Εθνική και ”μεσαία” η δύναμη του ΧΑ

Έχει αρκετούς λόγους να κινηθεί στο ήπια ανοδικό κλίμα που διαμορφώνεται στα διεθνή χρηματιστήρια η Σοφοκλέους. Με αιχμή την Εθνική και δευτερευόντως τις Εurobank, Alpha, και την πάντα... πρόθυμη χαμηλή- μεσαία κεφαλαιοποίηση μία ”αντίδραση” της αγοράς προς την υψηλή τιμή έτους φαίνεται εφικτή.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε ανοδική τροχιά τα ξένα χρηματιστήρια, παρά τις εν μέρει δικαιολογημένες ενστάσεις που εκφράζονται. Δεν έχει λόγο, περιμένοντας μάλιστα και τα αποτελέσματα της Εθνικής, η Σοφοκλέους να κινηθεί χαμηλότερα.

Απεναντίας, θα πρέπει σήμερα, πέραν των μετοχών να ευνοηθεί και μία κίνηση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Θα πρέπει ο Δείκτης να πείσει, ότι είναι εφικτή μία προσέγγιση, καταρχήν των 2.100 μονάδων και στις επόμενες συνεδριάσεις η υπέρβαση αυτής της αντίστασης.

Σε γενικές γραμμές οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Εθνικής είναι από ουδέτερες έως θετικές (με πιο πρόσφατη και πειστική αυτήν της Alpha Finance). To σημαντικότερο είναι ότι η Εθνική γυρίζει τρίμηνο, από ζημιές σε κέρδη, όχι τόσο λόγω των υπεράξιων που γράφουν τα χαρτοφυλάκιά της, όσο λόγω της ανάπτυξής της στη λιανική, την περιστολή δαπανών (πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου) και τα ομόλογα.

Οι υπεραξίες υπολογίζονται στο τέλος της χρήσης στην καθαρή θέση του κάθε ομίλου. Μένει στην Εθνική, λοιπόν, να εδραιώσει την τάση προς τα 18 ευρώ, να ακολουθηθεί αυτή η κίνηση καταρχήν από την Εθνική Ασφαλιστική αλλά και από τις Αστήρ, Γενική Αποθηκών.

Σταδιακά, αγοραστικό ενδιαφέρον μεταφέρεται προς τις μετοχές των Eurobank, Alpha, Εμπορικής, Πειραιώς.

Από τις μεσαίες τράπεζες, επιμένουμε πως διαμορφώνεται αγοραστική τάση από συγκεκριμένες χρηματιστηριακές για τη μετοχή της Γενικής.

Στη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, η κατάσταση είναι ούτως ή άλλως καλύτερη στις τελευταίες συνεδριάσεις, και δικαιολογημένα σήμερα περιμένουμε υπεραπόδοση των δεικτών αυτής της κατηγορίας έναντι του Γενικού και του FTSE 20.

Μετοχές όπου εκδηλώθηκε χθες διαδικασία αντίδρασης (Πετζετάκης, Σάνυο, Αλατκ, Μηχανική, ΑΣΑΣΚ, Ηπειρωτική, ΕΤΒΑ Λήζινγκ αλλά και Vivere, Ατέρμων, Εμφασις) και αρκετών ακόμα μετοχών αυτής της κατηγορίας, το πιθανότερο είναι να παραμείνουν και σήμερα στο προσκήνιο.

Στην ομάδα των αναφερόμενων μετοχών, πιθανότατα θα προστεθούν και άλλες στα πρώτα 20 με 30 λεπτά της συνεδρίασης.

Εν κατακλείδι, περιμένουμε μία καλή συνεδρίαση, καθώς δανεισμός και θέσεις πώλησης στα παράγωγα δεν ευνοούν μία διαδικασία υποχώρησης, αντιθέτως θα λέγαμε ότι θα περιμέναμε από την αγορά την επιβεβαίωση της μεσοπρόθεσμα πλέον ανοδικής τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v