοσημείωτη, πηγαίνοντας προς την λήξη, η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τα ΣΜΕ επί του δεικτη FTSE-Mid 40.

Αν συνεχιστεί η έλλειψη ζήτησης και αύριο, θα το λάβουμε ως το κατεξοχήν δείγμα γραφής πως η αγορά προδιαθέτει για νέα διόρθωση.

Συμπερασματικά, όσο η αγορά συνεχίζει να κινείται– σε επίπεδο Δείκτη– στο εύρος 2.050- 2.100 δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο πέραν της συσσώρευσης.

Ίσως η όποια κόπωση να είναι αυτονόητη, και η διόρθωση επιθυμητή, πάντως η Πέμπτη παραμένει η ημέρα-ορόσημο, αφού η Εθνική αποτελεί τον σηματωρό.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ηπειρωτικής (κέρδη 6,16%) και της Δυναμική Ζωή (κέρδη 0,59%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Εμπορικός Δεσμός, της Βιοσώλ κοινές, της Σάνυο, της Καρατζής, της Ξυλεμπορίας κοινές και προνομιούχες, της Εξέλιξη, της Χαϊδεμένος, της Ιμάκο, της Ευρωφάρμα και της Cyclon.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 190 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 8,57% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 7,15 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 1.000.000 μετοχών της Εμπορικός Δεσμός (περίπου 4% του μετοχικού κεφαλαίου) στα 0,8 ευρώ, ένα πακέτο 100 μετοχών της ΔΟΛ στα 6,7 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 μετοχών της Δέλτα Παγωτού στα 9,4 ευρώ και ένα πακέτο 103.000 μετοχών της Vodafone-Panafon στα 5,84 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ έγιναν δύο πακέτα 201.660 μετοχών το καθένα στα 10,05 και 10,14 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 1.260 μετοχών στα 10,24 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 216.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 3,36 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v