Σε μεσαία και ΟΤΕ το ενδιαφέρον

Με ισχυρή την ”βάση” στήριξης των 2.040 μονάδων μπορεί ο Δείκτης να ”συσσωρεύσει” για λίγο χαμηλότερα των 2.100 μονάδων. Δίνεται χρόνος και χώρος σε επενδυτικά σχήματα να κινηθούν ενεργότερα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Θα πρέπει όμως, άμεσα, να αναλάβουν τα ηνία της ανόδου οι τράπεζες. Μετοχή σηματωρός για σήμερα ο ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο επίκεντρο του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος θα παραμείνει κυρίως εκείνο το κομμάτι της αγοράς, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί για ακόμη μία φορά, όχι μόνο τα κάθε λογής επενδυτικά σχήματα αλλά και ορισμένοι εγχώριοι θεσμικοί.

Όπως σημειώναμε και χθες, πρόκειται κυρίως για μετοχές του FTSES 80 και λιγότερο του FTSEM 40. Τακτική προσοδοφόρα, αν και σχετικής επικινδυνότητας, ειδικότερα για όσους αγοράζουν στα υψηλά της ημέρας. Όμως αυτό το κομμάτι της αγοράς θα μείνει για λίγο στο προσκήνιο, μέχρις ότου οι τράπεζες ”ξανασύρουν” τον ανοδικό δρόμο, αυτή τη φορά προς τις 2.150- 2.170 μονάδες.

Αυτό το οποίο επίσης θα πρέπει να προσεχθεί, είναι η επαναδραστηριοποίηση των λίγο πολύ ”γνωστών- άγνωστων πωλητών” της αγοράς παραγώγων. Πρόκειται για αυτούς που ”έστησαν” τη χθεσινή πίεση, δανείστηκαν στη συνέχεια τίτλους από την ΕΤΕΣΕΠ, έλαβαν θέσεις σε συμβόλαια μετοχών, κυρίως όμως στον ΟΤΕ.

Το ομολογιακό του ΟΤΕ είναι ερώτημα, για το πώς μπορεί να επηρεάσει την αγορά και τη μετοχή του Οργανισμού σήμερα, δεδομένης και της εκτίμησης- ανάλυσης της Citigroup. Ανάλυση που αφορά και στις υπόλοιπες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες- ομίλους, με μάλλον θετική προσέγγιση, ειδικότερα στην περίπτωση της Cosmote.

Άλλωστε και οι τεχνολογίες από αργά χθες το βράδυ, πρώτα στη Νέα Υόρκη και σήμερα στην Ευρώπη, επανέρχονται στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος.

Από πλευράς μετοχών ”σηματωροί” παραμένουν εκείνοι οι τίτλοι που εμφανίζουν υποαπόδοση, είτε ως προς τον δείκτη, είτε ως προς τον κλάδο τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι την αντίδραση του Χατζηιωάννου, επιχειρείται να ακολουθήσει ο Κορασίδης. Παράλληλα, μετοχές εταιριών όπως οι Αλουμίνιο, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Ακτωρ, ΑΕΓΕΚ, ΔΙΕΚΑΤ, Γαλαξίδι, Κανάκης, Vivere (πρώην ΜΕΑΓΑ), Ελληνικά Καλώδια και ορισμένων ακόμη επιχειρείται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

Σημ: Καλοδεχούμενη η κριτική, όταν αφορά στην εν πολλοίς αδικαιολόγητη ακραία αντίδραση μετοχών εταιριών που δεν δικαιολογούν με τα οικονομικά τους μεγέθη την εικόνα στο ταμπλό. Βέβαια η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μία άλλη περίπτωση, ξεχωριστή, καθώς πρόκειται για την κορωνίδα του τραπεζικού συστήματος, πλην όμως και σε αυτή την περίπτωση, η γνωστή εδώ και καιρός άνοδος προς τα 120 ευρώ στηρίχθηκε είτε σε φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν, είτε σε... χρυσοφόρες κινήσεις.

Δεν διαφωνούμε πως η κεφαλαιοποίηση της ΤτΕ μπορεί να αποτιμάται και στα 200 ευρώ. Ουδεμία αντίρρηση. Όμως η άνοδός της, το παρελθόν άλλων αντιδράσεων, θα έπρεπε να καθιστούν πιο προσεχτική τόσο τη διοίκηση όσο και τις αρχές.

”Η γυναίκα του Καίσαρος...”, που πρακτικά σημαίνει ότι στην αγορά χρωστάται μία εμπεριστατωμένη εξήγηση- αιτιολόγηση της τελευταίας ανόδου. Ας μην τα ρίχνουμε κάθε φορά, στην κάθε... ΓΕΝΑΚ ή την κάθε λομπίστικη μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v